ye-logo.v1.2

Мріям властиво виростати у «Крила»: ярмолинецька письменниця презентуватиме книгу

Культура 857
Кожна з 64 новел книги окриляла авторку, зізнається вона
Кожна з 64 новел книги окриляла авторку, зізнається вона. Фото: з Фейсбук-сторінки письменниці

Завтра, 22 лютого, в Центральній публічній бібліотеці обласного центру Тетяна Безушко-Граб презентуватиме свою першу сольну книжку.

«Відносно нещодавно прочитавши книгу «Мрії здійснюються…» Барбари Шер, - зізнається Тетяна Безушко-Граб, - збагнула, що варто почати діяти. Тож одразу записала свої мрії на папері, однією із них і було написання та видання власної книги». До того - творча членкиня літературного клубу «Автограф» публікувалася у журналах та газетах, неодноразово ставала співавторкою у різних видавництвах, а також активно приковувала увагу публіки історіями у Фейсбуці під хештегом #із_майбутньої_збірочки.

Трішки про себе й про перший надрукований сольний первісток Тетяна Безушко-Граб поділилася із читачами сайту «Є».

Тетяна закохана в творчість й природу

«Мені незабаром 44, - посміхається мама трьох дітей. - Народилася в Дунаївцях. Навчалася спочатку у Правдівській школі, затим – у Ярмолинецькій. Змалку мріяла бути вчителькою української мови та літератури, проте вступила в Кам'янець-Подільський університет на спеціальність "Вчитель фізики та інформатики". Також паралельно здобула фах практичного психолога, бо мені була дуже цікава ця наука. Після закінчення університету працювала вчителькою інформатики в Ярмолинецькому технологічному ліцеї. Писала я з дитинства. Вірші, коротка проза, нотатки особистого щоденника. Коли навчалася в університеті, відвідувала "Клуб любителів поезії", друкувалася в студентській газеті "Студентський мередіан". Також друкувалася в місцевій газеті "Вперед". Коли працювала вчителькою інформатики, майже не писала. Хіба в робочому щоденнику періодично з'являлися поетичні рядки».

"Щоб мрії збувалися, їх треба записувати"

Коли Тетяна була в другій та третій декретній відпустках, зрозуміла, що життя без творчості їй нецікаве. Тому знову почала багато читати української сучасної літератури та писати. Наважилася публікувати свої твори у соцмережах, а потім надсилала в газети, журнали. За шість років їх назбиралося досить багато, а ще збірки оповідань та казок, які видані у співавторстві. Найулюбленіші - "Вузлик на пам'ять", "Великдень через Збруч", "Покрова через Збруч", "Бешкетні зимовинки", "Казкарня. Оце кухня -2".

«Власна книжка з'явилася випадково, - зізнається письменниця. - Хоча, може, я просто була готова до цього. До усіляких відгуків, до того, що мої твори можуть подобатися не всім, до того, що прийдеться вголос заявити про себе. І це все сталося в період, коли це не страшно. Бо тепер страшно зовсім інше. Страшно втратити близьких, страшно, що світ став з ніг на голову, страшно, коли мої учні з юнаків стали дорослими чоловіками, і тепер не обіймуть своїх дітей. Страшно жити. Але щоб вижити, я почала писати, щоб виписати біль. І мої історії стали трохи іншими. Саме вони надруковані у моїх книжці "Крила", що вийшла у літературній агенції "Піраміда". Ця книга присвячена всім тим, завдяки кому у мене ростуть крила, тим, хто тримає небо над Україною, тим, хто став крилатим янголом, тим, чия кров тече в моїх жилах та жилах моїх дітей. Моя збірка складається з коротких історій, новел, образків, вона про те, що завжди залишається у серці. І, до речі, мої читачі дякують за сльози, за сльози, які очищують, які дозволяють оплакати себе. Бо наші душі стали камінчиком. А моя книжка дозволяє пом'якшити камінчик».

Перша презентація відбулася у рідних Ярмолинцях

Збірка “Крила” видавництва ЛА “Піраміда” має символічну назву: адресована усім, хто є “крилами” для авторки, серед них – і захисники, які тримають небо над Україною. У книзі – 64 новели, що входять до двох частин, написані до та після повномасштабного вторгнення: “Кувала зозуля” та “Нотатки війни”. 140 сторінок болю, хвилювань, власного бачення страшної війни і разом з тим – історій із села на Тернопільщині, спогади про бабусю, роздуми про щастя.

Тираж книжки, що вміщує 140 сторінок, становить 115 екземплярів. Половина із нього вже полетіла з автографами до своїх поціновувачів. Нині Тетяна працює в Ярмолинецькому будинку дитячої та юнацької творчості, активно співпрацює з тамтешньою центральною бібліотекою, спільно проводять заходи. Тому й не дивно, що перша презентація «Крил» відбулася саме там.

Стільки примірників з автографами вже розлетілися до поціновувачів

…Коли запитую талановиту майстриню слова про плани на майбутнє, відповідає доволі лаконічно: «Вижити, не зійти з глузду, написати багато книг, подорожувати, Перемогти».

…Отже, завтра 22 лютого, о 14:00 авторка не лише розповість, як писалися «Крила», а як й зачитає рядки, що торкнуться найпотаємніших струн кожнісінької душі.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую