ye-logo.v1.2

«Respublica FEST» під час карантину: яким буде фестиваль у Кам’янці-Подільському

Культура 3965
Республіка триватиме протягом 25-27 вересня
Республіка триватиме протягом 25-27 вересня. Фото: ілюстративне з архіву

Фестивальне містечко розташується на п’яти локаціях.

Останніх кілька років «Respublica FEST» відбувається двічі на рік у різних містах – в Хмельницькому і Кам’янці-Подільському. Аналогічно планувалося і цьогоріч. Однак через світову пандемію Covid-19 у 2020 році «Республіка» пройде у новому форматі й лише в Кам’янці.

Ювілейний десятий фестиваль музики та стріт-арту вируватиме протягом 25-27 вересня на п’яти майданчиках на території фортеці. Всі локації будуть огороджені, а на вході фестивальникам проводитимуть температурний скринінг. Сцени для виступу митців розташують на історичних спорудах Старого міста.

«Нам потрібна огороджена територія, на яку ми впускатимемо певну кількість людей, дозволену за нормативами МОЗ. Тому нам простіше організувати фестиваль в Кам’янці, де вона вже поділена. Територія Старої фортеці має понад чотири гектари. У Хмельницькому ж нам довелося б огороджувати територію, не впускати людей на пляж, і склалася б не дуже хороша ситуація. Також за цих обставин ми готуємо онлайн формат фестивалю, - розповідає директор «Respublica FEST» Андрій Зоїн. - Діятиме п’ять сцен, але вони будуть незвичні. Це швидше будуть майданчики. Буде одна велика сцена, одна середня, а решта по баштах».

Музиканти виступатимуть у дворі Старої фортеці, Денній башті, Новій башті, Новому Замку, Руській Брамі і навіть на повітряній кулі.

«Оскільки буде онлайн, людям важко буде дивитися просто в екран. Тому ми вирішили сцени розташувати всередині історичних споруд. Таким чином люди зможуть не лише слухати концерт, але й споглядати на історичні пам’ятки», - пояснює Андрій.

Організатори вже оголосили деяких хедлайнерів. Ними стануть «Go-A», «LATEXFAUNA», Аlyona Аlyona, Жадан і собаки. Також цього року на «Республіці» виступить чимало гуртів з Хмельницького і Кам’янця-Подільського.

«Цей формат дуже демократичний. Виконавець чи маловідомий гурт, який ніколи б не потрапив на звичайний фестиваль, завдяки онлайну може показати свою творчість. Його зможе побачити 80 тисяч людей і наступного дня він може стати відомим», - говорить Андрій Зоїн.

Фестиваль в онлайні

Наразі організатори ведуть перемовини про стрім фестивалю з кількома ютуб-каналами. За кілька тижнів до проведення «Республіки» обіцяють оголосити їх перелік. Крім перегляду стріму з концерту, онлайн-глядачі зможуть дивитися стріми з гримерок і користуватися персональним аватаром.

Як писав сайт «Є» раніше, «аватаром» буде волонтер, який знаходиться на фестивалі. У нього на голові буде камера та навушники. Він виконуватиме вказівки фестивальника. Через об’єктив камери на голові «аватара» користувач додатку все бачитиме.

«Розробкою додатку займається хмельницька ІТ-компанія. До речі, в одного такого аватара буде опція «прибирати сміття». Він ходитиме по місту і людина, яка ним керує, може заставити його прибирати», - говорить засновник фестивалю.

Кілька десятків музикантів візьмуть участь у фестивалі дистанційно, їхні виступи будуть демонструвати на великих екранах у Кам’янці-Подільському та на youtube-каналах. Також одну зі сцен фестивалю планують поставити на стіні фортеці, щоб більше людей змогли побачити виступи артистів.

Візувальне мистецтво

Традиційно під час «Республіки» планують створити кілька нових муралів. Як зазначає Андрій Зоїн, два стріт-арти в рамках фестивалю можуть з’явитися і в Хмельницькому. Один з них планують нанести на стіні у сквері Кузьми поруч з обласною філармонією. Із розташуванням ще одного малюнку поки не визначились.

Новим та незвичним для «Respublica FEST» стануть візуальні проєкції та «digital art» під час фестивалю. За допомогою лазерів, проєкторів та іншої техніки у Кам’янці створюватимуть аудіовізуальні інсталяції.

«Ми «запартнерились» з фестивалем віртуальної реальності з Києва, який займається відеопроєкією. Вони будуть робити у нас класні візуальні штуки. Наприклад, вони попросили підняти повітряну кулю на 20 метрів над землею у фортеці, і на неї буде проєктуватися відео. Ми ж вирішили посадити в кулю ще й митця, підвісити колонки, і він буде там співати для відвідувачів», - ділиться Андрій.

Художній пленер

Протягом тижня у вересні напередодні фестивалю триватиме художній пленер. Розпочнеться він на Бакоті, продовжиться у селі Межигір на Дністрі, а закінчиться на фестивалі.

«Такі пленери організовуємо раз на два роки. Хочемо, щоб наші митці малювали фестиваль, людей на фестивалі, передали свої враження на холсті. А ми потім зробимо виставку полотен, які були зроблені під час фестивалю. Покажемо їх у Кам’янці-Подільському і Хмельницькому разом із картинами, написаних під час минулорічних пленерів», - додають організатори.

Нагадаємо, минулого тижня у Хмельницькому вперше цього року відбувся масштабний фестиваль. Протягом 12 серпня на території Молодіжного парку тривав «My Fest». За словами організаторів події, програма фестивалю корегувалася під карантинні умови. Однак без їх порушень все ж не обійшлося.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую