ye-logo.v1.2

Селфі в музеї: заповідники Хмельниччини доєдналися до міжнародного флешмобу

Культура 1975
До флешмобу «Селфі в музеї» заповідники долучаються не вперше
До флешмобу «Селфі в музеї» заповідники долучаються не вперше. Фото: зі сторінки Державного історико-культурного заповідника «Межибіж»

Світлини на фоні експонатів розміщують в соцмережах.

Уже декілька років поспіль поціновувачі українського мистецтва долучаються до міжнародної акції - #MuseumSelfieDay. Флешмоби музейних селфі проводять в різноманітних закладах мистецтва у різних країнах світу. Відвідувачі, які беруть участь в акції, роблять селфі на фоні експонатів, а потім знімки викладають в соцмережі, додавши хештег #MuseumSelfie і тег музею, в якому зроблене фото.

До цієї акції цього річ вкотре доєднався заповідник, якому дозволено працювати в локдаун, - Державний історико-культурний заповідник «Межибіж» (хештеги #MuseumSelfieDay #Medzhybizh). Музейники закликають публікувати зроблені фото з відповідними хештегами та відвідати фортецю вже сьогодні.

Також розміщувати в соцмережах фото, зроблені у музеї, та мати можливість отримати подарунки - анонсував і Кам'янець-Подільський державний історичний музей-заповідник (хештеги #MuseumSelfie #MuseumSelfieKP2021).

Як розповідає Олег Погорілець, директор Державного історико-культурного заповідника «Межибіж», для відвідувачів, які відвідують фортецю, наразі працюють чимало музейних експозицій. Одна з них - виставка з унікальними експонатами - печатками можновладців XII-XV століть, які знайдені археологами у Меджибізькій фортеці.

Кожна з цих маленьких печаток, схожих на свинцеві пломби, що підвішувалася до листів та документів на шнурках, юридично означала більше, аніж власноручний підпис князя або іншої високопоставленої особи.

Найдавнішою, до речі, є печатка, якій 900 років. Нею було завірено та надіслано до Меджибожа якийсь документ від Київського митрополита.

Ще одна загадкова печатка – з недавніх знахідок. Це свинцева печатка від документу з гербом герцога Філіппа III Бургундського, одного з наймогутніших аристократів XV століття.

Ще одна виставка, яку можна тут оглянути, - презентує презентує цікаві факти перебування в Меджибожі Тадеуша Костюшка. Так, поруч можна зробити селфі з Костюшком-лялькою або ж у походному кріслі воєначальника. А ще на виставці представлені артефакти з поля битви під Зеленцями (18 червня 1792 року), де польські війська отримали перемогу над росіянами...

Виставка презентує презентує цікаві факти перебування в Меджибожі Тадеуша Костюшка. Фото: автора

Окрім того, на огляд відвідувачів музейних залів Меджибізької фортеці виставили колекцію мініатюрних черевичків, виготовлених місцевим майстром та переданих до музейної колекції заповідника. Загалом, давніми артефактами заповнено декілька музейних залів, тож тут є що подивитися та де сфотографуватися.

На огляд відвідувачів музейних залів Меджибізької фортеці виставили колекцію мініатюрних черевичків. Фото: автора

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую