ye-logo.v1.2

«Дерево роду»: Ольга Саліпа презентувала першу книгу сімейної саги

Культура 3496
Братська ненависть, заборонена пристрасть, чисте кохання -  історія, яка триватиме не одне покоління
Братська ненависть, заборонена пристрасть, чисте кохання - історія, яка триватиме не одне покоління. Фото: автора

Події в романі відбуваються в містечку, в якому народилася авторка.

Нещодавно одразу дві художні книги, сюжети яких розгортаються в давньому Проскурові, презентувала авторка, хмельницька письменниця Ольга Саліпа. Вони стали продовженням ретророману «Будинок на Аптекарській» і увійшли до серії книг під назвою «Проскурівське коло».

Паралельно з ретророманами на початку листопада світ побачив ще одну книгу Ольги Саліпи – пригодницько-історичний роман «Дерево роду». Твір став першою частиною саги, яку письменниця назвала «Дикі паростки». Події в цій книзі відбуваються на землі, де народилася авторка, – в містечку Гусятин.

Як говорить Ольга, Гусятин особливий тим, що колись це було одне місто, через яке протікала річка Збруч. Але історично так склалося, що по річці проклали кордон і Гусятин розділився на дві частини.

«Хоча між цими населеними пунктами відстань лише кількасот метрів, є різниця у вихованні, ментальності людей. Ті, хто там народився і виріс, це розуміють і відчувають, - каже Ольга Саліпа. – У книзі історія не так про конкретно ці населені пункти, а про те, як розділили людей, цілі родини, як по-різному впливала на них релігія, освіта».

«Дерево роду» - перша частина сімейної саги.

Авторка зізнається, що «Дерево роду» – особливий для неї роман. Прототипом одного з героїв є її прадід.

«Книга не про нього, але про таких, як він, хто пережив війни, репресії, зради, арешти, табори, різні влади, - зазначає вона. - Післямова до роману завершується словами із листа мого прадіда: «Не забувайте про мене!». Я присвятила цю книгу його синові, своєму покійному дідусеві, який не забував...»

Як говорить авторка, зазвичай на написання однієї книги витрачає близько чотирьох місяців.

За сюжетом, події в книзі «Дерево роду» розпочинаються в кінці XIХ століття. Двоє братів, Богдан та Іван, колись захопилися однією жінкою - повією Магдою. Минули роки. І вже Іванові сини, Петро й Семен, спалахують таємною жагою до однієї дівчини Сабіни.

Час великих історичних зламів і громадянських війн. На полі битви проливається українська кров у бою під Крутами. Петро стає до лав Галицької армії. Семен страждає від мук нерозділеного кохання та ненависті до власного брата, поки не зіштовхується з колишньою коханкою батька - тією самою фатальною блудницею Магдою. У серці спалахує заборонена пристрасть.

За спинами братів чатують НКВДисти та зрадники, країна здригається від зламних подій. Крізь тонкий серпанок прорвуться темні гріхи батьків і синів - помилки, які спокутувати дітям дітей. Історія, що почалася з ненависті, триватиме ще не одне покоління.

Нещодавно Ольга Саліпа презентувала у Хмельницькому одразу три нові книги.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую