ye-logo.v1.2

Часник: поради для правильної сушки і зберігання На правах реклами

Суспільство 10052

Від того, в яких умовах буде зберігатися часник, залежить в якому вигляді його купить або не купить споживач.

Часник є корисною і найціннішою овочевою культурою, популярність якої серед споживачів і фермерів стає дедалі більшою. Промислове вирощування часнику - комплексний процес, що вимагає професійного підходу на всіх етапах. Яким би гарним і якісним не видався урожай, рано чи пізно постає, мабуть, найважче питання про його збереження. Уже давно існують, наприклад, різні способи і вироблені умови зберігання такого цінного харчового продукту, як часник. Але питання зберігання складається не тільки в збереженні цілісності самої головки часнику, але і в скороченні кількісних і якісних втрат, і збереженні поживних і корисних властивостей.

Як зберігати часник, щоб максимально знизити втрати товарних якостей і зменшити втрати врожаю, - це завжди актуальне завдання, що вимагає більш уважного розгляду. Адже від того, в яких умовах буде зберігатися часник, залежить в якому вигляді його купить або не купить споживач. Дана стаття присвячена методам зберігання великих партій часнику.

Як сушити часник після збирання

Залежно від масштабів виробництва застосовують кілька способів сушіння часнику:

- Сушка природним способом передбачає просушку шарами розкладеного часнику під вентильованими навісами, без потрапляння прямих сонячних променів. Це процес тривалий і може зайняти багато днів.
- При укладанні часнику в контейнери в приміщеннях застосовують витяжні вентилятори, проганяють повітря крізь масу часнику в ящиках і висушують часник до потрібної кондиції. Процес сушіння може зайняти до 10 днів.
- Сушка в умовах підвищеної вологості або в сирому кліматі може проводитися в примусово провітрюваних камерах, де нагнітається повітря при необхідності нагрівається калориферами. Припливно-витяжна вентиляція працює під постійним контролем температури до необхідного ступеня висушування часнику. Недоліком застосування теплогенераторів або електрокалориферів для нагріву повітря є постійна загроза недотримання температурно-вологісних умов, можливого пересушування або перегріву часнику, що відразу позначається на якості продукції.
- Більш сучасним, перспективним і менш енерговитратним способом сушіння часнику в провітрюваних приміщеннях є застосування осушувачів повітря, котрі рівномірно прибирають зайву вологу з усього обсягу повітря приміщення, де сушиться часник, і якісно контролюючи потрібний рівень вологості, незалежно від зовнішніх атмосферних умов.

Після просушування часник ще раз очищається, калібрується, звільняється від зайвого лушпиння і надходить на тривале зберігання.

Принципи довгострокового зберігання озимого часнику

Промислові обсяги врожаю часнику рекомендується зберігати в складських камерах, оснащених кондиціонуючим і холодильним обладнанням, при постійній підтримці рівня:

- температури - в межах -1 ° С, -3 ° С;
- відносній вологості мікроклімату - 75%;
- інтенсивності циркуляції повітря - від 2 до 4 обсягів приміщення за годину.

При дотриманні зазначеного комплексу умов продукція зможе успішно зберігатися до року, при втратах не більше 4%.

При тривалому зберіганні часнику слід приділяти особливу увагу сортової технології його зберігання. На тривале зберігання в неохолоджувані сховища слід закладати тільки ярові сорти часнику і підтримувати відносну вологість повітря на рівні не вище 75%. У цих умовах ярий часник задовільно зберігається 5-6 місяців, озимий - 3-4, що пов'язано з його біологічними і сортовими особливостями.

В охолоджуваних сховищах вирішальний вплив на зберігання часнику має стабільність температурного режиму. Найбільш високе збереження забезпечується при температурному режимі від -2 до -50С.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую