ye-logo.v1.2

В кожного дерева є свій дух

Культура 3717
Фото: Євгеній ДОРОФЄЄВ

Переконаний майстер Вадим Майор, талановиті руки якого випилюють казкові дерев'яні фігурки,“розумні” логічні іграшки для дітей та 3D-пазли.

Мабуть, найпоширеніший матеріал для творчості — це дерево. Без єдиного цвяха, сокирою та іншими нехитрими інструментами наші предки будували з нього будинки й фортеці, вирізали посуд і прикраси. Ліс і досі дає людині багатющу силу фантазії та художнього сприйняття світу. 33-річний хмельничанин Вадим Майор має незвичне хобі - випилювати з дерева іграшки.

Деревина — найкращий матеріал для дитячої іграшки
“Дитинство - це такий чудовий період у житті людини, коли вона робить одне відкриття за іншим! Найелементарніші речі для дитини є незвичайними та дивовижними! Малюкам все цікаво, і вони готові постійно дізнаватися щось нове, - каже пан Вадим. - Я створюю розвиваючі іграшки спеціально для того, аби дитина могла отримувати нову інформацію, тренувати мислення та навички в доступній для неї ігровій формі”. Прихильність до “дерев'яної” творчості чоловік відчув ще під час навчання в школі. Йому дуже подобалося працювати з деревом, відчувати його такий приємний аромат. А ось ідея робити логічні іграшки для дітлахів прийшла до Вадима Миколайовича 10 років тому. Тоді майстер звернув увагу на те, яку неякісну дитячу продукцію у нас продають. Постудіювавши Інтернет, він зрозумів, що у нас подібні іграшки з дерева не виготовляються. І тут, як кажуть, «Остапа понесло»: пан Вадим замовив спеціальний станок, почав вивчати спеціалізовану літературу і не на жарт захопився новим хобі. Ось уже протягом трьох років з-під його рук виходять чудові вироби. “Деревина - найекологічніший матеріал, а кожне дерево несе свою особливу енергію, має свій дух, - каже майстер. - Обробляється все: брус, дошка, фанера. Зазвичай, я використовую для роботи сосну або березу. Оскільки іграшки призначені для дітей, ніколи не фарбую їх лаками або якимись хімічними нітрофарбами. Якщо й надаю своїм виробам колір, то акриловими фарбами на водяній основі. Вони цілком безпечні”.

Ексклюзивні вироби створюються для душі
Вадим Майор — колишній музикант, танцюрист та спортсмен. Зараз займає посаду заступника директора заводу гідроарматури, веде дитячий гурток з кікбоксингу. Але весь свій вільний час чоловік присвячує випилюванню. За його словами, саме під час цієї роботи він відпочиває душею. Можливо, просто не награвся у дитинстві й надолужує згаяне зараз. Адже ще в юнацькому віці у Вадима Миколайовича помер батько і йому довелося піти працювати. “Всі дивуються, мовляв, як у тебе вистачає часу й терпіння. А мене, навпаки, ця робота заспокоює”, - усміхається автор. Поки роботи автора радують око його близьких: дружину, дітей, знайомих. Показати їх широкій публіці на якійсь виставці пан Вадим поки не наважився, хоча й були пропозиції. А ось комерція автора не приваблює. “Мені цікавий процес виготовлення сам по собі. Також подобається робити своїми руками щось яскраве, барвисте й ексклюзивне. Такі 3D пазли, як мої, ви можете знайти лише в США та Канаді. Ні у нас, ні в Росії подібні вироби, крім мене, ніхто не робить”, – запевняє пан Вадим. Чоловік постійно вигадує щось нове. У його творчому доробку є скриньки, дощечки та вазочки для декупажу. А нещодавно майстер освоїв ще одну цікаву техніку — інтарсію (об'ємна “аплікація” із різних порід деревини). За допомогою цієї техніки автор створює неперевершені картини та увіковічує у дереві фотографії.

Головний інструмент автора – це фантазія
Хто займався випилюванням знає, що за допомогою простого на вид лобзика зробити виріб гарної якості далеко непросто. І лише найпосидющіші та вперті стають справжніми майстрами. “Кожній людині властиве прагнення до володіння унікальними речами, які існують в єдиному екземплярі, тобто речами, яких ні в кого більше немає. Часто таке прагнення приводить людину в лави тих, хто воліє створювати неповторні оригінальні речі своїми руками, вкладаючи в них фантазію та душу. Випилювання лобзиком і надає можливість творчій людині виявити свою індивідуальність. Тим паче, що в нас абсолютно не розвинутий такий вид ремесел”. 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую