ye-logo.v1.2

Фестивальна країна. Осіннє свято по-волинськи: короваї на будь-який смак, мапа із насіння і веселі гарбузики

Туризм 9675
Короваї презентували мешканки різних сіл
Короваї презентували мешканки різних сіл. Фото: автора

Місцеві коровайниці та інші майстри презентували свої вироби у рамках унікального фестивалю

 У Володимирі-Волинському відбувся унікальний фестиваль української традиційної культури «Українське коровай-сузір'я». У чому його унікальність? Більше ніде в Україні не проводяться свята, присвячені короваям, принаймні у цьому переконані організатори заходу.
23 майстрині-коровайниці з різних куточків Володимир-Волинського району презентували свої найкращі вироби. Яких тільки святкових хлібів тут не було! Одні господині печуть короваї із дотриманням старих традицій, наприклад, оздоблюють їх виключно борошняними виробами. Інші ж використовують сучасні технології і продукти чи додають до традиційного виробу авторського погляду. Кожен із них неповторний, але неодмінно гарний, запашний і смачний!

Деякі короваї були прикрашені мастикою, інші - борошняними виробами.

Короваї на фестивалі були дуже різні, прикрашені солодкими квітами, колосками, курчатками, листочками. Особливо оригінальними (принаймні я таких на Поділлі не бачила) виявилися короваї із встромленими у них довгими палицями із тіста, кінчики яких прикрашені паперовими квітами і яскравими стрічками.
«Це розсохи, вони легкі і місці, печуться із пісного тіста, - розповідає про дивні палиці коровайниця із села Стенжаричі Володимир-Волинського району Катерина Демчук. – Коровай і розсохи я печу, а моя подруга виготовляє квіти із паперу для прикрашання».

Завдяки розсохам коровай Катерини Демчук високий і ошатний.

 Катерина Петрівна понад 20 років випікає короваї і вже вчетверте бере участь у фестивалі. Історії усіх інших коровайниць теж дуже цікаві і неповторні. Хтось у цій справі десятиліттями, інші ж зовсім нещодавно спекли свої перші короваї.

Майстринь викликали на сцену, щоб подякувати кожній.

Окрім оглядин короваїв, на фестивалі можна було поласувати різноманітними хлібопекарськими виробами і медовими напоями, взяти участь у майстер-класі із виготовлення ляльки-зерновушки чи плетіння із листя кукурудзи, оглянути масштабну фотовиставку, яка ілюструє життя Волині, придбати сувенір чи подарунок на будь-який смак.

Керівники гуртків  Володимир-Волинського районного будинку школяра навчали усіх охочих плести із листя кукурудзи.

Цікаво презентували себе мешканці сіл Володимир-Волинського району. Вони влаштували імпровізовані світлиці із іконами і вишитими рушниками, встановили декоративні паркани із глечиками і соняхами, виготовили невеличкі млини та пічки, а також зробили із гарбузів кумедних істот.

Світлиця Галинівської і Красноставської сільрад. 

Світлиця міста Устилуг.

Веселі гарбузики.

Не менш оригінальними і красивими виявилися конкурси снопів і квіткових композицій. Автори цих витворів мистецтва із природних матеріалів підійшли до справи із фантазією і душею.

Конкурс снопів.

Конкурс квіткових композицій.

Карта України із різних видів насіння і зерна викликала у глядачів особливу увагу.

Фестиваль «Українське коровай-сузір'я» має давні традиції, адже проводиться вже вдев’яте. Зараз його підтримує влада і численні меценати, а розпочиналося усе з ініціативи колективу місцевої газети «Місто вечірнє» та районного будинку культури. Назбиравши чимало цікавої інформації про волинських коровайниць (у газеті був цикл статей про них), журналісти вирішили поділитися нею з широким загалом.
«Ми хотіли вшанувати цих людей, які бережуть українські традиції. І вирішили зробити це у вигляді фестивалю, - розповідає редактор газети «Місто вечірнє» Едуард Залуцький. – До першого фестивалю готувалися цілий рік. Вивчали фестивальну справу і зрозуміли, що подібного фестивалю в Україні немає».

Кореспондент ye.ua відвідала фестиваль «Українське коровай-сузір'я» в рамках прес-туру Волинською областю, організованого Українським журналістським фондом. Також в рамках поїздки журналісти з різних куточків України побували на місцевих великих підприємствах, зокрема на «Волиньхолдінг», що виготовляє соуси під торговельною маркою «Торчин», а також на Володимир-Волинській птахофабриці, яка випускає продукцію «Чебатурочка – селянська курочка». На підприємствах гостям розповіли про використовувані технології та навіть провели екскурсії виробничими приміщеннями. Не менш пізнавальними і цікавими були відвідини важливих історичних та гарних природних місцин Волині, зокрема, Луцького замку, унікального музею Волинської ікони, садиби Лесі Українки у селі Колодяжному, озера Світязь. Про ці місця ми обов'язково розповімо в наступних публікаціях.

Читайте також, де  ще в Україні можна пофестивалити у жовтні.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую