ye-logo.v1.2

Волонтер із США та жителі Старокостянтинова влаштували "генеральне прибирання" набережної

Суспільство 2513
На прибирання прийшли майже півсотні людей.
На прибирання прийшли майже півсотні людей. . Фото: з фейсбуку

Так він заохочує жителів міста дбати про екологію.

Ліам Форан, еколог, потрапив до Старокостянтинова майже шість місяців тому, як волонтер програми «Розвиток громад» Корпусу миру США та перебуватиме в Україні ще півтора року. Запросила його допомогти подбати про розвиток міста громадська організація «Старокостянтинів небайдужий».

Разом із небайдужими містянами Ліам провів акцію «Велике очищення річки», в ході якої допоміг прибрати міську набережну, територію замку Острозького, прибережну територію річки Шахівка, а також частину річки Ікопоть. Відгукнулись на заклик очистити водойму від сміття більше сорока жителів Старокостянтинова, в той час, як на минулорічні акції приходили лише близько десятка людей.

«Досить важко подолати громадську пасивність. Однак волонтер з Корпусу миру вплинув позитивно, – каже Сергій Пікуля, лідер громадської організації «Старокостянтинів небайдужий». – Молодь слухає Ліама із захопленням, адже він розповідає про звичні нам речі з точки зору та досвіду жителя США. Його американський погляд на речі допомагає краще спланувати діяльність організації. Американці дуже багато часу приділяють плануванню. Вони намагаються спланувати усе на рік з поетапними цілями. В Україні, зазвичай, люди реагують на події й проблеми уже після того, як вони відбулися».

Хоча Корпус миру дає перших пів року волонтеру на акліматизацію, знайомство з громадою та вивчення мови країни, у яку приїхав волонтер, за перші шість місяців перебування у Старокостянтинові Ліам встиг провести ряд лекцій на екологічну тематику у школах міста, став постійним тренером у проекті «Школа лідерства». Окрім цього, волонтер щотижня проводить “English club”, клуб із вивчення англійської мови, відвідати який може кожен бажаючий. Заходи за участі Ліама Форана користуються популярністю у жителів Старокостянтинова.

«Зараз ми ведемо розмову про відновленням місцевого кінотеатру, – додає Сергій Пікуля. – У Старокостянтинові є приміщення кінотеатру, однак він не функціонує. В першу чергу думаємо, як використати приміщення з користю для громади міста. Наприклад, організувати перегляд англомовних фільмів. Ліам особисто веде перемовини з районною радою, оскільки приміщення у їхній власності».

Автор Андрій Заверуха.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую