ye-logo.v1.2

Як у Хмельницькому День Української Державності відзначали (фото)

Культура 2076
День Української Державності нагадує нам про тисячолітню історію державотворення нашої країни
День Української Державності нагадує нам про тисячолітню історію державотворення нашої країни. Фото: автора

Хмельничанам організували екскурс у минуле разом з історичними постатями.

Цього року вдруге в Україні відзначали День Української Державності. Вчора, 28 липня, з нагоди свята у Хмельницькому влаштували тематичні події. Провели їх у сквері Шевченка. Там містян познайомили ближче з історією творення української держави.

На локації розташували інформаційні стенди з важливими для України датами та історичними персонами, які зробили свій внесок у державотворення. Поруч провели патріотичну та просвітницьку програму, залучивши до неї хмельничан. Були Чатбот з історичними постатями, майстерки з виготовлення ляльок мотанок і листівок та вікторини. Протягом зустрічі люди відповідали на питання, які стосуються історії України, а потім переможці отримували нагороди.
Були й тематичні мистецькі виступи. Перед містянами виступили артисти Академічного ансамблю пісні і танцю «Козаки Поділля» та дитячі творчі колективи.

За вірні відповіді на питання хмельничанам вручали прапорці.

Демонстрували й бойовий гопак.

Більше про історію свята української державності розповіли в Українському інституті національної пам'яті.

За їхнім повідомленням, ця пам'ятна дата покликана нагадувати, що українське державотворення має понад тисячолітню традицію, а його витоки – у Руській середньовічній державі, центром якої був Київ.

«День Державності відзначається того ж дня, коли українські християнські церкви вшановують пам'ять Київського князя Володимира Великого та День Хрещення Руси–України, - зазначають в інституті. - Князь Володимир Великий – уособлення розбудови Русі. Прийняття ним у 988 році християнства як державної релігії стало для України цивілізаційним вибором. Русь підтримувала політичні, економічні та культурні зв'язки з більшістю європейських держав того часу. Спадком Русі є герб (тризуб), грошова одиниця, а, головне, Київ як політичний і культурний центр України».

У 2023 році День Державності відзначається 28 липня. Але вже наступного року відзначатиметься 15 липня з огляду на перехід Православної церкви України та Української греко-католицької церкви на Новоюліанський стиль календаря.

У мирний час у цей день буде офіційний вихідний.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую