ye-logo.v1.2

Чотирилапі поліцейські: як у Хмельницькому тренують службових собак

Суспільство 4676
Часто без собак розкрити злочин по гарячих слідах не можливо.
Часто без собак розкрити злочин по гарячих слідах не можливо.. Фото: Ірини Олійник

Часто службові собаки не лише допомагають розкривати злочини в ситуаціях, де без гострого нюху не обійтися, а й стають поліцейським вірними друзями

Собака не лише найкращий друг, а й незамінний помічник – в цьому впевнені поліцейські. За роки свого існування кінологічний Центр Головного управління Національної поліції в Хмельницькій області виховав не одну сотню чотирилапих спецназівців, які віддано несуть службу і в зоні бойових дій на Сході країни, на блокпостах, оперативно розшукують злочинців по гарячих слідах, виїжджають на розмінування, розшукують людей... І зазвичай кінологів зі службовими собаками пов’язує не лише службовий обов’язок, а й міцна дружба. Тільки так, кажуть вони, можна успішно боротися зі злочинністю.

По гарячих слідах

Нині в кінологічному Центрі на службі двадцять п’ять собак. Валентин Заставний, заступник начальника кінологічного Центру Головного управління Національної поліції в Хмельницькій області розповідає, що впевнений в кожному з них. Вірні, віддані, з міцною професійною хваткою, в таких не варто і сумніватися. Лабрадори, бельгійські та німецькі вівчарки, короткошерсті та довгошерсті, – це ті помічники поліцейських, без яких часто розкрити злочин по гарячих слідах просто неможливо. Навчені брати слід, вони легко знаходять загублених людей або ж можуть вказати напрямок, яким рухаються злочинці.

Готують чотирилапих помічників в Центрі за кількома напрямками: для роботи по слідах у співпраці зі слідчо-оперативними групами та для пошуку вибухівки, зброї, боєприпасів.

„Коли трапляються злочини в місті чи у селах, на місце виїжджає кінолог зі слідовою собакою і допомагає слідчо-оперативній групі, – розповідає Валентин Заставний. – За допомогою чотирилапого розумника можна визначити, звідки прийшов злочинець або куди пішов, часто вдається знайти речі, загублені зловмисником. Для оперативників головне, щоб собака вказав напрямок. Оскільки 90 відсотків злочинів скоюється із залученням автомобіля, то для опергрупи ці дані дуже важливі”.

На рахунку чотирилапих поліцейських сотні розкритих злочинів.

А ще собаки – чудові спеціалісти з пошуку зброї та вибухових речовини. Спеціально навчені шукати вибухівку, нині вони незамінні в зоні воєнного конфлікту.

Навчають граючись

З п’ятирічним Ніком Валентин Заставний від’їздив півтора року в зону бойових дій на Сході України. Вихованцем він опікується з двомісячного віку і зізнається, що важливо вибудувати довірливі стосунки між кінологом і собакою.

„Зазвичай, у віці чотирьох-п’яти місяців можна зрозуміти, чи вийде зі щеняти гарний службовий собака, – каже Валентин Заставний. – Змалечку тварина обов’язково має бути, як кажуть, з характером, швидкою реакцією, активною, гратися предметами. З такими вродженими якостями набагато легше підготувати її для служби в поліції”.

Підготувати собаку для служби – завдання спеціально навчених інспекторів-кінологів. Як правило, навчання тварин відбувається у формі гри. Наприклад, щоб уміти знаходити вибухівку, спочатку собака має навчитися знаходити свою іграшку. Починають дресирувати собаку у дев’ятимісячному віці. У півтора року чотирилапий помічник вже стає на службу. Головне, каже Валентин Заставний, собака має чітко розуміти команди і беззаперечно їх виконувати. Відпрацювавши дев’ять років службових собак, як-то кажуть, відправляють на заслужений відпочинок. За цей час у кожного з них – сотні успішно виконаних завдань.

„Часом дуже важко розлучатися з підопічними, – зізнається Валентин Заставний. – Адже за цей час собака стає не лише вірним помічником, а й справжнім другом. Кожному з них ми знаходимо нових господарів”.

Щороку в області за допомогою службових собак розкривають сотні злочинів. Більшість з них вдається розкрити по гарячих слідах саме завдяки чотирилапим помічникам. Окрім Хмельницького, підрозділи кінологічного Центру також діють в Кам’янці-Подільському, Старокостянтинові, Полонному. За словами Валентина Заставного, планується, що дуже скоро кінологи та чотирилапі помічники працюватимуть в кожному районному управлінні Національної поліції.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую