ye-logo.v1.2

Єднання в традиціях: у Хмельницькому співали гаївок та закликали літо

Культура 2020
Радувати хмельничан та гостей міста спільними хороводами та співом автентичних пісень "Ладовиці" почали у 2015 році
Радувати хмельничан та гостей міста спільними хороводами та співом автентичних пісень "Ладовиці" почали у 2015 році. Фото: автора

Фольклорний гурт «Ладовиці» вже кілька років поспіль продовжує відроджувати українські народні традиції.

Весняні гаївки з усіх куточків Поділля лунали у Молодіжному парку в неділю, 21 травня.

Вже понад 30 років учасники фольклорного гурту «Ладовиці» їздять по містах та селах Наддністрянського Поділля і збирають прадавні пісні та обряди. Деяким з творів, що нині виконуються, навіть не можна злічити віку.

Радувати хмельничан та гостей міста спільними хороводами та співом автентичних пісень почали у 2015 році. І з того часу вже традиційно у травні вітають весну та закликають літо співом гаївок.

Весняні гаївки лунали в Молодіжному парку

Традиційно у травні вітають весну та закликають літо співом гаївок

"Особливість гурту "Ладовиці" - відтворення стародавніх співочих традицій Наддністрянського Поділля"

«В селах молодь та діти кожну неділю збиралися разом і співали гаївки. Починали їх співати від Великодня, переважно на Поділлі, і співали їх аж до Вознесіння. Сьогодні маємо можливість запросити вас на спільне святкування для того, щоб ви чули, бачили та продовжували наші давні традиції. А також з любов’ю в цих традиціях виховувати своїх дітей – це сама основна задача наша», - говорить художній керівник ансамблю Ірина Телюх.

Гаївка – українська народна пісня або веснянка, якою закликають прихід літа

В селах молодь та діти кожну неділю збиралися разом і співали гаївки. Починали їх співати від Великодня і аж свята Трійці

Гаївка – українська народна пісня або веснянка, якою закликають прихід літа. Співали гаївки наші пращури у тижні після Паски аж до свята Трійці. Цього року літо закликали разом із запрошеними гостями зі Львова – гуртом «ДРИҐ», який співає та грає інструментальну традиційну музику заходу України, а також збирає мешканців та гостей міста на мастеркласи зі спільного музикування та танців. Музики говорять, що з творчістю «Ладовиць» знайомі вже довгий час, поважають їх роботу зі збереження автентичної спадщини, а тому радо відгукнулися на запрошення заграти «під вербами» у Хмельницькому.

Традиційно дійство розпочали з музичного виконання «кривого танку»

Цього року літо закликали разом із запрошеними гостями зі Львова

Гурт «ДРИҐ» співає та грає інструментальну традиційну музику заходу України

Традиційно дійство розпочали з музичного виконання «кривого танку», після чого присутні і дорослі, і діти, доєдналися до спільних танців та хороводів.

Читайте також: Скульптуру джури встановили в Кам’янці-Подільському

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую