ye-logo.v1.2

«В першу чергу, президент повинен подолати…»

Політика 1317

У Хмельницькому продовжують вивчати думку громадян про те, що має зробити новообраний гарант Конституції України

В приміщенні громадської організації «Асоціація жінок у бізнесі», в рамках проекту за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні, відбулися останні фокус-групи з представниками різних верств населення, метою яких є вивчення громадської думки про те, що має зробити новообраний Президент України. «Чого хочемо ми, що обіцяють вони» – саме так називаються опитування хмельничан, підсумками яких стануть дебати між представниками кандидатів у Президенти України. «Дуже багато розмов точиться навколо того, що електорат розчарований, люди орієнтуються на партійних лідерів, не враховуючи їх «команду», «купуються» на різноманітні піар-технології, – каже керівник проекту Ірина Резникова. – А тому важливо зрозуміти, чого ж саме хочуть виборці від новообраного Президента, якого обиратимемо 17 січня 2010 року». Після вивчення громадської думки серед молоді, студентів, пенсіонерів та інвалідів, дійшла черга й до представників освіти, культури, медицини та підприємців.

Ракова пухлина, яка роз’їдає суспільство

Саме так називає проблему корупції та хабарництва учасниця фокус-групи Тетяна Баєва. «І якщо Президенту вдасться цю пухлину видалити, то, вважаю, багато інших проблем зникне», – зауважила пані Тетяна. З неї погоджується й інший респондент – Ірина Назаревич. «У всіх в голові головне одне – нахапати якомога більше грошей», – зазначила учасниця проекту «Чого хочемо ми, що обіцяють вони». Отож на думку більшості представників культури, освіти та медицини, новий Президент має, в першу чергу, розв’язати проблему корупції та хабарництва. Разом із тим, людей непокоїть і покращення здоров‘я нації – не лише фізичне, а й психологічне, соціальне та економічне. «Якщо Президент не приділятиме достатньої уваги зміні клімату та екологічній безпеці України, то через декілька років усі наші проблеми відпадуть, бо не буде кому їх вирішувати», – вважає Лариса Кирикищук, яка теж взяла участь у фокус-групі. До речі, всі учасникам проекту, окрім переліку «стандартних» проблем, було запропоновано внести й власні, які, на їх думку, має вирішити гарант Конституції. І… Надія Полянська запропонувала поновити смертну кару! Для «тих, хто обіцяє, ми їм віримо, обираємо, а вони заводять нас у глухий кут»…

Середній клас «править» світом

Ось тільки не Україною. Таку думку висловила учасниця фокус-групи серед підприємців Галина Носаль. «Новообраний президент має створити умови для розвитку підприємництва, формування середнього класу, – заявила Галина Василівна. – Яку б проблему не вирішували, все впирається в економіку. У нас є малозахищені  верстви населення та мільярдери. А середнього класу, як у багатьох країнах світу, на якому тримається економіка, немає. За кордоном намагаються розвивати середній бізнес та всіляко підтримувати, а в Україні немає ніякої підтримки, а лише існує «тиск» на підприємців. А чому? З багатих «не витрусиш», з бідних – нічого не візьмеш, а з тих, хто щось може заробити – з них «витискають усі соки». Взагалі, вважаю, що за нинішніх умов середній бізнес може просто зникнути через 1,5-2 роки. Тому ми і маємо багато підпільних цехів, бо люди не можуть вижити».
Хочуть підприємці й визначення стратегічних галузей для розвитку економіки. «Якщо буде правильна економічна стратегія, то буде у нас і будівництво соціального житла, і належний соціальний рівень, – припускає  Надія Безсмертна. – Разом із тим, ми не матимемо нічого, якщо не подолаємо корупцію та хабарництво».

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую