ye-logo.v1.2

Загадкове фото зі Славути: чи справді на світлині Леся Українка?

Культура 4738
Це фото зроблене у 1904 році на території кумисолікувального закладу в Славуті. Саме на ньому побачили жінку, дуже схожу на Лесю Українку
Це фото зроблене у 1904 році на території кумисолікувального закладу в Славуті. Саме на ньому побачили жінку, дуже схожу на Лесю Українку. Фото: з архіву

Ця фото світлина стала приводом для нових досліджень життя поетеси.

Сьогодні, 25 лютого, виповнюється 150 років від дня народження Лесі Українки – одна з найвизначніших постатей української літератури та культури загалом. У її творчому доробку вражаючі поеми, прозові твори, вірші, публіцистичні статті, переклади світової класики... Згадує у своїй творчості Леся Українка і наш край, де їй довелося бувати. Утім, якщо про її перебування в Полонному відомо напевне, то щодо Славути, наприклад, і досі немає однозначної відповіді.

Чи справді перебувала поетеса у Славуті? Так, свого часу краєзнавець Станіслав Ковальчук розповідав, що у 1888 році Леся Українка разом з батьком проїжджала потягом через Славуту. Їхала вона в Одесу на Хаджибейський лиман на лікування. Лесі тоді було 17 років і вона вже хворіла на туберкульоз кісток. Під враженнями від того, що поетеса бачила дорогою до Одеси, Леся написала цикл віршів «Подорож до моря». У одному з них і згадується Славута.

Саме фраза «Славути красної бори соснові» й дала привід славутчанам свого часу заговорити про те, що Леся лікувалася від туберкульозу в цьому місті. У Славуті якраз тоді діяв кумисолікувальний заклад, відкритий наприкінці ХІХ століття князем Романом Сангушком. Проте краєзнавець впевнений, що у вірші Леся Українка згадала Славуту якраз під враженнями від подорожі.

«Тоді, сімнадцятирічною, вона у нас в місті не лікувалася. Цю легенду легко спростувати хоча б на основі тих фактів, що на той час Леся хворіла на туберкульоз кісток (легеневий додався пізніше), а в Славуті лікували лише легеневі хвороби», - припустив Станіслав Ковальчук.

А от на думку про те, що Леся могла перебувати у Славуті вже на початку ХХ століття, наштовхують перекази старожилів. Як зазначають у Славутському історичному музеї, є згадки, що кумисолікувальному закладі відпочивала видатна поетеса, яка «потоваришувала із місцевими дівчатами, що пасли панську худобу, читала їм свої вірші, пускала з ними вінки по воді і, навіть, посадила липу біля річки Горинь на згадку про своє перебування у нашому місті». До того ж джерело неподалік місця, де розміщався лікувальний заклад, здавна називають саме Лесиним.

Утім, чи не найбільший резонанс щодо можливого перебування Лесі Українки у Славуті викликало фото, яке потрапило до музею у 2002 році. Тоді до Славути приїхала жінка з Австралії – Єва Кратохвіль. Вона хотіла відвідати місця, де колись жили її предки. При собі мала фото, яке місцева редакція згодом помістила в газеті. Як стверджувала гостя, це фото зроблене у 1904 році на території кумисолікувального закладу в Славуті. Пані Єва добре знала сімох своїх предків, зображених на ньому, а істориків та мешканців Славути здивувало інше: вони побачили на фото жінку, дуже схожу на Лесю Українку.

Чи не найбільший резонанс щодо можливого перебування Лесі Українки у Славуті викликало фото, яке потрапило до музею у 2002 році. В одній з жінок впізнали відому поетесу.

«Працівники Славутського історичного музею звернулися до лесезнавців, - розповідає науковий співробітник Славутського історичного музею Аліса Сакалюк. - З проханням дослідити, чи дійсно на фото зображення Лесі Українки, копії фото були надіслані різноманітні музеї, установи та інститути, які пов’язані з життям та творчістю поетеси. Всі лесезнавці з інтересом поставилися до піднятого славутчанами питання. І спочатку жодна установа не спростувала, але і не підтвердила думки, що на фото є Леся Українка, проте обіцяли дослідити це питання».

Над дослідженням того, Леся на фото чи ні працювали співробітники Інституту літератури Національної академії наук України. З власної ініціативи до дослідження фото доєдналися також і науковці Музею видатних діячів української культури Лесі Українки, Миколи Лисенка, Панаса Саксаганського, Миколи Старицького (м. Київ). У 2011 році вони не підтвердили присутність поетеси на світлині.

Згодом, щоб остаточно переконатись, чи присутня на фото Леся, чи ні, було проведено комп'ютерну діагностику зображення інженером комп’ютерних технологій з Канади. Було опрацьовано різні портрети Лесі Українки. Програма дала спірні результати…

«Остаточно відкидати версію, що Леся Українка перебувала у Славуті та могла лікуватися в кумисолікувальному закладі, ми не можемо, - каже зберігач фондів музею Тетяна Жоган. – Навіть якщо на фото – не вона і дослідникам біографії поетеси такі факти не відомі. По-перше, цілісної біографії поетеси не існує, вона складена по шматочках з листів, які Леся писала рідним, близьким, колегам, поетеса й сама не бажала афішувати особисте життя. Причин того, що вона могла не повідомляти про подорож до Славути може бути безліч, серед яких і нетривалий період перебування на лікуванні, і складнощі у взаємовідносинах родичів Лесі Українки з її близьким другом Климентом Квіткою, що мав би супроводжувати її у подорожі. Саме в цей період, з другої декади липня до кінця третьої декади серпня 1904 року Леся Українка ні з ким не листувалась. Можливо саме тому до цього часу офіційна інформація про її перебування в нашому місті відсутня».

Як би там не було, у 2018 році в Славуті на берегах Горині, де свого часу був розташований кумисолікувальний заклад, було відкрито пам'ятний знак Лесі Українці та Клименту Квітці. А фото стало ще одним приводом для нових досліджень життя Лесі.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую