ye-logo.v1.2

«Недокомунізація»: символи радянської влади ще не зникли з будівель Хмельницького

Політика 3255
Фото: автора

Майже рік минув відколи вступив в дію силу Закон України, який забороняє пропаганду комуністичної та нацистської символіки.

Упродовж 6 місяців усе, що нагадувало про радянське минуле, мало б зникнути.
Та не так склалось, як гадалось. Більшість символів залишаються антирадянськими поки тільки на папері і на слуху. Таблички із назвами вулиць так і не з'явились а “знаки” тоталітаризмі муляють очі на будівлях.
Серп і молот досі “висить” на житловому будинок на Кам’янецькій, хоча й трохи понівечений білою фарбою. До речі, знаходиться він майже в самому центрі – напроти філармонії – мистецького осередку міста. Поблизу дві зупинки і продуктовий ринок.
Ще одна будівля в самісінькому центрі Хмельницького, на вул.Грушевського, 74 нагадує про десяту річницю Жовтневої революції. 

Окрім відповідного напису на верхній частині будинку, по фасаді розташовані зірки – основні символи комунізму.

Щільніше зафарбували білим кольором фразу «Наша мета - комунізм», що знаходиться на одній із шкіл у мікрорайоні Ружична.


Та як і раніше радянська зірка у вінку стоїть на будинку у культури у тому ж мікрорайоні.
 

“В нас є кілька місць, які підлягають демонтажу через з декомунізацією, - говорить міський голова Олександр Симчишин. - Ними зараз займається Управління культури міста. Готує документи. Десь вони будуть демонтуватись, мінятись або зафарбовуватись”.
Поки про ці справи говорять лише у майбутньому часі.

Перейменовані вулиці ще чекають нових вказівників. 

В кінці травня минулого року, на черговій сесії Хмельницької міської ради прийняли рішення про демонтаж з фасадів будівель міста дошок, що містять інформаційні написи про діячів та події тоталітарного режиму колишнього СРСР. І справді, дощечок таки не стало. Нема їх ні на вул.Проскурівській,35, ні Проскурівській,79, ні Грушевського,95 та ін.

 

“Меморіальні плити ми демонтували відвезли у комунальні структури. Якби був музей то вони були б там”, - говорить мер.

Олександр Симчишин, ще перебуваючи на посаді першого заступника голови Хмельницької ОДА, обіцяв повністю завершити декомунізацію на Хмельниччині до кінця 2015 року, а з меморіальних табличок та пам’ятників радянським вождям хотів зробити музей тоталітаризму.
“То була моя ідея її важко навіть ініціативою назвати. Я був переконаний що декомунізацію ми проведемо. Такий музей треба робити обов'язково за містом, як одну з туристичних точок. В місті це не можливо, а за містом – це вже повноваження або райдержадміністрації або облдержадміністрації. Вони мають виділити земельну ділянку під музей. Було б непогано організувати такий музей у нас”, - розповідає очільник міста.


 

Коментарі:

Кругляк Лидия 02.05.2016 23:11

От вчепилися до тих табличок, зараз більш важливих та негайних проблем в місті немає..Спочатку краще б безпритульних тварин з тих вулиць позабирали,"декомунізатори"..

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую