ye-logo.v1.2

Фестиваль «Республіка» відбудеться. Цьогоріч – у Кам’янці-Подільському

Культура 7412
Ювілейна "Республіка" відбудеться
Ювілейна "Республіка" відбудеться. Фото: з архіву редакції

«Respublica FEST» планують провести враховуючи сучасні вимоги.

Через пандемію коронавірусу в усьому світі масово скасовують щорічні фестивалі. В Україні частину масштабних фестивалів вже перенесли на наступний рік, або ж проведуть в обмеженому режимі. Водночас організатори «Республіки» не втрачають оптимізму та активно готуються до ювілейного, десятого фестивалю.

Останніх кілька років «Respublica FEST» відбувається двічі на рік у різних містах – в Хмельницькому і Кам’янці-Подільському. Аналогічно планувалося і цьогоріч. Проте світова пандемія внесла корективи в фестивальне життя нашого краю – «Республіка» пройде, але лише в Кам’янці.

В обласному центрі у 2020 році фестиваль скасували. За словами засновника та організатора «Respublica FEST» Андрія Зоїна, у Хмельницькому він не можливий цього року.

«За прогнозами, масові заходи до вересня будуть точно заборонені, а потім, певно, будуть обмеження по кількості людей на майданчиках. У Хмельницькому ми не можемо зробити з великого парку окремих 5-7 майданчиків, які будуть розділяти людей. Натомість в Кам’янці фортеця вже сама розділена на різні простори, на яких при умові обмежень до 200-300 людей на майданчику, можна все зробити. Це саме той формат «Республіки», який там і був раніше, де ми використовували тунелі, двори, фортецю, вали», - пояснює Андрій Зоїн.

Традиційно на фестивалі демонструватимуть різні напрямки музики і мистецтва.

Цьогорічна «Республіка» запланована на 25-27 вересня. Звісно, враховуючи нинішню ситуацію, фестиваль пройде у незвичному форматі. Організатори розглядають кілька варіантів проведення фесту. Один з них - якщо влада обмежить кількість людей на масових заходах, «Республіка» частково перейде в онлайн.

«Будемо рахувати людей на локаціях і більше допустимої норми не пускатимемо. Або продумаємо бронювання на сайті. В Берліні так роблять. Людина завчасно натискає клік, і обирає якого артиста хоче послухати під час фестивалю. Все буде згідно установок МОЗ, з санітайзерами та масками, - говорить Андрій. - Це варіант часткового онлайну. Якщо, до прикладу, буде дозволено по триста людей на майданчику, а таких локацій буде вісім, фестиваль зможуть відвідати дві з половиною тисячі людей. А охочих може бути і десять тисяч. Тому ми зараз спілкуємося з кількома кампаніями, які займаються розробкою додатків віртуальної реальності. Хочемо створити застосунки, які дозволять не просто дивитися концерт онлайн, бо це нецікаво, а вони будуть максимально наближені до фестивалю. Ми зараз розробляємо так званий «віртуальний аватар».

Як пояснює організатор «Respublica FEST», «аватаром» буде волонтер, який знаходиться на фестивалі. У нього на голові буде камера та навушники.

«Онлайн відвідувач обирає собі «аватара», який з ним працюватиме. Волонтер виконуватиме вказівки фестивальника. Наприклад, йому може бути сказано: «іди на головну сцену», «повернись на право», «іди в наметове містечко». Через об’єктив камери на голові «аватара» користувач додатку все бачитиме, ніби це він перебуває на місці, - каже Андрій Зоїн. – Ми написали цей проєкт і можемо отримати грант. Ми вже увійшли у 20 кращих проєктів музичної індустрії. 26 травня відбудеться фінал, максимальна сума, яку можна там виграти – 25 тисяч доларів. А компанії, які можуть розробити такого аватара, оцінюють роботу в районі 15 тисяч доларів. Можливо, саме цей «аватар» і врятує події цьогорічного літа».

Фестиваль планують провести на кількох різних майданчиках.

У випадку, якщо масових заходів не буде дозволено зовсім, фестиваль відбудеться у повноцінному онлайн-режимі.

«Якщо буде лише онлайн-версія фестивалю, тоді будемо робити велику кількість цих аватарів. Музика все рівно буде так само у фортеці. Не буде глядачів, а будуть волонтери, які ходитимуть. Ми запишимо кожного артиста, буде багато стрімів, але це менш цікаво. Коли артист грає хоча б для ста людей, він може передавати якісь емоції, у пустий зал такого не буде», - додає фестивальник.

Не виключають на «Республіці» і виступів закордонних артистів. Музикантам з далеких країн, які не зможуть прилетіти, увімкнуть онлайн-трансляцію і вони гратимуть з своїх міст. Водночас музиканти з сусідніх країн зможуть виступити на фестивалі, якщо буде відповідний дозвіл.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую