ye-logo.v1.2

«Той, хто дні стер»: історію села з Кам’янеччини показали у фільмі

Культура 2479
У фільмі режисер розповів історію кінематографіста-аматора, ветерана Другої світової війни Григорія Павленка
У фільмі режисер розповів історію кінематографіста-аматора, ветерана Другої світової війни Григорія Павленка. Фото: vdalo.info

Події фільму відбуваються у подільському селі Демшин.

В Кам'янці-Подільському відбувся допрем’єрний показ фільму Дмитра Глухенького «Той, хто дні стер», основні події якої відбувались у селі Демшин, Кам’янець-Подільського району.

Як повідомляє ресурс Vdalo.info, у фільмі режисер розповів історію кінематографіста-аматора, ветерана Другої світової війни Григорія Павленка, який знімав життя села, створив музей, в якому беріг пам’ять про полеглих односельчан. Він так і не дізнався про долю свого правнука Сашка, який пішов воювати в російсько-українському протистоянні.

Події фільму відбуваються у подільському селі Демшин, яке розташувалось поблизу дивовижного за своєю красою Дністровського каньйону.

«Той, хто дні стер» – це фільм про забуття і пам’ять. Коли люди забувають минулу війну – отримують нову. Стрічка знімалась 10 років і є відчайдушною спробою вирвати хоч зернинку пам’яті у того, хто дні стер… Одного разу мені випала робота для адміністрації Кам’янець-Подільського району і я залюбки поїхав знайомитися з дивовижним Поділлям. Ми заїхали в село Демшин знімати місцевий музей. Нас зустрів дідусь з добрими очима і почав проводити екскурсію. Все було прогнозовано, аж поки дід не відкрив таємні двері. «А це моя кіностудія», – сказав Григорій Іванович, а в мене відвисла щелепа від побаченого. Там були гори кіноплівок, камер, проекторів, фотонегативів. Ми домовилися, що я ще якось заїду, ми подивимось та перезнімемо пару його фільмів. Так почалася історія довжиною у 10 років», – розповідає режисер Дмитро Глухенький.

У 2011 році була змонтована перша версія фільму, яка була продемонстрована в музеї села Демшин для тоді ще живих героїв стрічки. На широкий загал фільм тоді не вийшов, оскільки було прийнято рішення продовжувати зйомки.

Дозйомка фільму і фінальний монтаж проходили за підтримки Українського культурного фонду. Для своєї ж картини Дмитро Глухенький планує фестивальне життя. Перший крок – перекласти стрічку англійською та показувати в інших країнах. Але головний глядач, запевняє, без сумніву, буде український.

Читайте також: Відома подолянка Надія Мейхер розповіла, як знімалася в новому серіалі.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую