ye-logo.v1.2

Старовинна лазня, якій виповниться 85 років, знову запрацювала

Суспільство 5033

Щоправда, поки що в тестовому режимі, оскільки ремонт повністю ще на завершений.

Хмельницька міська лазня №1, яка через аварійний стан не працювала з 2013 року, знову відкрила свої двері.

Відремонтована лазня поки що працюватиме в тестовому режимі - у п’ятницю, суботу та неділю з 12.00 до 20.00.
У решту дні, як зазначають у прес-службі Хмельницької міської ради, у лазні продовжуватимуться ремонтні роботи. Адже потрібно відремонтувати зали на 1 поверсі, утеплити фасад, укріпити фундамент тощо. За словами директора КП «Чайка» Василя Рибачка, чоловічий зал розрахований на 120 відвідувачів, а жіночий - на 50. Поки що двохгодинний квиток коштує 45 гривень, а вже з лютого планують підвищити ціну на 15-20 гривень.

Історичні факти:

У середині ХІХ століття проскурівська громадська лазня розташовувалась у маленькому будиночку в прибузьких кварталах. Банщик у діжках привозив на підводі воду з річки та грів її в металевому котлі. Працювала лазня лише в холодну пору року, а влітку городяни милися в річці, у, так званих, «купальнях», писав у «Проскурові» Сергій Єсюнін.
На початку 1920-х років у Проскурові діяло вже кілька приватних лазень. Але через відсутність водогону вони не працювали постійно. Це не подобалося військовим нашого міста, для яких щотижнева помивка в лазні — гостра потреба. Саме командування гарнізону й підняло питання негайного будівництва потужної лазні.

Але спорудження лазні можна було почати лише в комплексі з повною перебудовою комунального господарства міста, яку розпочали в 1928 році. Майже одночасно в Проскурові спорудили водогін (введений у дію у 1929 році), електростанцію (1930) і лазню (почали будівництво у 1929 році).

Ось так колись виглядала нинішня Хмельницька лазня №1.

Комплекс лазні, до якого увійшли також котельня і механічна пральня, остаточно був введений у дію в 1932-ому. Нове комунальне підприємство одержало назву «Гарнізонна та цивільна комунальна лазня імені 12-річчя Жовтня». Вона стала найбільшою в області, а механічна пральня — взагалі єдиною на весь регіон. За день лазня могла прийняти 2200 людей. Особливим шиком у проскурівчан вважалося відвідування “ванних номерів”, яких було всього сім. Загальне громадянське відділення мало 41 місце, військове — 75.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую