ye-logo.v1.2

Олег Саліхов: «Ми несемо відповідальність за трагедію»

Євромайдан 6145
Олег Саліхов: "Всі ми люди, і нерви у кожного різні"
Олег Саліхов: "Всі ми люди, і нерви у кожного різні". Фото: автора

На питання журналістів Хмельниччини відповів перший заступник начальника управління СБУ у Хмельницькій області.

В суботу, 22 лютого відбулася прес-конференція керівників більшості силових структур Хмельниччини.
Журналісти поспілкувалися із прокурорами, військовими, міліціянтами, представниками «Беркуту» та СБУшником.
Всі запевняли, як один: «Наше відомство з народом! Закони не порушували і злочинних наказів не виконували!»
Газета «Є» зібрала більшість запитань, які журналісти ставили першому заступнику начальника управління СБУ у Хмельницькій області Олегу Саліхову. У зв’язку з останніми подіями, саме йому на прес-конференція «перепало» найбільше. Нагадаємо, 20 лютого, коли активісти Майдану прийшли під до СБУ, з вимогою дізнатися. що ті палили всю ніч, у них почали стріляти. В результаті двоє людей загинули. Людмилу Шеремет поховали в неділю, а Дмитра Пагора - в п'ятницю

«Ми опинилися у трагічній ситуації. Трагізм полягав у тому, що, підтримуючи прагнення людей, ми не могли залишити територію нашого управління, щоб попередити ще більші втрати. Причина – понад 20 тонн зброї, яку не вдалося вчасно вивезти з території управління. Однак це не знімає відповідальності ні з колективу, ні з керівництва управління, і ми несемо відповідальність за трагічні події під нашими стінами. Але хочу вас запевнити, що ми не виходили і не будемо виходити за межі закону, – сказав у вступному слові Олег Маратович.
На питання, чому було відкрито вогонь, він відповів, що «радикальні елементи вже були серед натовпу, коли всі прийшли під стіни СБУ».

- Ми почали стріляти, бо подумали, що нас штурмують. Коли вже почали ломитися в двері, ми сприйняли це (може не зовсім правильно) як початок штурму, тому були зроблені попереджувальні постріли.
- Дії людини, яка зробила ці попереджувальні постріли, буди адекватними, чи все таки це прояв слабкості?
- Та людина, я вважаю, виконувала свої обов’язки. Це перше. Друге – це не була адекватна ситуація. І третє – всі ми люди, і нерви у кожного різні. Цей трагічний збіг обставин дав такі наслідки. Що відбувалося далі – ви знаєте… У ході подальших подій ми намагалися все владнати шляхом перемовин із представниками опозиційних сил. Але діяли саме так тому, що не встигли вивезти зброю. …
- Наскільки нам відомо, саме напередодні, вночі, на території СБУ щось палили. Тоді люди пішли до СБУ щоб поговорити з керівником, щоб запитати, що саме палили, але до них ніхто не вийшов.
- Ні для кого не є таємницею той факт, що СБУ – це секретна частина, і у нас є секретні документи, цілком секретні… З досвіду тих подій, які відбувалися у Львові, Івано-Франківську та Тернополі, саме радикальні елементи намагалися захопити таємні документи та зброю. Інформація про те, що штурм управління відбудеться, у нас була, ми знали про це. Тому ми зробили все, щоб секретні документи не стали надбанням сторонніх осіб. І якщо б тієї ночі не заблокували виходи з території, ми,можливо, встигли вивезти б і зброю. Але така ситуація іншій стороні була не цікава. Саме тому нам заблокували виїзди з управління і не дали вивезти зброю. Тому в нас не залишалося нічого іншого, як захищати її.
- А чи була така нагальна потреба тримати в центрі міста такий великий арсенал зброї?
- Ця зброя там накопичувалася протягом багатьох років. Є певні розрахунки потреби зброї для особового складу. Можливо, вони завищені, але… Ми кілька разів піднімали питання, щоб вивезти її, але цього не було зроблено.
- Чи є у вас інформація про присутність на території Хмельниччини загонів тітушок?
- Про загони тітушок, на жаль, нічого сказати не можу. Але загони радикалів із західних областей у нас були. Вони були ініціаторами тих подій, які розгорталися і напередодні – захоплення Хмельницької ОДА – і вони керували подіями, які відбувалися у ту трагічну ніч.
- Спростуйте чи поясніть інформацію про те, що екс-начальник СБУ Віктор Крайтор вилетів зі Старокостянтинова у невідомому напрямку.
- Як ви знаєте, начальник управління взяв на себе повну відповідальність за ті події, які відбувалися. Зареєстроване кримінальне провадження, ведеться слідство і вже був проведений перший допит. Зараз місце його перебування мені не відомо.
- Де працюватимуть працівники відомства, поки приміщення не відремонтоване?
- Зараз ми працюємо над вирішенням цієї проблеми. Треба узгодити все з нашим керівництвом, віднайти відповідне приміщення. Хоча зараз наші люди теж працюють, документація, яка потрібна нам для роботи, є. Приміщення охороняють правоохоронці. Куди вийдуть на роботу в понеділок, 24 лютого, працівники СБУ, поки відповісти не готовий.

(Нагадаємо, відповіді на усі запитання, перший заступник начальника управління СБУ у Хмельницькій області Олег Саліхов давав у суботу, 22 лютого – авт.).
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую