ye-logo.v1.2

Чи варто повертатися до десятирічного терміну навчання?

Політика 1353

Про це ми запитали у освітян області

Микола Скиба, ректор Хмельницького національного університету:
«На мій погляд, ні. По-перше, ми підписали Болонську декларацію. І щоб наші дипломи ідентифікувати з європейськими, у нас мають співпадати терміни здобуття освіти. По-друге. Ми не так давно перейшли на дванадцятирічний термін навчання. Для цього підготували підручники. Тепер же, при переході на десятирічку потрібні будуть нові підручники, на що доведеться з бюджету виділити близько півтора мільярда гривень. Я вважаю, що найоптимальнішим терміном шкільного навчання був одинадцятирічний».


Віктор Адамський, проректор Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії:
«На сьогоднішній день продумана цілісна концепція шкільної освіти. І ми ще не побачили до кінця усі можливості 12-річної освіти. І напівдорозі збиваємося з обраного шляху. Повернення до десятирічки зачіпає багато проблем. Це – і навчальні плани, і навантаження на учня та вчителя тощо. Тому на нинішньому етапі змінювати термін навчання, вважаю, недоречно. Звісно, в організації шкільного навчального процесу ми маємо і власний досвід, і свої традиції. Але не  слід відкидати загальноєвропейський контекст. А він передбачає 11- чи 12-річний термін шкільного навчання».

Валентина Данілова, начальник управління освіти Хмельницької райдержад- міністрації:
«Я категорично проти переходу на десятирічний термін навчання у школі. Наразі в нашій державі ще не складені такі умови для життя, які б дозволили дітям, котрим менше шістнадцяти років, нормально існувати в суспільстві. Було б правильніше орієнтуватися на європейську систему навчання, коли діти, закін- чивши школу, мають не лише базові, а й професійні знання. Оптимально (якщо 12-річка залишиться), коли в 10 – 12 класах в навчальних закладах діти отримують професійну освіту та виходячи зі школи, мають міцне підґрунтя для навчання у вузах, або ж навички, які знадобляться для нормального існування у суспільстві».

Наталя Жолобок, начальник управління освіти та науки Хмельницької обл- держадміністрації:
«Наразі діють прийняті норми та документи про 12-річний термін навчання у школі. Про те, що будуть якісь зміни і коли вони будуть, говорити ще рано. Тому не варто заздалегідь панікувати. Гадаю, щоб зробити такий важливий крок в реформуванні освіти, компетентні органи підійдуть до цього питання зважено і з розумінням».



Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую