ye-logo.v1.2

Без хліба… Дешевого

Політика 1902
НЕВЫНАШИВАНИЕ БЕРЕМЕННОСТИ
НЕВЫНАШИВАНИЕ БЕРЕМЕННОСТИ

Пекарі погрожують залишити нас без основного продукту. Або, як мінімум, підняти на нього ціни. Деякі виробники це вже зробили.

Виробників хліба трясе не на жарт. Вони навіть 16 лютого вийшли до стін Кабінету Міністрів України, щоб нагадати уряду, хто вони такі й що виробляють. Звісно, не забули і пальцем махнути, на кшталт: «Ай, ай, ай». Адже ще 18 грудня 2008 року представники асоціації «Укрхлібпром» і Всеукраїнської асоціації пекарів звернулися до Кабміну по допомогу у врегулюванні кризової ситуації у вітчизняній хлібопекарській галузі. Минуло два місяці, а уряд так і не дослухався до пропозицій виробників основного продукту, ось і закрутилося…

Газова війна, або недитячі ігри
Минулого тижня, як грім серед ясного неба, пройшла інформація, що хлібозаводам Хмельниччини, які належать до «Стіомі-холдинг», вимкнули газ! Згодом, з’ясувалося, що ніхто нічого не вимикав, а лише пригрозив. «Газ, спожитий в січні, перераховують за новою ціною, – каже генеральний директор «Стіомі-холдинг», депутат Хмельницької обласної ради Михайло Стаднік. – А хліб вже з’їли! І ми, звісно, не хотіли підписувати таку угоду. Тому нам пригрозили, що вимкнуть газ. Довелося заплатити за новими тарифами – дорожчими». Якби «Стіомі-холдинг» не заплатив за газ, як того вимагав «Нафтогаз України», Хмельниччина залишилася б без хліба. Бо «Стіомі» – найбільший виробник цього продукту в області.
Не газом єдиним! Пекарі закликали Кабмін на засіданні 18 лютого зняти всі обмеження на підвищення цін у хлібопекарській галузі, припинити її регулювання і відкликати регуляторні права, тимчасово надані державним адміністраціям. Крім того, виділити кошти в гривні, що забезпечують рефінансування валютних кредитів хлібозаводів та переведення їх у національну валюту за курсом 5 гривень за один долар. Інакше… 25 лютого всі хлібозаводи країни зупинять виробництво! Постанову №1222 від 17 жовтня 2007 року, яку пекарі вимагали відмінити, уряд залишив без змін. Однак, акція протесту із зупинкою заводів не відбулася. Причина – Юлія Тимошенко винесла на розгляд Верховної Ради України розроблений профспілками законопроект №3560, який народні обранці прийняли в першому читанні. Та й, начебто, пообіцяла скасувати або ж змінити постанову №1222. Якщо не виконає обіцянки, пекарі виконають свою – зупинять заводи на один день. Як мінімум?..

На старті
Торгова марка «Мамин хліб» з Красилова ціни на свою продукцію поки що не піднімала. Однак, скільки вони протримаються на такому рівні, – достеменно невідомо. Нині вже ведуться розрахунки, згідно з якими, вартість хліба та хлібобулочних виробів неодмінно зросте. За словами керівника підприємства Олега Білявця, до такого непопулярного кроку змушені вдатися, насамперед, через збільшення цін на борошно та інших складових, які використовуються при ви-піканні хліба. Особливо дошкуляють кредити, які брали в доларах та євро для придбання сучасного високопродуктивного обладнання імпортного виробництва. Курс гривні з кожним днем нестримно падає, отож доводиться значно переплачувати. І ще одним фактором, який відіграє важливу роль у ціноутворенні хлібопекарської продукції, є постійне зростання вартості природного газу. Причому, відбувається воно не планово, а стихійно. До того ж, про нову ціну на блакитне паливо дізнаються, як правило, заднім числом. «Зрозуміло, що отих чотири-п’ять відсотків, на які плануємо підняти вартість нашої продукції, ситуації на підприємстві кардинально не змінять. Але дбаємо, насамперед, про споживачів. Будемо робити все від нас залежне, щоб ціни на нашу продукцію не дуже вдарили по кишені, навіть якщо доведеться працювати на нульовій рентабельності чи з мінімальними збитками», – зазначив Олег Петрович.
Натомість товариство з обмеженою відповідальністю «Агробізнес» з Волочиська вже підняло ціну на хліб, в середньому, на 10 копійок. «Газ був 1550 гривень, а став 2620, - каже Василь Заболотний, директор хлібокомбінату ТОВ «Агробізнес». – Ось і вийшло, що на одну одиницю продукції потрібно було підняти ціну, в середньому, на 15 копійок. Тому ми підвищили ціни на хліб, а на булки чи печиво поки що не зачіпали. Отож, з 19 лютого у нас нові ціни. Якщо ціна на газ більше не буде змінюватися, то ми, напевне, вже не підніматимемо ціни на нашу продукцію». Безумовно, свою роль зіграли й інші фактори – електрика, олія, яйця, борошно тощо. Вони теж не дешевшають…
«Ми не піднімаємо ціни до рішення уряду, - каже Михайло Стаднік. – Якщо ж Кабінет Міністрів не піде нам назустріч, ми будемо змушені піти на такий крок». Отож «Стіомі-холдинг», як мінімум до п’ятого березня, не підвищуватиме ціну на свій хліб.

Ефект бумеранга
Законопроект №3560, який Верховна Рада України прийняла в першому читанні, вже викликав супротив банків. Він передбачає пролонгацію кредитів хлібопекарням, перерахування валютних кредитів у гривневі за курсом 5,05, зобов’язання Національному банку України рефінансувати банки, які «перерахують кредити на три роки зі збереженням діючих вимог до резервування». «Такий документ міг бути прийнятий або в результаті повного нерозуміння його авторами ситуації в економіці країни... або унаслідок відвертого і нахабного лобіювання безпосередніх особистих інтересів. В обох випадках це є втратою почуття реальності нашими парламентаріями», – йдеться в заяві Асоціації українських банків. Розповсюдження такого порядку на всіх позичальників валютних кредитів потребує близько 150 мільярдів гривень (більше половини державного бюджету на 2009 рік)! В Асоціації українських банків вважають, що цей законопроект, якщо він вступить у дію, може викликати гіперінфляцію.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую