ye-logo.v1.2

Екс-начальника СБУ Хмельниччини Віктора Крайтора звинувачують в загибелі двох людей

Євромайдан 3943
з архіву
Фото: з архіву

Шевченківський райсуд Львова продовжив арешт колишнього начальника Хмельницького обласного управління СБУ до 20 квітня.

На цьому запобіжному заході наполягала військова прокуратура, яка розслідує кримінальну справу про причетність керівництва Служби безпеки до загибелі людей під час акцій протесту у Хмельницькому 19 і 20 лютого.

Тоді при спробі мітингувальників захопити будівлю управління СБУ в Хмельницькій області правоохоронні органи застосували зброю. Як повідомляється в судових матеріалах, в результаті стрілянини загинуло дві людини, ще п'ятеро отримали вогнепальні поранення різного ступеня тяжкості.

20 лютого Крайтор виступив перед депутатами Хмельницької облради. Він вибачився за дії міліції, які привели до жертв, і визнав свою провину.

Вина Крайтора, на думку прокуратури, пов'язана з наказом, який він віддав підлеглим 19 лютого. Як сказано в матеріалах кримінальної справи: «в порушення вимог ст. 19 Конституції України , ст. 3 закону України «Про Службу безпеки України», ст. 11, 58, 59 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України, умисно, перевищуючи надані йому (Віктору Крайтор — ред.) службові повноваження, віддав наказ підлеглому особовому складу застосовувати зброю у разі спроби проникнення мітингуючих громадян під час акції протесту до будівлі і на територію управління СБ України у Хмельницькій області за адресою м. Хмельницький вул. Театральна , 19».

Розслідування веде управління прокуратури Західного регіону України з нагляду за додержанням законів у військовій сфері. На думку слідчих, є достатні підстави для підозри полковника Крайтор у скоєнні інкримінованих злочинів.

Термін затримання екс-начальника СБУ області повинен був закінчитися 25 березня. У прокуратурі побоювалися, що після виходу на волю він може переховуватися від органів попереднього розслідування і суду, а також впливати на ще не допитаних у справі працівників місцевого управління СБУ.

Зокрема, прокуратура має намір опитати весь особовий склад УСБУ в Хмельницькій області (понад 400 осіб), встановити і допитати свідків вищеописаних подій з числа мітингувальників, провести судово-медичні, балістичні та інші експертизи.

Тому до суду було направлено клопотання про продовження утримання полковника під вартою до 20 квітня. Адвокати Крайтора просили про більш м'які заходи - заставі в розмірі 150 тисяч гривень або домашньому арешті. Проте суд 24 березня задовольнив клопотання прокуратури, залишивши полковника за гратами.

За матеріалами сайту "Первая инстанция".

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую