ye-logo.v1.2

Карантин: де і коли можна подивитися онлайн вистави українських театрів

Культура 6869
Театральні вистави можна подивитися онлайн
Театральні вистави можна подивитися онлайн. Фото: ілюстративне pixabay.com

Кожен охочий зможе переглянути театральні спектаклі просто з дому.

Через загрозу поширення коронавірусу театри в Україні закрили на карантин. Але щоб не втратити глядачів і підтримати поціновувачів театрального мистецтва, частина театрів перейшли в онлайн-режим роботи. Українцям пропонують цілі марафони online-трансляцій мистецьких постановок і демонструють архівні записи вистав.

Як писав сайт «Є» раніше, переглянути вистави онлайн запрошує обласний музично-драматичний театр імені Михайла Старицького. Через карантин та заборону відвідувати масові заходи у театрі ініціювали безкоштовний перегляд як архівних, так і доволі нових театральних постановок.

Тепер пропонуємо до вашої уваги добірку онлайн-показів вистав, які запланували театри з різних міст України.

Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка демонструє глядачам свої архівні вистави. Вже сьогодні, 23 березня, у театрі покажуть онлайн-виставу «Касандра» Лесі Українки 1970 року (режисер С. Сміян).

Фото: з сайту театру імені Івана Франка.

Про виставу: Головна героїня отримала пророчий дар від закоханого в неї бога Аполлона. Але вона, не відповіла йому взаємністю. За це він зробив так, що у віщування Кассандри ніхто не вірив. До трагічних пророцтв Кассандри не прислухалися, її висміювали і вважали божевільною. Але передбачене втілилося в загибелі її сім’ї і руйнуванні Трої. А її ім’я стало терміном провісниці нещастя.

26 березня глядачам покажуть «Крила. Вечір з Богданом», ювілейний вечір з нагоди 75-річчя від дня народження Богдана Ступки (2016 р.). У програмі взяли участь хор, балет, музиканти оркестру та молоді франківці. Назва вечора — «Крила» — навіяна віршем Ліни Костенко (цей твір дуже любив Б. Ступка і часто виконував на концертах).

На тлі темно-коричневих, стилізованих під кам'яний палац, декорацій розігрується дійство у виставі "Цар Едіп"  Фото: з сайту театру імені Івана Франка.

29 березня відбудеться показ вистави 2004 року «Цар Едіп» Софокла (режисер Р. Стуруа). «Богдан Ступка у головній ролі Едіпа, воєнізований диктатор, котрий нав'язує свою злу волю мешканцям царства. Фіванський хор жінок, одягнених у костюми різних часів і народів, своєю вельми стильною пластикою передає запопадливість підлеглих перед господарем, бажання челяді вгадати кожний порух думок властителя. Але трон стоїть не надто міцно. Досить комусь із натовпу кинути звістку, що у вбивстві попереднього царя Лея підозрюється Едіп, як народ починає нарікати. І тут починається справжній трилер про долю всесильного монарха», - йдеться в опис вистави.

Фото: з сайту театру імені Івана Франка.

31 березня - «Украдене щастя» Івана Франка (режисер Г. Юра, 1940 року). Про виставу: під тиху гуцульську пісню розсувається завіса. Важко нависає над хатою Задорожних засніжений дах. Ліворуч світиться вогонь у печі з мальованої кахлі, створюючи спокійний теплий затишок. Анна із сусідкою Настею стоять біля печі. А по всій хаті сидить молодь — вечорниці. Та вже напрацювалися, натанцювалися і тепер зайняті хто чим. Хлопці вишивають і щось витинають зі шкіри, дівчата плетуть, всі тихо співають. Та ось жінки-господині подали миски з варениками. Ох і налітала на них молодь!. А тоді юрбою весело висипалися в двері, чемно прощаючись на ходу із хазяйкою… Так починалася на кону франківців історія кохання Миколи Задорожнього, Анни та Михайла Гурмана.

Початок вистав заплановаий о 19:00, посилання на трансляцію з'являтиметься на сторінці театру імені Франка у фейсбуці о 18:55.

В Одеському академічному театрі музичної комедії імені Водяного сьогодні відкривають серію онлайн-показів ретровистав. Глядачам покажуть постановки, які йшли на сцені в минулому столітті. Переглянути вистави запрошують сьогодні, у середу і п'ятницю о 20:00 на сторінці театру у фейсбуці і на каналі YouTube.

Вистави Львівської Національної Опери теж доступні для перегляду онлайн. «Незважаючи на те, що показ вистав у Львівській Національній Опері призупинено через карантин, ми прагнемо надати можливість нашим глядачам переглядати улюблені вистави вдома онлайн. Кращі опери та балети глядачі зможуть побачити онлайн на YouTube каналі Львівської Національної Опери. Щоп’ятниці, суботи та неділі одна з вистав з репертуару театру буде доступна для перегляду», - пишуть на сторінці опери у фейсбуці.

Розклад онлайн трансляцій опубліковують на сторінці Львівської Національної опери у фейсбук. Доступ до перегляду дійсний на час трансляції вистави.

Національний театр імені Марії Заньковецької також регулярно викладає свої вистави на сторінці у Фейсбук. Нещодавно у театрі поділилися постановкою Алли Бабенко «Ромео і Джульєтта в кінці листопада», яка у репертуарі театру вже 9 років.

На Ютуб-каналі театру Лесі Українки можна переглянути відеоверсії шести вистав різних років:

«Перетворення» (2015): Постановка, де немає місця для діалогів, адже вистава повністю побудована на пластиці акторів та актрис. А ще, хоч і вистава йде за сюжетом Ф. Кафки, тут геть інше ідейне наповнення.

«Слава героям» (2016): ХХІ століття. Україна. Госпіталь для ветеранів. Майже 70 років по Другій світовій війні. В одній палаті двоє літніх хворих чоловіків – ветеран радянської армії та ветеран УПА. Чому українці не вчаться на власних помилках і чи здатні вони робити висновки з уроків власної історії? Про все це, крізь сміх та сльози, у виставі “Слава героям?”.

«Любов)» (2017): Кожен з нас когось любить, любив, або ще буде. Це прекрасно, це нормально. Проте, інколи любов переходить межі нормального і перетворюється у ризиковану, руйнівну гру, де вже не можна відрізнити реальність від ілюзії. Натомість, завжди є інший шлях – вибір на користь спокою та комфорту. Ну, майже завжди. Перша драма Лесі Українки «Блакитна троянда», котра досі вважалася «несценічною», стає прекрасним ґрунтом для роздумів на тему різноманітності любові. Підсилена засобами фізичного театру та документальними свідченнями акторів, вистава демонструє кілька схем стосунків, поширених в сучасному світі: несамовита приречена любов, що має фатальні наслідки, зручне «міщанське» пристосування, любов з холодною головою, що ні до чого не зобов`язує, приємний флірт. Безліч варіантів – кожен може вибрати те, що йому чи їй пасує. Питання у тому, як бути щирим і чесно вибрати між спокійним, впорядкованим життям і варіантом «блиснути враз і згоріти», а також у тому, чи маємо ми, в принципі, такий вибір.

"Різдвяна історія" (2017): Вистава для всієї сім'ї або чому Різдво - це трішки більше, ніж ялинка та пишне застілля. Що таке Різдво? Безперечно – час див, сюрпризів та щасливих зустрічей. Це знають усі діти. І навіть дорослі відчувають його магію, бо Різдво настає усюди та для всіх. Навіть для суворих, похмурих, непривітних, скупих людей. Хоч, насправді, таких не буває. Бувають просто сумні і самотні. Втім, їх також торкається це магічне свято. Різдво – це не лише яскраво вбрана ялинка, колядки та подарунки. Різдво – це шанс, який ось уже дві тисячі років випадає щороку для кожного. Шанс стати добрішим, відкритішим, щасливішим. Шанс стати кращим і відкрити своє серце для любові. А вистава «Різдвяна історія» – чудова нагода гарно провести час з усією родиною та разом відчути чарівну атмосферу різдвяних свят.

«Боженька» (2018): Історія про те, як одна какуля змінила життя цілого лісочку. Це вистава, дія якої перенесена в ліс і розгортається серед звірят. Але ніщо людське їм не чуже: домінування та експлуатація, анархізм, сексуальні субкультури, квазірелігійні переконання, численні страхи. Страх іншості, страх правди, страх пізнання, страх бути собою, страх любити. Однак, найкраща зброя проти страху – це сміх. Тому ми називаємо цю історію про політичні маніпуляції та спекуляції на релігійних почуттях комедією і запрошуємо сміятись разом з нами – чим голосніше, тим краще.

«ВРУбайся або Розпускати чи не розпускати?» (2019): Таки точно перше в Україні сценічне читання за стенограмою із зустрічі Президента України В. Зеленського з представниками лідерів фракцій.

А Київська оперета запускає марафон онлайн-трасляций концертів та мюзиклів. Сьогодні, 23 березня, на YouTube-каналі глядачам покажуть концерт «Штраус в опереті». Початок о 19:00.

Вишукана, романтична, пронизана флюїдами позитиву та добра музика славетної родини музикантів Штраусів забезпечить особливий, піднесений настрій, а колектив Національної оперети здивує і вкотре порадує яскравою, оновленою концертною програмою, багатою на оригінальні номери, приємні несподіванки і незабутні сюрпризи.

25 березня — оперета «Графиня Маріца», муз. І. Кальмана;
27 березня — концерт «Музика з кінофільмів»;
29 березня — мюзикл «Sugar, або В джазі тільки дівчата», муз. Дж. Стайна;
31 березня — концерт «Світові мюзикли. Найкраще!»;
2 квітня — мюзикл «Сімейка Аддамсів», муз. Е.Ліппа.

Початок показів о 19:00.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую