ye-logo.v1.2

«Беркутівці» відтісняли, «еменесники» зачищали

Євромайдан 1987
УНІАН
Фото: УНІАН

Свідчення очевидця нічної «зачистки» київського Євромайдану.

Вніч з вівторка на середу бійці «Беркуту» спробували звільнити майдан Незалежності, Київську міську державну адміністрацію та Будинок Профспілок від страйкарів. Безпосереднім свідком нічних подій став хмельницький майданівець Олесь Вітряний.

«Мав заночувати у Будинку Профспілок, зібрав рюкзак, вийшов з намету і побачив, що стягується міліція. Була оголошена мобілізація мітингувальників, людей у таборі небагато залишалося, але усі повиходили. Деякі хлопці взяли палки, але нам сказали таке не використовувати і просто піднімати руки вгору, показуючи, що ми нічого не маємо. Голими руками намагалися стримувати «беркутівців», ті ж на нас йшли з кийками. На якомусь етапі ми зупинили їх. Була сутичка, били одного хлопця, я спробував захистити його, звернувся до правоохоронця, що як же ж ви можете отак лупцювати беззбройну людину. «Беркутівці» переключилися на мене, я підняв руки і кажу, що без зброї. Один із «беркутівців» висмикнув мене, їхній старший сказав, щоб не били мене, але хто почув, а хто й ні. Дісталося. Але вже добре те, що мене не забрали у відділок міліції. Були гарячі години, але ми мусили відстоювати Майдан. Нас хотіли усіх розігнати, але ми стримали «беркутівців». Нам у цьому також допомогли кияни, які повиходили», - розповідає Олесь Вітряний.

Цього разу «беркутівці» не лупцювали усіх підряд. Лише тих, хто намагався їм протистояти.

«Не було такого, що вони з кийками налітали і били людей. «Беркут» відтісняв людей, просто перли на людей. Але, якщо люди намагалися зупинити їх, то тоді застосовували кийки. Вони ламали барикади, а «еменесники» - намети і це все вантажили на трактора. «Беркутівці» майже дійшли до сцени і третину наметів по вулиці Хрещатик поламали», - говорить активіст.

Вранішній штур Київської міської державної адміністрації правоохоронцям також не вдався.

«Почали наступ на КМДА, але люди забарикадувалися і почали лити воду на них, на вулиці ж мороз мінус 9. Це зробило свою справу, «беркутівці» не прорвалися у будівлю. Біля Будинку Профспілок було гарячо. Тут сильні барикади були. Ми також запустили «димовуху» і викурювали їх», - додає Олесь Вітряний.

Наразі першочергове завдання майданівців — це відновити свої позиції та поставити нові намети і барикади.

«Ми нікуди не збираємося йти. Будемо розширюватися і поновлювати свої позиції. Маємо відновити зруйновані намети і навіть поставити ще більше їх. Я приїхав вчора. Мені казали, що Майдан йде на спад, проводять переговори. Але тут усе непередбачувано. Потрібно, щоб люди їхали сюди. І треба таких людей, які б приїхали на два-три дні. Щоб вони були дисципліновані, адже тут потрібно роботу виконувати, чергувати», - каже майданівець.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую