ye-logo.v1.2

Вічнозелена традиція

1836

Які ялинки сяють нині на головних площах наших міст та райцентрів та чи не вплинула економічна криза на красу, вишуканість та святкове вбра

Традиційно, на зимові свята головні площі столиць, міст та райцентрів прикрашають новорічні красуні - ялинки. Високі, пухнасті, прибрані різнокольоровими гірляндами, радують і дітвору, і дорослих. Незважаючи на фінансові труднощі, про які нині говорять скрізь і всюди, у більшості містах нашої області вирішили не надто економити на новорічному убранні вулиць та головних ялинок: не знайшлося жодного райцентру, де б на площі в Новорічну ніч не було «лісової красуні».

Головну ялинку Городка «подарувала» жителька міста
В Чемерівцях, наприклад, головна ялинка цьогоріч ще вища і пишніша, аніж в минулі роки. «Новорічну ялинку обирали в місцевому лісництві, – розповідає селищний голова Чемеровець Сергій Мутка. – Зізнаюся чесно, цьогорічний бюджет на новорічні прикраси для селища дещо менший, аніж торік, однак ми намагалися організувати все так, щоб жителі цього не помітили. Адже потрібно, щоб і в ці новорічні свята, незважаючи на економічну кризу, на вулицях сяяла святкова ілюмінація, і в чемерівчан залишилися яскраві враження про новорічну ніч, головну ялинку, зрештою, святкову атмосферу в містечку. До речі, цьогоріч для головної ялинки ми закупили трохи нових іграшок, адже щороку ми прибираємо «лісову красуню» в інші кольори. Така у нашому селищі традиція, щоб новорічне вбрання для головної ялинки ніколи не повторювалося».
Встановлюючи новорічне дерево, у Городку вдалося «вбити» двох зайців. Коли надійшов час вибирати головну ялинку міста, з’ясувалося, що на присадибній ділянці однієї мешканки райцентру росте високе, струнке дерево, обвішане гарними шишками, висотою понад 15 метрів. Але воно загрожувало порвати дроти електропередач чи скинути свої гілки на будинок. Та й ідеально підходило на звання головної городоцької новорічної красуні. Тому, як розповідає заступник Городоцького міського голови Валерій Парамей, місто купило це дерево і встановили його на головній площі райцентру. Вийшло дешевше, ніж у минулі роки. Щодо іграшок, то деякі залишилися з минулого року, трохи докупили. Прикрасили ялинку й іграшками, виготовленими руками школярів міста. А от на гірляндах вирішили не економити, і ялинка у Городку сяє яскравими вогниками.
У Волочиську вже другий рік поспіль на головній площі міста встановлюють штучну ялинку. Як зізнається міський голова Галина Чорна, в цьому є аж два позитивних моменти: і дерево не доводиться зрубувати, і кошти на придбання живої ялинки можна заощадити. Зекономлені гроші в мерії вирішили витратити на іграшки для новорічної красуні, святкову ілюмінацію для міста та подарунки для дітей.

З миру по нитці - ялинці сорочка
В Ізяславі вирішили дещо зекономити на прикрашанні головної новорічної красуні. Однак, як запевняє заступник Ізяславського міського голови Олег Хом’як, це зовсім не позначилося на її зовнішньому вигляді. Навіть навпаки, цього року ялинка вийшла кращою за своїх попередниць. «Як в народі кажуть: «з миру по нитці - голому сорочка», так і у нас, - каже Олег Андрійович. - Прикрашали ялинку іграшками, що придбали минулого року, а також тими, що з цієї нагоди спеціально виготовили діти. До того ж, свій внесок зробили й місцеві підприємці, які також вирішили долучитися до цієї справи. Що ж стосується ілюмінації лісової красуні, то лише минулого року ми придбали 200-метрові новорічні вогні, які гарно збереглися».
Як розповів заступник Старокостянтинівського міського голови Віктор Ніконішин, головна ялинка міста цьогоріч у них – скомпонована. «Основна – метрів дванадцять-п’ятнадцять заввишки, яку доповнюють близько десяти маленьких, – каже Віктор Ніконішин. – Ми завжди намагаємося економити. Наприклад, вирішили підняти підставку для ялинки, щоб лісова красуня виглядала на кілька метрів вищою. Це не коштувало нам жодної копійки. Хоча, якби довелося купувати ялинку на кілька метрів вищу, довелося б викласти на кілька десятків гривень більше. До речі, цього року ми не виділяли коштів на новорічні іграшки. Для прикрашання ялинки використали минулорічні прикраси. До того ж, оголосили у школах конкурс на кращу новорічну прикрасу й кожний навчальний заклад надав нам по десять саморобних іграшок, які, спеціально для свята, зробили діти. Тому, спільними зусиллями, наша головна ялинка міста вийшла кращою, ніж у попередні роки».
Що ж стосується старовинного Кам’янця, то гості та мешканці туристичної Мекки Хмельниччини мають змогу насолоджуватися красою майже двадцятиметрової ялинки. За словами заступника Кам’янець-Подільського міського голови Олега Демчука, ще у минулому році вони за понад сто тисяч гривень придбали 18-метрову металоконструкцію, а також виділили кошти на святкову ілюмінацію та придбання новорічних прикрас на стовпи. «Загалом же, цього року на усі новорічні заходи ми витратили 74 тисячі гривень, - каже Олег Демчук. - Частина цих коштів пішла на придбання та монтаж новорічних ялинок, адже, окрім головної, маємо ще шість лісових красунь у різних мікрорайонах міста. До того ж, для кожної з цих шести ялинок придбали святкові вогні. А також з цих 74 тисяч гривень виділили дванадцять тисяч для придбання солодких подарунків для дітей».

380 в купі
Саме зі стількох ялинок складена новорічна красуня у Хмельницькому, яка «прописалася» на майдані Незалежності. Нагадаємо, що зелена красуня, як і минулого року, заввишки 26 метрів, прикрашена понад 600 різноманітними прикрасами: кольорових кульок та звірів, зірочок та сніжинок тощо. Однак, у Хмельницькому, окрім головної ялинки області, є й інші новорічні красуні. Ялинка висотою 14 метрів, яка складається з понад ста природних ялинок, встановлена на майданчику біля кінотеатру Шевченка. Ще одна збірна красуня, біля якої водять хороводи, красується на майданчику біля колишнього кінотеатру «Силістра». Загалом для складання трьох ялинок-конструкторів з Хмельницького лісомисливського господарства завезено 767 ялинок! На їх закупівлю з бюджету Хмельницького було виділено 38 тисяч гривень. Між іншим, вже традиційно в багатьох мікрорайонах міста теж встановили ялинки.

«Ялинки з ялинок» у сучасній інтерпретації
Не економлять цьогоріч і на ялинках, які побачить чи не увесь світ. Так, площу святого Петра у Ватикані прикрашає ялинка заввишки 32 метри та вагою дев’ять тонн, яку привезли 13 грудня, із запізненням на одну добу, з міста Таверна, що в італійській провінції Калабрія. Запізнення пояснюють тим, що цей подарунок італійців Папі Бенедикту XVI та Ватикану доставляли з великими труднощами. За встановленням «ялинки з ялинок» на площі святого Петра спостерігав iз вікна своєї резиденції Бенедикт XVI. До речі, традицію встановлення на площі ялинки та будівництва вертепу запровадив 1982 року «слов’янський Папа» Іван Павло ІІ. Розвішені на ватиканській ялинці 20 тисяч ліхтариків засвiтилися 20 грудня.
Найбільшу в світі скляну ялинку встановлено цього року на венеціанському острові Мурано. Саме тут вже кілька останніх століть розташовані майстерні художнього скла. Цю скляну красуню спроектував відомий майстер шедеврів венеціанського скла Сімоне Ченедезе. Ялинка має сім із половиною метрів заввишки та три метри в діаметрі. Її вага становить три тонни. Митець заявив, що його творіння є «сучасною інтерпретацією святкових традицій і символів».
Ще наприкінці листопада засяяла вогнями головна ялинка Америки. 27-метрову красуню з 30 тисячами лампочок на гірляндах та триметровою зіркою на верхiвцi традиційно встановили на площі перед Рокфеллер-центром у Нью-Йорку. Вимоги до «Міс Америка» серед ялинок надзвичайно високі: вона має бути ідеально симетричною, з якого б боку на неї не дивитися. Новорічне дерево старанно вiдбирає головний садівник Нью-Йорка. Цього року він зупинив свій вибір на норвезькій ялині віком 80 років, вагою дев’ять тонн і розмахом гілок 14 метрів, яка виросла в штаті Коннектикут.
А ось найвищою новорічною ялинкою у Європі цього року виявилася київська лісова красуня, яку встановили на Майдані Незалежності. Її висота - понад 35 метрів й коштувала вона столиці - мільйон двісті тисяч гривень.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую