ye-logo.v1.2

Арт-об’єкти з речей, знайдених в колишній школі на Бакоті, показали хмельничанам

Культура 2206
Виставка триватиме до четвертого жовтня
Виставка триватиме до четвертого жовтня. Фото: автора

Твори створили під час мистецької резиденції влітку.

Вчора, 27 вересня, у Хмельницькому презентували виставку творів мистецтва, які зробили учасники мистецької резиденції Гагенмейстера на Бакоті. Пілотний проєкт відбувся цього літа в туристичній перлині України в селі Гораївка і тривав близько двох тижнів.

Десять художників і десять музикантів працювали та жили у приміщенні колишньої школи, яка тапер стала мистецьким простором. У результаті їх праці в музеї-бібліотеці Подільського товариства імені Сковороди представили близько сорока робіт різних напрямів.

В експозиції є твори живопису, графіки, об’єкти, інсталяції, колажі, музичні кліпи та відео. За словами мистецтвознавиці та кураторки виставки Лариси Чернової, митці використовували для своїх творів ті матеріали, які знайшли в колишній школі.

На фоні - роботи художника Михайла Коробкова.

«Фокус цієї резиденції – відчуття і рефлексії художників з приводу дивовижних ландшафтів у поєднанні з драматичним минулим місцевості. Зокрема, із затопленням 26 сіл через спорудження ГЕС. Ця трагедія відчувається і сьогодні у наступних поколіннях. Побачене митці намагалися осмислити і передати в своїх творах», - говорить пані Лариса.

Кожен учасник резиденції створив серію робіт. До прикладу, проєкт з трьох об’єктів київської художниці Ніни Марі говорить про пам’ять. Основним медіа, яке вона використала для цього, став камінь.

Мобіль - частина проєкту "Пам'ять" Ніни Марі.

Сонячний годинник із тієї ж серії.

«Один з об’єктів – це наче мобіль (карусель над ліжком малюка) для колиски. Він символізує, що попереднє покоління залишає наступному камінь на душу. Наступними об’єктами вона розповідає, як можна вийти з цієї ситуації. Художниця створила символічну річку, де розмістила 26 каменів. Кожен з них символізує затоплене село. Камені природні, необтесані. Авторка пропонує глядачу обтесати ці камені поглядом і таким чином сприйняти минуле і переосмислити його. Бо змінити минуле неможливо, ми повинні сприйняти його і зробити висновок. Цей об’єкт залишився в Гораївці, на виставці є тільки фото, - пояснює Лариса Чернова. - Третій об’єкт – це сонячний годинник, який починає новий відлік часу. Він дає можливість розпочати нове життя, зробивши висновки з минулого».

Також на виставці представлено чимало творів, пов’язаних з інформацією та її сприйняття людьми. А ще деяких митців зацікавила тема освіти.

Деякі роботи присвятили темі освіти.

«Вони побачили закинуту школу. Дітей немає, а навіть якщо діти народяться, вони не матимуть де вчитися. Один з резидентів з Харкова зробив декорацію шкільного кабінету. З освітою пов'язаний ще один твір Михайла Скопа зі Львова. Він знайшов книжки з креслення, де було написано як правильно прописувати літери. Ось він вирізав ці правильно прописані літери, зробив з них свою фантазію і сказав, що мова йде про нормативність і ненормативність в освіті. Чи повинні ми зазубрити і сприймати все як нам подають? Чи можемо вільно осмислити, переробити щось нове?» - каже кураторка.

Загалом в експозиції представлено близь 40 робіт.

Мистецьку резиденцію назвали на честь українського художника, мистецтвознавця Володимира Гагенмейстра.

Виставка триватиме протягом тижня, до 4-го жовтня, в музеї-бібліотеці Подільського товариства імені Сковороди за адресою Проскурівська 58/1. Вхід вільний, однак потрібно завчасно узгодити візит. Контакти організаторів: 067 384 11 96; 067 810 98 32.

Читайте також: Чим дивуватиме відвідувачів «Translatorium 2021» у Хмельницькому (ПРОГРАМА)

Переглянути роботи можна в музеї імені Сковороди.

Раніше роботи виставляли в Кам'янці-Подільському.

У Хмельницькому експозицію демонструватимуть протягом тижня.

Ці твори присвячені темі сприйняття інформації.

Частина арт-об'єкту - фотографія, знайдена в школі.

Декорація неіснуючої школи.

Є на виставці й твори живопису, написані на Бакоті.

Також під час відкриття виставки відвідувачам продемонстрували музичні та відео твори, створені під час резиденції.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую