ye-logo.v1.2

Три чи шість?

Здоров'я 3866
«Для нашої області розроблені два проекти створення госпітальних округів», - каже Яків Цуглевич.
«Для нашої області розроблені два проекти створення госпітальних округів», - каже Яків Цуглевич.. Фото: Дмитра Скрипника

В області замислюються про створення госпітальних округів

 Про реформу галузі охорони здоров'я говорять вже давно. І навіть почалися перші кроки, які часто називали оптимізацією і які стосувалися первинної ланки надання медичної допомоги. На часі — реформування другої ланки, створення так званих госпітальних округів. Про те, де будуть їхні центри, яких змін нам чекати, ми запитали у директора департаменту охорони здоров`я облдержадміністрації Якова Цуглевича.

- Міністерство охорони здоров'я України розробило концепцію реформування галузі до 2020 року, - пояснює Яків Миколайович. - До того часу планується в кожній області створити госпітальні округи. Власне, це має робитися паралельно з адміністративною реформою, а починатися реформування другої ланки надання медичної освіти — з наступного року. За попередніми даними, госпітальний округ має обслуговувати територію від 150 до 250 тисяч населення.

- Що входитиме до госпітального округу?

- До госпітального округу мають входити лікарні: екстреної медичної допомоги, невідкладних станів, планового лікування, хронічних хворих, хоспіс та реабілітаційне відділення чи реабілітаційна лікарня.

- А де розташовуватимуться центри цих округів, скільки їх взагалі буде?

- Є два проекти створення госпітальних округів для нашої області: три або шість. Якщо їх буде три, то центри, відповідно, будуть у Шепетівці, Хмельницькому та Кам'янці-Подільському. Якщо шість — центри ще визначатимемо. Який проект втілюватимемо у дію — ще невідомо. Усі плани будемо узгоджувати і з нашим міністерством, і з громадськістю, і з медиками. Гадаю, що ці питання будуть винесені на громадські слухання. Тут потрібно врахувати усі нюанси, щоб не постраждав ніхто з жителів області. Медична допомога має бути якісною і доступною.

- Ви сказали, що до кожного округу мають входити шість лікарень. Ці лікарні будуть лише у центрі округу чи в інших містах, котрі входитимуть до нього? Нинішні районні лікарні закриватимуться?

- Усі лікарні не можуть бути зосереджені в одному місці. Наприклад, в одному місті може бути лікарня невідкладних станів, в іншому — лікування хронічних хворих тощо. Будемо враховувати наявність в лікарні обладнання, медичних кадрів, можливість доїзду хворих. Тому зазначу, що жодну районну лікарню не закриють, просто деякі з них перепрофілюємо. Наприклад, якщо у пологовому відділенні приймають протягом року менше 300 пологів, то воно буде об'єднане з іншим, сусіднім, в один перинатальний центр вторинного рівня. А от хірургічних відділень, на мою думку, на першому етапі реформування таке об'єднання не буде стосуватися. А у подальшому — можливо, об'єднуватимемо відділення, де виконують за рік менше півтори тисячі хірургічних втручань.

- Протягом минулого року в області закрили кілька дільничних лікарень. Люди виступали проти їх закриття. Чи планується вирішення цього питання на користь пацієнтів?

- У всьому світі прерогатива надається первинній медичній допомозі. Тому ми розвиватимемо інститут сімейного лікаря, на базі колишніх дільничних лікарень працюють амбулаторії загальної практики — сімейної медицини. У селах, де є тисяча і більше мешканців, обов'язково має бути лікар. Такого поняття, як дільнична лікарня, тепер не існує. Але на базі амбулаторій можна відкривати філії терапевтичних лікарень зі стаціонарними ліжками. Звісно, там, де є така потреба. А в амбулаторії до 2020 року, крім сімейного лікаря, можуть працювати хірург, стоматолог, акушер-гінеколог.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую