ye-logo.v1.2

На підготовку до місцевих виборів буде більше часу

Політика 1426
Фото: Руслан Білик

Про те, як поставилися представники різних партійних організацій області та органів місцевого самоврядування до перенесення дати провед

Микола Вавринчук, заступник голови облдержадміністрації:
«Перенесення виборів є доволі логічним рішенням – політичні сили просто не мають достатньо коштів для проведення потужної передвиборчої кампанії одразу після президентських виборів. Хоча, думаю, що їх проведення не забариться, і вже восени вони відбудуться. Інша справа, що хотілося б, щоб вони проходили за відкритими списками, і кожна людина знала за кого голосує. Щоб не виникало ситуації, коли ми «купуємо кота в мішку», бо ж від того, хто буде знаходитися в депутатських кріслах, залежить подальша доля розвитку усіх сфер Хмельниччини. Усі розмови про те, що я буду балотуватися у мери обласного центру, не відповідають дійсності.  Сергій Мельник дуже потужний керівник з великим досвідом управлінця та, загалом, людина, котра на своєму місці. Єдине, що йому не вистачає – це справжніх професіоналів у власній команді. Якщо такі люди з’являться поруч, то робота нинішньої мерії буде набагато ефективнішою. І я на місцевих виборах підтримуватиму його кандидатуру».

Михайло Войтюк, заступник голови обласної організації Партії регіонів:
«Перенесення виборів, на моє переконання – правильне рішення. Бо потрібно, щоб суспільство відійшло від шоку, викликаного президентськими виборами. Боротьба була складна, у тому числі й психологічно. Тому людям потрібен час для того, щоб все пережите переосмислити і  восени підійти до виборів більш підготовленими.  І хоча за кілька місяців реальних результатів роботи нового президента ще не буде видно, однак його дії, стратегію та ідеологію будівництва держави можна зрозуміти. Адже в останні роки в Україні сповідували імпортно залежну ідеологію, державним мужам не потрібне було власне виробництво, вони імпортували продукцію низької якості з-за кордону. У Президента Віктора Януковича інша ідеологія будівництва держави – розвиток національного виробництва. І на перший план виступає не імпорт, а експорт власної продукції. І суспільство оцінить, хто є справжнім господарем у країні. Й восени оцінка народом діяльності нової влади буде справедливою. З іншого боку, держава зможе фінансово підготуватися до виборів».

Віктор Гайшук, заступник голови Хмельницької обласної партійної організації ВО «Батьківщина»:
«Відміна парламентських виборів – незаконна. Це політика проти України. І ми категорично проти такої політики, яку диктує нині Партія регіонів. Ми проводили активну підготовку до проведення місцевих виборів, в осередках партійних організацій обговорювалися кандидатури, які можуть бути підтримані для внесення в списки до місцевих рад, а тому будемо боротися за те, щоб у Верховній Раді таки прийняли закон про проведення виборів в найближчий час. Кандидати на посади мерів міст у нас є, тобто жодних проблем з кадрами не існує. На такі посади будемо висувати найавторитетніших». 

Микола Приступа, мер Хмельницького з 2002 по 2006 рік, депутат міської ради нинішнього скликання, заступник голови Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва:
«Щодо відміни виборів до місцевих органів влади, які мали відбутися 30 травня цього року, ставлюся досить нормально. Можливо, це навіть до кращого. Адже згідно з тими змінами, що були внесені до Конституції, тепер у нас міський голова обирається на один термін  (чотири роки), а депутати міських рад на інший (п’ять років). Перенесення дати місцевих виборів, а саме виборів депутатів місцевих рад, на пізніше приблизить дату обох виборів – депутатів та мера. Як на мене, це буде непогано. Врешті-решт, у Конституції не сказано, що вибори мають відбутися саме 30 травня, там сказано, що вони мають бути у 2010 році. Так що навесні ми обиратимемо депутатський корпус місцевих рад, чи восени – великої різниці, як на мене, немає. Крім того, перенесення виборів на пізнішу дату може бути виправдане ще з однієї причини. Потрібно внести зміни у законодавство щодо виборів депутатів. Зараз це теж обговорюється у Верховній Раді. Народні депутати пропонують дві системи виборів – за мажоритарною або за мажоритарно-пропорційною системами. Як на мене, варто було б повернутися до мажоритарної системи, коли депутатів обирали не за партійними списками, у яких «світили» лише першу «п’ятірку», а за округами. Тоді депутатський корпус був набагато якісніший, адже депутати були б дійсно знаними та шанованими у місті людьми, виборці обирали би особистостей, а не голосували за «партійну ідею». Можливо, якщо місцеві вибори призначать на пізніше, зміни, що стосуються місцевих виборів, до законодавства встигнуть внести, і тоді ми обиратимемо місцеві ради уже за іншим принципом. Щодо того, чи буду я та моя команда брати участь у виборах до Хмельницької міської ради, то час покаже».

Віктор Коліщак, заступник голови Хмельницької обласної державної адміністрації, депутат Хмельницької міської ради, голова обласної організації політичної партії „Єдиний Центр”:
«Вважаю, що рішення, яке прийняла Верховна Рада про скасування місцевих виборів 30 травня, було політичним, а не правовим. Депутати „Єдиного Центру” не підтримували це рішення, адже потрібно змінювати систему місцевих виборів, а не дату їх проведення. Парламенту потрібно терміново оголосити дату місцевих виборів, які повинні відбутися до кінця цього року. Верховна Рада має діяти виключно в межах законодавчого поля.
Потрібно якнайшвидше прийняти зміни до законодавства щодо проведення виборів саме на основі відкритих партійних списків. Це дозволить повернути відповідальність у владу, посиливши зв’язок депутатів із виборцями. Принципова позиція „Єдиного Центру” – місцеві вибори повинні проходити за новою виборчою системою, яка передбачає відкриті виборчі списки кандидатів у депутати до місцевих рад та вибори міських голів у два тури.
Законопроект щодо запровадження змін вже пройшов обговорення в комітетах парламенту і готовий до прийняття. Тому перепон для прийняття цих законодавчих змін немає. Як на мене, виборцю потрібно повернути право самому визначати, хто достойний представляти його інтереси і у місцевих радах, і у парламенті».

Костянтин Омельчук, голова обласної організації Української народної партії:
«З одного боку, ми вже були готові до бою. Ми призначили керівників штабів, склали списки, підготували передвиборчі програми, намітили кандидатів на посади сільських, селищних та міських голів. З іншого ж боку, нам залишається більше часу на підготовку до виборів. Але невизначеність завжди вибиває з колії.  Тим паче, що конкретної дати виборів ще не назвали. А без цього  важко розпланувати роботу, скласти графіки виїздів у райони, села, спланувати зустрічі з людьми. До того ж, може змінитися виборче законодавство.  Хоча, ми у цьому виборчому процесі планували застосовувати елементи відкритих партійних списків. Тобто, кожен кандидат у депутати закріплений за відповідним округом. І той, хто набере менше голосів виборців, має поступитися своїм місцем тому, хто набрав більше голосів (навіть якщо цей кандидат стоїть першим у списку, а інший – десятим)».

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую