ye-logo.v1.2

У Славуті перетворили на скульптуру колесо-бігуна, яке у XIX столітті використовували для виробництва паперу

Культура 1473
Ініціатором встановлення історичної рельєфної пам
Ініціатором встановлення історичної рельєфної пам'ятки стало ГО «Рідна Славутчина». Фото: Славутська міськрада

Проєкт втілювали за кошт благодійників.

Міські простори Славути поповнилися історичним скульптурним об'єктом, який датується початком 19 століття. Це жорнове колесо-бігун, яке майже 150 років тому використовували на місцевому підприємстві для вироблення цукрового паперу.

Нині ж його встановили поблизу Славутського історичного музею. Представники установи кажуть, що цей експонат слугуватиме символом міста як промислового центру Волині.

За історичними даними, виробництво функціонувало на території села Ташки. Заснована у 1882 році фабрика мала великі потужності. На ній виробляли 18 пудів цукрового паперу, а товарообіг складав на той час 44 тисячі карбованців.

«Фабрика була технічно оснащена машиною, яка складалась з чотирьох таких коліс-бігунів. Вони перемелювали деревину, м'які породи дерев, щоб перетворити їх на папір. Одне із таких коліс знайшли на території річки Горинь. Найкращим рішенням, де встановити такий предмет, була територія музею» - розповідають представники культурної установи.

Ініціатором встановлення історичної рельєфної пам'ятки стало ГО «Рідна Славутчина». Проєкт профінансували місцеві благодійники. Невдовзі поряд зі скуптурою встановлять пояснювальну табличку з QR-кодом, яка міститиме опис знахідки.

Читайте також: Посеред парку в Нетішині створили невеличке лавандове поле

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую