ye-logo.v1.2

Перших виконавців легендарного «Щедрика» вшанували меморіалом у Кам’янці-Подільському

Культура 2455
Українська капела прославила славнозвісну щедрівку на весь світ
Українська капела прославила славнозвісну щедрівку на весь світ. Фото: Кам'янець-Подільської міської ради

Саме з кам’янецького вокзалу капела під керівництвом Олександра Кошиця рушила у світове турне.

Вчора у Кам’янці-Подільському на будівлі залізничного вокзалу відкрили меморіальну дошку на честь української республіканської капели під керівництвом Олександра Кошиця. Меморіал розповідає про те, що саме з цього місця хор колись вирушив у світове турне, де й прославив український твір «Щедрик» Миколи Леонтовича.

Завдяки капелі Олександра Кошиця «Щедрик» став візитівкою України. А готувалися артисти до світового турне в Кам’янці-Подільському. З 14 лютого по 24 березня 1919-го хор перебував у місті над Смотричем, де було набрано більшість хористів, проходили репетиції та навчання французької мови. Вже у травні 1919 року під час закордонних гастролей капели відбулася європейська прем’єра славнозвісного «Щедрика» в Національному театрі Праги. Тоді капела викликала міжнародний резонанс і забезпечила політичну впізнаваність УHP.

Автор легендарного «Щедрика» навчався у Подільській духовній семінарії.

З часом ця мелодія опинилася серед кращих різдвяних мелодій, вона стала відомою на увесь світ. Їй судилося мати безліч переспівів та варіантів виконання, стати саундтреком до популярних голівудських фільмів та звучати в кращих концертних залах світу. І мало хто знає, що ця колядка, без якої нині Різдво – не Різдво, під назвою «Колядка дзвонів» (Carol of the Bells), - одна з найпопулярніших обробок українського композитора Миколи Леонтовича.

Існує чимало припущень музикознавців, де саме Микола Леонтович міг почути вперше щедрівку і записати її. Одна з них - не деінде, а на Хмельниччині. В невеличкому селі на Заславщині – Підлісцях, звідки родом його дружина Клавдія Жовткевич.

Микола Леонтович з родиною. Фото: vinnytsia-museum.in.ua

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую