ye-logo.v1.2

Медаль на два боки: вийде друком четверта книга Ольги Саліпи з серії ретророманів про Проскурів

Культура 1226
Ретророманів Ольги Саліпи про Проскурів орієнтовно буде шість
Ретророманів Ольги Саліпи про Проскурів орієнтовно буде шість. Фото: з фейсбук-сторінки письменниці

Це окрема історія, мало пов'язана сюжетом із попередніми книгами серії.

У лютому-березні прийдешеього року світ побачить четверта книга хмельницької письменниці Ольги Саліпи з серії ретророманів про Проскурів. «Книга вже повністю готова до друку. Коли вона з'явиться у книгарнях - залежить винятково від графіків роботи друкарень, - розповіла сайту «Є ye.ua» Ольга Саліпа. - Думаю, це буде лютий-березень».

У романі є кілька героїв, які вже знайомі читачеві з попередніх книг, де вони були другорядними, а тут стають головними. А загалом, каже письменниця, це цілком окрема історія, мало пов'язана сюжетом із попередніми книгами серії.

Це перший ретророман із "Проскурівської" серії, де на обкладинці чоловік.

«Роман «Медаль на два боки» - четверта книга серії ретророманів про Проскурів, яку я називаю "Проскурівське коло". Дія роману відбувається у 1921 році, - ділиться  авторка. - Обрала саме цей період, бо це рік, коли у місті пробує міцно вкоренитися радянська влада. Люди не хочуть її приймати, Проскурів і Поділля загалом вважається "неблагонадійною" територією, повною "бандитів-контрреволюціонерів". Сюди відправляють тільки найбільш ідеологічно стійких людей. Територіально значна частина дії роману відбувається у Лезневому неподалік Проскурова. Виявляється, там розташований один із осередків бунтівників проти нової влади. Поряд із вигаданими героями тут діють і реальні постаті - Петро Місевич, Іван Вертола, Гнат Шуляк, Іван Веретко. Дякую Сергію Манзюку, голові комітету самоорганізації населення мікрорайону Лезневе, який ретельно зібрав документи і статті про Костя та Петра Місевичів, а також інших повстанців і цим допоміг мені у створенні правдивих образів цих героїв».

Поряд із ретро та історичною складовою роману, не останнє місце тут займає і історія кохання.

«Зовсім юна сирота із Лезневого Зося закохується у самого Отамана Чорного, який тримає у страху всіх представників радянської влади Проскурова. Одурманена романтичним почуттям, вона і сама долучається до підпілля і заради того, щоби коханий звернув на неї увагу, готова на все. Зовсім інше кохання у комісарші Варвари Дольської до місцевого розшуківця Віктора Черкасова. Ця жінка не така наївна, як Зося, але теж прагне бути коханою і кохати. Як і у попередніх ретророманах про Проскурів, у цій книзі вигадані герої живуть і діють поруч із реальними. На форзацах вже традиційно будуть карти місцевості, щоправда, якраз у 1921 році вулиці радянська влада перезвала, але оскільки люди до нових назв ще не звикли, то на моїх картах вони ще не змінені», - розповідає авторка.

Своєю творчістю письменниця уже завоювала десятки тисяч прихильників

Отже «Медаль на два боки»: весна 1921 рік. Жителі Проскурова й навколишніх сіл чекають, що знову «прийде Петлюра» та визволить їх від більшовицького гніту. На Поділлі безліч повстанських загонів. «Контреволюційна діяльність» - найпоширеніший «злочин» того часу. У місто приїздить розшуківець Віктор Черкасов, який одразу завойовує особливе ставлення керівництва та увагу жінок. Але він має власну мету – знайти казну уряду УНР, яку Петлюра начебто заховав у Проскурові. Міліція полює за загоном отамана Чорного – відомого в околицях повстанця. Той не дає спокою новій владі і навіть організовує напад на членів ЧК. А покарати за злочин мають невинного. Комісар Варвара Дольська першою здогадується, хто стоїть за безкарністю отамана Чорного. Але що вона вибере: особисте щастя чи вірність «владі рад»? Будь-яке рішення, як медаль, має два боки...

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую