ye-logo.v1.2

Через нові податки для ФОПів хмельничани закривають «сонний» бізнес

Економіка 3441
ФОПи будуть щомісяця платити єдиний соціальний внесок 704 гривні
ФОПи будуть щомісяця платити єдиний соціальний внесок 704 гривні. Фото: znaj.ua

З нового року підприємці мають платити більше.

Після того, як Петро Порошенко підписав зміни до законодавства щодо роботи фізичних осіб-підприємців (ФОП), люди масово почали закривати свій бізнес. Про це пише Економічна правда з посиланням на ВВС.

Відповідно до нових норм, вже з 1 січня окремі категорії ФОПів, зокрема другої та третьої груп, будуть змушені платити єдиний соціальний внесок 704 гривні на місяць, навіть якщо тимчасово не мають жодного прибутку.

«Нововведення ще до почату дії призвело до масового закриття ФОПів людьми, які використовували їх не постійно - так званих "сплячих ФОПів". Люди зараз шикуються у черги до органів влади, щоб встигнути закрити ФОП до 1 січня і не платити 704 гривні соціального внеску за "сплячий ФОП"», - пише видання.

Хмельницькі податківці теж повідомляють про тенденцію до зменшення кількості фізичних осіб-підприємців, яку спостерігали впродовж року. Але про те, як вплинули нові зміни до законодавства на закриття, буде більш зрозуміло вже у січні.

За інформацією податківців, на початку 2016 року в Хмельницькому було зареєстровано 23 144 фізичних осіб-підприємців, але їх кількість помітно зменшилася. В грудні налічувалося вже 21 715 зареєстрованих.

«Ще до цього хмельничани закривали бізнес, який недобре йшов. А тут ще збільшилась «мінімалка», ставка Єдиного соціального внеску. Ті, хто розуміє, що не може платити, закриваються. Найбільше ці зміни б’ють по малому бізнесу, для середнього і великого – це не настільки актуально, хоча, звичайно, затрати будуть більшими», - коментує прес-секретар Державної податкової інспекції у місті Хмельницькому Олександр Севастьянов.

Раніше ФОП, коли у певному періоді мав прибуток, то сплачував 5% податок та ЄСВ. Якщо ж руху коштів не було, то сплачувати не було необхідності. Тому багато підприємців тримали відкриті ФОПи, а платили податки тільки тоді, коли мали реальні прибутки.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую