ye-logo.v1.2

В Португалії я побувала на краю світу -

Культура 3213

каже Тетяна Мельник, директор туристичної фірми “МТБ-тур”

Пані Тетяна відвідала країну в лютому, коли в Україні морози доходили до 30 градусів. Каже, що тоді там було +8, однак для місцевих жителів це вже дуже холодно, вони навіть до магазину не виходять, щоб зробити покупки.
“Португалія - невелика країна, але там знаходиться найбільша українська діаспора, яка має свої школи, церкви тощо. Люди там привітні та гостинні, - розповідає Тетяна Мельник. - Однак вона й досі залишається для українців малозрозумілою державою. У мене спочатку склалося враження, що це звичайна європейська країна. Поки не поїздила по екскурсіях”.
500 сходинок хресного шляху
Країна налічує чимало пам'яток, вартих уваги туриста. Наприклад, у місті Порто знаходиться перша робота французького архітектора та інженера Густава Ейфеля - залізничний міст, споруджений винайденим ним методом пневматичної установки основи. “А ще там виробляють відоме на весь світ вино “Портвейн”. Вина справді неперевершені. Під час дегустації ми куштували напої з 10-, 20- і 30-річною витримкою. Дехто навіть купував колекційні вина “Портвейна”, - продовжує Тетяна Мельник. Довелося Тетяні навіть побувати “на краю світу” - найзахіднішій точці Європи мисі Рока. Каже, що вражень не передати словами.
Побувала вона й на вежі Белема, що в гирлі річки Тежу, звідки свого часу відпливали у кругосвітні подорожі легендарні Васко да Гама, Магеллан, Діаш Бартоломеу та інші мореплавці.
“Обов'язково відвідайте Фатіму – це місце паломництва католиків зі всього світу, символ християнської віри, куди приходять і приїжджають віруючі помолитись і попросити прощення і благодаті. На початку ХХ століття тут перед трьома дітьми з'явилась Діва Марія, тому на місці її появи побудували базиліку Пресвятої Богородиці, - каже Тетяна Борисівна.
В місті Брага огляньте Кафедральний собор ХІІ століття, де майже в стелю вбудований незвичайний орган, знаходиться рідкісна статуя Богородиці, яка годує”. Місцевою родзинкою вважають також сади Санта-Барбари під стінами єпископського палацу. А неподалік Браги розташований релігійний комплекс Бом Жезуш де Монте, поруч з яким знаходиться рукотворний грот з водоймою. “Сама церква вражає своєю величчю та величезним вівтарем з зображенням сцени розп'яття Христа. Після церкви - 500 сходинок хресного шляху у вигляді зигзагу з настінними фонтанами та гранітними фігурками персонажів Нового Завіту. Ці враження залишаться у вас на все життя”, - переконана Тетяна Мельник.
Завітавши до Томари, вона радить не забути про монастир тамплієрів, заснований у 1157 році. Він побудований як фортеця і відомий оформленням в стилі мануеліно. Англія
готова погасити весь зовнішній борг Португалії, за одне лише “вікно” тамплієрів. До речі, монастир занесений ЮНЕСКО до списку всесвітньої історичної спадщини.
Мадейра - райський куточок на землі
Острів знаходиться за тисячу кілометрів від Португалії. В перекладі з португальської “мадейра” означає “ліс, дерево”. Тут ростуть у величезній кількості пальми, субтропічні квіти та фрукти тощо. До речі, його відкрили випадково. Раніше моряки обходили його десятою дорогою, оскільки він був у такому сильному тумані, що всі вважали це місцем, де знаходиться справжнє пекло. “Однак ті, хто вперше ступив на його берег, були приємно вражені величезною кількістю зелені та водоспадів, які, до речі, утворюються з конденсату, а не з джерел, - зазначила пані Тетяна. - Земля на острові благодатна: там збирають врожай тричі на рік. Причому, усі продукти екологічно чисті та дуже смачні. Навіть картопля смакує по-іншому, і банани не такі, до яких ми звикли”.
До слова, клімат острова та екологічно чиста їжа сприяють довголіттю його мешканцям: середня тривалість життя становить 80 років. Місцеві так люблять свій острів, що рідко коли виїжджають далі Португалії чи Іспанії. А студенти неодмінно повертаються додому після навчання.
Мадейра - дуже популярний та престижний європейський курорт ще з початку ХІХ століття. Тут відпочивали члени королівських сімей, відомі письменники та політичні діячі. На острові чудові умови для підводного плавання, полювання на тунця, спостереження за дельфінами та китами, гірського туризму, гольфу і тенісу. В багатьох готелях є центри краси та здоров'я, таласотерапії, де пропонують різноманітні процедури по догляду за тілом і обличчям, програми таласотерапії на основі морських продуктів тощо.
“Тим, хто прагне усамітнення, ідеально підійде сусідній острів-курорт Порто Санто з розкішними готелями на березі та безкінечними золотими пляжами з пальмами та сонцем, - радить Тетяна Борисівна. - До слова, наприкінці ХV століття на Порто Санто кілька років жив Христофор Колумб зі своєю сім'єю. Донині зберігся його будинок, який відкритий для відвідин туристів”.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую