ye-logo.v1.2

У Хмельницькому відкриють музей-майстерню, де навчатимуть гончарства й ковальства

Культура 1493
Музей-майстерня прийматиме усіх охочих
Музей-майстерня прийматиме усіх охочих. Фото: lihtaryk

Подібних проєктів на Хмельниччині раніше не втілювали.

У Хмельницькому проводять роботи з облаштування Плоскирівської майстерні. Тут усіх охочих навчатимуть народного ремесла. Вже весною 2024 року планують відкрити двері для перших відвідувачів. Про це розповіла сайту «Є ye.ua» керівниця проєкту Ольга Шевцова.

Культурно-освітній хаб прийматиме відвідувачів на майстер-класи з виготовлення виробів традиційного українського ремесла своїми руками. Планується, що приміщення буде поділено на кілька зон. В одній із них буде майстерня гончарства, а в іншій – ковальня.

«Ідея створення майстерні, яка відроджувала традиції українських народних ремесел виникла невипадково. У нас є музей-криївка - єдиний в області, який відтворює діяльність української повстанської армії. Сюди нам люди приносили багато речей з побуту, щоб створити відповідний антураж у музеї. Одного разу ми зрозуміли, що вже з'являються речі не тільки ті, що пов'язані з УПА, а й речі, які є загальним набутком української традиції ремесла. Так ми подумали, що було б цікаво створити майстерню, у якій люди не тільки могли б споглядати на ці старовинні речі, а й своїми руками спробувати створити щось подібне», - розповідає Ольга Шевцова.

Майстерня буде розташована поблизу музею-криївки, у мікрорайоні Гречани. Фото: з архіву редакції

Керівниця проєкту акцентує на тому, що Плоскирівська майстерня може стати тим самим місцем, де військові та ветерани зможуть відновлювати душевний спокій, а внутрішньопереселені особи - інтегруватись через наше спільне культурне надбання. Водночас вона зазначає, що двері будуть відкриті усім охочим.

Нові простори облаштують поруч з музеєм-криївкою. Наразі в приміщенні вже розпочали ремонтні роботи. Паралельно із цим ініціатори проєкту оголосили про збір старовинних речей побуту та інструментів, щоб створити відповідну атмосферу. Весною 2024 року двері Плоскирівська майстерня вже буде приймати відвідувачів.

Приносити речі можна в Спортивно-культурний центр «Плоскирів» (вул.Шухевича, 90) та Басейн (вул.Зарічанська, 11Ж).

Читайте також: На честь Героїв: у Хмельницькому з'явиться новий парк

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую