ye-logo.v1.2

Науковці з'ясовуватимуть, чи витримають бетонні конструкції Хмельницької АЕС нові енергоблоки

Суспільство 2563
У 2006-2007 роках вже проводилося обстеження раніше збудованих залізобетонних конструкцій
У 2006-2007 роках вже проводилося обстеження раніше збудованих залізобетонних конструкцій. Фото: xaec.org.ua

Керівники електростанції запевняють, що недобудовані 3-й та 4-й енергоблоки у хорошому стані.

Будівельні конструкції енергоблоків №3,4 ХАЕС зможуть витримати новий проект. Це підтверджують наукові інструментальні та візуальні дослідження. Пріоритетні завдання - доопрацювання техніко-економічного обґрунтування будівництва третього енергоблока. Разом з тим, заплановані додаткові дослідження, визначатимуться в цьому питанні фахівці Національного інституту геофізики. Про це повідомляє інформаційний центр ХАЕС.

"Ми не голослівні, коли говоримо, що конструкції знаходяться в нормальному стані. Були проведені серйозні наукові інструментальні та візуальні дослідження, які підтвердили, що конструкції мають проектну міцність і навіть вищу. Життєвий термін бетону набагато більше 30 років", - зазначив заступник генерального директора Хмельницької АЕС з капітального будівництва Олег Рахлінський.

За його словами, енергоблоки захищені від атмосферного впливу, знаходяться в набагато кращих умовах, і тому вони в хорошому стані. Якщо буде необхідно, будуть проведені ремонтно-відновлювальні роботи.

У 2006-2007 роках вже проводилося обстеження раніше збудованих залізобетонних конструкцій, будівель і споруд. Науковці підтвердили їх надійність на весь проектний термін експлуатації. Експертиза звіту з обстеження, виконана головною експертною організацією в Україні щодо будівельних конструкцій підтвердила зроблені в ньому висновки. Заплановані додаткові наукові дослідження, які є обов’язковими.

Нагадаємо, Україна відмовилась від угоди з РФ щодо будівництва 3-го і 4-го енергоблоків на електростанції. Альтернативним варіантом є добудова енергоблоків чеською компанією “Шкода”.

Довідково: Початок будівництва енергоблока №3 – вересень 1985р., №4 – червень 1986р. Будівництво енергоблоків №3,4 Хмельницької АЕС було призупинене в 1990 році після оголошення Верховною Радою мораторію на будівництво нових АЕС на території України. Будівельна готовність енергоблоку №3 ХАЕС становить 75%, №4 – 25%.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую