ye-logo.v1.2

Понад три тисячі радянських воїнів віддали життя за звільнення Проскурова від фашистів

Історія 6743
Майже три роки Проскурів перебував під окупацією фашистів.
Майже три роки Проскурів перебував під окупацією фашистів.. Фото: cbs.km.ua

Хмельничан закликають квітами вшанувати воїнів, які 71 рік тому визволили наше місто від окупанта.

25 березня виповнюється 71 рік від Дня визволення міста Хмельницького (Проскурова) від німецько-нацистських загарбників.
8 липня 1941 року Проскурів окупували німецькі війська, які здійснювали масові розстріли мешканців міста, однак з перших днів окупації і до останніх у місті активно діяли антифашистські підпільники. І майже після трирічного поневолення, тодішній Проскурів був звільнений 25 березня 1944 року військами 1-го Українського фронту в ході Проскурівсько-Чернівецької операції під командуванням Маршала Радянського Союзу Г.К.Жукова. Операція проходила у взаємодії з військами 2-го Українського фронту під командуванням маршала І.Конєва. Опівдні, 21 березня, війська перейшли в наступ і висунулись на лінію Іванківці - Лісові Гринівці - Стуфченці. Частини 107-го стрілецького корпусу генерала Гордєєва Д.В. розпочали звільнення Проскурова, а 127-а стрілецька дивізія, підтягнувши артилерію, двома полками форсувала Південний Буг у районі на північ від Гречан. До кінця дня її частини вели бій на таких рубежах:
- 555-й стрілецький полк – південно-західна околиця Проскурова;
- 549-й стрілецький полк – північно-західна околиця Проскурова;
- 547-й стрілецький полк – північна околиця Проскурова.
Командний пункт дивізії знаходився в селі Іванківці. 304-та стрілецька дивізія форсувала Південний Буг і захопила плацдарм у південно-східній частині міста. Підготувавши засоби переправи, дивізія форсувала річку головними силами у районі Ракового і вела бій за розширення плацдарму на північ від цукрового заводу.
Корпус силами 127-ї стрілецької дивізії, що наступала із заходу через Гречани, у взаємодії з частинами 304-ї стрілецької дивізії, які наступали зі сходу, 2-ї гвардійської повітрянодесантної дивізії – з південного заходу і з півдня, увечері 24 березня 1944 року увійшов у Проскурів. В цьому штурмі взяли участь 58-й танковий полк і частини самохідної і протитанкової артилерії. О 5:30 ранку 25 березня наші війська ввійшли на південно-східні околиці міста, повністю звільнивши його від ворога. Продовжуючи переслідувати противника, який відходив у південно-західному напрямку, частини корпусу протягом дня оволоділи селами Дубове і Книжківці.
Проскурів був сильно укріпленим - було створено розгалужену систему мінних полів, сконцентровано значну чисельність артилерії та вкопано в землю танки для стрільби прямою наводкою. Навколо міста генерал-фельдмаршал Манштейн сконцентрував понад 500 танків, артилерію, піхоту. Проскурів був важливим стратегічним пунктом, адже в ньому дислокувалися штаби групи гітлерівських армій «Південь» та 1-ої танкової армії. Оборону міста також здійснювали елітні частини ваффен-СС 27-а добровольча гренадерська дивізія СС «Лангемарк» (1-а фламандська) та 3-я танкова дивізія СС «Тотенкопф». Через Проскурів також проходила важлива залізнична лінія, яка забезпечувала пальним та провіантом, що зберігалися на 25 складах, всі південні формування німецької армії.
Під час визволення Проскурова віддали своє життя 3252 радянських воїни, однак суттєвими були також і втрати противника. Під час боїв за місто було знищено 1700 солдатів та офіцерів вермахту, 15 танків, 38 гармат, 1060 автомашин та бронетехніки, захоплено чимало трофеїв, у тому числі більш ніж 3000 автомашин та 1000 бійців особового складу противника.
У боях за оволодіння містом радянські воїни проявили масовий героїзм: 31 частині та з'єднанню присвоєне почесне найменування «Проскурівських», а 14 полків і дивізій були нагороджені орденами Червоного Прапора і Богдана Хмельницького. Найбільше відзначилися війська генерал-полковника А. Гречка, танкісти генерал-полковника П. Рибалка та льотчики генерал-полковника С. Красовського.
На території міста знаходиться 11 братських та 819 одиночних могил радянських воїнів, 4 братських та 14 одиночних могил членів Проскурівської підпільно-партизанської організації, братська могила військовополонених, могила Героя Радянського Союзу І.І. Філіпова, льотчика Циганкова А.А., братські могили жертв німецького нацизму.

За матеріалами Хмельницької міської ради

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую