ye-logo.v1.2

«Титанік» і «Мрія» у мініатюрі: у Хмельницькому експонують особливу колекцію

Культура 3614

Хмельничани можуть побачити мініатюрні моделі техніки різних епох.

Літаки Першої світової, давні галери, підводні човни, танки Другої світової, ретроавтомобілі, найбільші кораблі світу, найвідоміші судна – усе це можуть наживо побачити хмельничани. Виставку мініатюрних копій техніки різних епох нещодавно відкрили у Хмельницькому. Працюватиме вона на постійній основі у виставковій залі обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді.

Автором колекції став майстер спорту міжнародного класу з судномоделізму, хмельничанин Юрій Гаркавенко. Загалом чоловік презентував близько трьохсот мініатюрних моделей. Переважну більшість експонатів він створив власноруч. Також є представлені роботи його учнів та кілька робіт моделістів з інших міст України.

На виставці можна побачити мініатюри моделей від першого століття і до сьогодні. Виготовлені вони з паперу, пластику чи дерева та до дрібних деталей повторюють реальну техніку. Серед цікавинок – легендарний літак «Мрія», знищений внаслідок російської атаки; відомий лайнер «Титанік»; крейсер «Ямато» (один з найбільших кораблів Другої світової); трофейний бронеавтомобіль «Тигр».

Свої роботи Юрій Гаркавенко не продає.

Як усе твориться

За словами Юрія Гаркавенка, починається все з вибору моделі та пошуку необхідної інформації. Це чи не найскладніший етап, оскільки вся подальша робота будуватиметься на основі знайдених відомостей. Особливо важко з моделями давніх часів, їх креслення немає. Та й взагалі гарні креслення – дефіцит, зізнається чоловік. З сучаснішою технікою простіше – є фото, які можна знайти в інтернеті. За ними й будується мініатюра. До прикладу, копію «Титаніка» майстер виготовив, використовуючи кадри з відомого фільму із аналогічною назвою.

Титанік – одна з найперших робіт, представлених на виставці.

На виставці презентовані мініатюри різних масштабів – від 1:16 до 1:144.Як пояснює судномоделіст, щоб зробити якісну модель великого розміру, треба витратити близько трьох років. Мініатюру середніх розмірів можливо зробити за рік.

Український літак «Мрія», який знищили окупанти.

Як розповідає хмельничанин, спеціально для цієї роботи не виділяє години. Працює тоді, коли має можливість. Того ж, будучи чинним членом збірної України по судномоделюванню, основний акцент робить на змаганнях.

«Тут виставлені біля 80 підводних човнів, близько 40 літаків та багато іншої техніки. Загалом приблизно три сотні моделей. У мене є також моделі, які на виставці зараз не представлені. Приберіг їх на майбутнє, щоб оновлювати експозицію», - говорить Юрій Гаркавенко.

Найбільше судно на виставці – німецький броненосний крейсер «Шарнгорст». Цій моделі вже десять років і вона є учасницею практично всіх змагань. А от улюблених своїх робіт автор немає. Каже, якщо модель не улюблена, то немає сенсу її робити.

На виставці представили мініатюрні моделі українських та зарубіжних зразків техніки.

Судномоделювання для майстра одночасно є медитацією, захопленням, хобі та роботою. Займається ним Юрій Гаркавенко майже пів століття. Розпочавши ще у дитинстві, з того часу майже без перерви майструє мініатюри. Останні 18 років навчає цієї справи також дітей. Нині він – керівник гуртка судномоделювання обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді.

«Раніше рідні ставилися до мого захоплення скептично. Й досі тих, хто цим займається, недооцінюють – сприймають судномоделювання, як забавки чи іграшки. Але це повноцінний спорт. До речі, я, як спортсмен, вже вийшов на пенсію», - додає автор виставки.

Майстер навчає судномоделюванню юних хмельничан.

Юрій зізнається, що чим старшим стає, тим повільніше працює. Накопиченими знаннями ділиться зі своїми учнями, а чи ті передадуть наступним поколінням – невідомо. Свої роботи хмельничанин не продає, бо «любов не продається». Проте чоловік є автором спеціалізованих журналів-інструкцій з виготовлення копій техніки, які можна придбати.

А виставку історичної мініатюри можна переглянути у виставковій залі обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді. за адресою Проскурівська, 83. Для відвідувачів вхід вільний у будні з 10:00 до 17:00.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую