ye-logo.v1.2

Актори Гаррі Поттера та іноземні дипломати: як хмельницькі музиканти презентують Україну в Європі

Культура 2534
У фіналі кожного концерту музиканти виконують Гімн України
У фіналі кожного концерту музиканти виконують Гімн України. Фото: надані музикантами

У травні цього року стартувала глобальна ініціатива з підтримки України у світі UNITED24.

В рамках ініціативи учасники й амбасадори презентують країну за кордоном і залучають кошти для допомоги ЗСУ та країні загалом. 

Представники UNITED24 повідомляють, що станом на початок грудня із різних джерел вдалося зібрати понад 237 мільйонів доларів зі 110 країн світу. 

Одними із тих, хто презентує Україну за кордоном в рамках цієї ініціативи, є музиканти з оркестру Хмельницької обласної філармонії. Вони вибороли право презентувати Україну за кордоном у симфонічних оркестрів Львова та Одеси, які теж подавали свої роботи для відбору.

Директор німецької компанії, яка має права на музику зі світових кінохітів, шукав оркестр для виконання музики у європейських країнах. Свої роботи подали оркестри з Хмельницького, Одеси та Львова.

«Наш колектив виграв конкуренцію у симфонічних оркестрів Львова та Одеси, а це дуже потужні колективи! Перший тур відбувся у липні-серпні цього року. Він був пробним і дуже вдалим, ми об’їхали Німеччину, Люксембург і Бельгію», — розповідає художній керівник, т.в.о директора Хмельницької обласної філармонії Тарас Малик.

Він наголошує, що цей тур — робота багатьох років оркестру і кожного музиканта. У попередні роки колектив гастролював у Польщі, Швейцарії, Австрії… Щодо турне в рамках ініціативи UNITED24, то спочатку було чимало репетицій у Хмельницькому із диригентом філармонії Тарасом Мартиником. Потім були репетиції в Німеччині, де з оркестром вже працював диригент, який робив аранжування цих творів для фільмів.

Музиканти симфонічного оркестру з послами України та Англії, після одного із концертів у Бельгії

«Після першого туру нам запропонували продовжити співпрацю і зараз ми маємо великий гастрольний тур в основному Німеччиною протягом чотирьох місяців. Це чи не найважливіший показник високого рівня професіоналізму наших музикантів», — каже Тарас Малик. 

Кожен концерт симфонічного оркестру, за словами Тараса Малика, це емоційне і динамічне шоу, яке ведуть відомі актори та на яке приходять дипломати й посли різних країн. Ведучими концертів вже були Кріс Ранкін, який знімався в перших серіях серіалу та Вільям Кіршер — актор фільмів «Володар кілець» та «Гобіт». На концерти вже приходили посол України та посол Англії в Бельгії. 

«Це така потужна атмосфера, коли зали на півтори-дві тисячі людей заповнені й публіка запалює ліхтарики, аплодує, овації… Але найприємніше те, що в кінці кожного шоу ведучі, які мають на собі жовто-блакитні стрічки, оголошують, що оркестр з України, з нашої Хмельницької обласної філармонії», — каже Тарас Малик і додає, що майже скрізь їм аплодують стоячи, овації не змовкають довго і це радує і засмучує одночасно. Радує, що наші хмельничани на такому високому рівні презентують Україну, а засмучує — що саме війна стала поштовхом для цього!

Європейська публіка завжди радо зустрічає музикантів Хмельницької обласної філармонії

Німецькі колеги, які організовують концерти, у листі про співпрацю зазначають, що оркестр продемонстрував високий рівень професіоналізму, неймовірний патріотизм та повагу до своєї країни.

«Для нас дуже важливо, щоб європейська спільнота продовжувала відкривати творчий потенціал вашої чудової країни й силою мистецтва привертати увагу до сьогоднішніх подій в Україні», — йдеться у листі.

Зараз оркестр гастролює в основному містами Німеччини. А коли повернуться — мають право виконувати ту ж програму у нас, в Хмельницькій обласній філармонії, яка й зараз, коли частина оркестру на гастролях, а у Хмельницькому регулярно вимикають електроенергію, повноцінно працює. 

Тарас Малик каже, якщо стежити за афішами, то можна й не помітити, що значна частина колективу працює за кордоном. Адже філармонія у ці дні проводить Різдвяний дитячий бал, концерти місцевих музикантів та запрошених гостей відбуваються регулярно і відвідувачів щоразу більшає. Люди у часі війни шукають різні можливості відволіктися і музика чи не найкраще заспокоює та допомагає впоратися зі стресом та тривогою. 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую