ye-logo.v1.2

Цей день в історії Хмельниччини: 9 лютого

Історія 2605
Петро Хмельовський народився у селі Завадинці Городоцького району
Петро Хмельовський народився у селі Завадинці Городоцького району. Фото: mbc.cyfrowemazowsze.pl

Події, які увійшли в історію Хмельницької області.

9 лютого 1848 року у селі Завадинці Городоцького району народився польський письменник, критик та історик літератури Петро Хмельовський. Походить він з родини поміщика.

Вищу освіту здобув у Варшавському університеті, а пізніше там працював. Крім того, він викладав й у Львівському університеті. За статті патріотичного спрямування Петро Хмельовський неодноразово затримувався царською владою та ув’язнювався. У своїй науковій діяльності найбільше уваги присвячував польській літературі періодів романтизму та позитивізму.

Петро Хмельовський помер у Львові в 56-річному віці 22 квітня 1904 року. Там він похований на Личаківському цвинтарі.

На Хмельниччині цей день також приніс чергові втрати на Сході України. Так, 9 лютого 2015 року під Дебальцевим загинув Михайло Балюк — боєць сьомої окремої автомобільно-санітарної роти військової частини №2581 Збройних Сил України.

Михайло Балюк народився 18 вересня 1989 року в селі Микулин Полонського району. До мобілізації працював на Славутському комбінаті «Будфарфор». Нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно) і відзнакою «Народний Герой України» (посмертно). Крім того, Славутська міська рада посмертно надала йому звання «Почесний громадянин міста Славута».

Разом з Михайлом загинули солдат резерву Сергій Кацабін (фельдшер) і старший солдат Анатолій Суліма (водій). Автомобіль військових обстріляла ворожа диверсійно-розвідувальна група, коли він вивозив поранених із Дебальцевого.

38-річний Анатолій Суліма теж родом з Хмельниччини. 2 червня 1976 року він народився в обласному центрі. Воїн нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно) і відзнаками «Народний Герой України» (посмертно) та «Мужність і відвага» (посмертно).

Сергій Кацабін, Анатолій Суліма та Михайло Балюк за день до загибелі. Фото: memorybook.org.ua

Сергій Кацабін, Анатолій Суліма та Михайло Балюк за день до загибелі. Фото: memorybook.org.ua

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую