ye-logo.v1.2

В обласному центрі «оживуть» пам’ятники Богдану Хмельницькому

Культура 2706
Онлайн-прем
Онлайн-прем'єра фільму-вистави відбудеться 26 вересня. Фото: автора

Незабаром в місті презентують фільм-виставку «Пам’ятники Богдану оживають».

До Дня міста, який цьогоріч відбудеться 26 вересня, у Хмельницькому зніматимуть фільм-виставу про гетьмана Богдана Хмельницького під назвою «Пам’ятники Богдану оживають».

В його основі - сучасна вулична видовищно-театралізована постановка, в якій будуть залучені близько 70 учасників різних мистецьких колективів міста та представлено новий напрямок хорового мистецтва – «хоровий театр». 

Режисерка-постановниця мистецького проєкту Юлія Алексєєва розповіла сайту «Є», що ідея створення такого фільму-вистави прийшла ще минулого року.

Юлія Алексєєва: «Пам’ятники Богдану оживають» - це проєкт і про місто, що носить ім’я визначного гетьмана».

«Цього року виповнюється 425 років від дня народження Богдана Хмельницького. Саме тому ми вирішили на честь славетного гетьмана підготувати масштабний мистецький проєкт – створити фільм-виставу за мотивами п’єси Михайла Старицького «Богдан Хмельницький», - каже Юлія Алексєєва. - Ця ідея була представлена експертам Українського культурного фонду і в результаті ми здобули грант на реалізацію постановки. Сума гранту становить 1 мільйон 600 тисяч гривень. Заплативши усі податки, нам залишається близько мільйона, аби реалізувати свої задуми».

Режисерка зазначає, що в основі проєкту є театралізоване дійство, яке відбуватиметься не на сцені театру, а на вулицях обласного центру, зокрема біля пам’ятників Богдану Хмельницькому. Їх у місті є п’ять. Сцени зніматимуть в різних локаціях із застосуванням спецефектів.

«Нам важливо передати глибину класики сучасними засобами, щоб не втратився зміст, і, водночас, форма подачі сподобалася глядачу. Тому спеціально для проєкту будуть створені неординарні авторські твори як для оркестру, так і для хору. Також буде присутня сценографія, а герої - одягнуті в унікальні костюми, які міститимуть подільські орнаменти 19 століття», - каже Юлія Алексєєва.

Виконавцем головної ролі буде Володимир Смотритель - народний артист України, театральний актор, керівник та актор хмельницького монотеатру «Кут».

Народний артист України Володимир Смотритель виконає головну роль у виставі – зіграє Богдана Хмельницького.

«Коли мені запропонували відтворити образ Богдана Хмельницького, я зацікавився. Це новий формат вистави, який дуже складний, але водночас класний. Я люблю, коли йдуть пошуки чогось нового, тому я залюбки погодився на цю роль. Хочу запевнити глядачів, що я маю намір відтворити не форму Богдана, а його зміст, його духовний стержень. Думаю, в мене все вийде», - зазначив Володимир Смотритель.

Результат півторамісячних зйомок можна буде побачити в кінці вересня. Юлія Алексєєва каже, що фільм-вистава «Пам’ятники Богдану оживають» покажуть онлайн на багатьох мистецьких сторінках у мережі фейсбук 26 вересня, у День народження нашого міста.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую