ye-logo.v1.2

Сто днів Корнійчука: чому він «займається дурнею», не займається економікою і їздить по лісах

Політика 10032
Питаннями грошей, переконаний Олександр Корнійчук, треба займатися тихо, бо інакше жоден інвестор не прийде
Питаннями грошей, переконаний Олександр Корнійчук, треба займатися тихо, бо інакше жоден інвестор не прийде. Фото: Володимир Гординський

Голова Хмельницької обласної державної адміністрації Олександр Корнійчук дав ексклюзивне інтерв’ю про свої перші сто днів роботи на посаді.

На це інтерв’ю ми «наривалися» до Олександра Корнійчука, майже місяць. А якщо бути більш точними, то три. З першого дня його призначення. Тоді він сказав – все через прес-службу. А потім… «тиша». І аж ось, після ста днів роботи, «зірки зійшлися» і нам призначили час…

… На робочому столі в кабінеті голови ОДА документи акуратно розкладені купками, на краю лежать книги «Путівник Хмельниччиною» і «Теорія брехні». А на гостьовому столику табличка «Будь ласка, присідайте без запрошення».

Олександр Корнійчук зустрічає нас, як кажуть, «озброєним»: папери зі статистичними даними, про всяк випадок, а раптом запитають. Підготовлені секретарі, радники і навіть запрошені зі столиці експерти, попереджені.

Але статистику ми залишили прес-службі та статуправлінню, а ось про відчуття, бачення, плани і напрацювання, спробували розпитати, а очільник області – відповісти. Олександр Олександрович помітно хвилювався, але намагався говорити впевнено, час від часу приправляючи розмову міцним слівцем. Частина запитань його щиро дивувала, як ось про його колись підопічного Леоніда Пруса, а частина – навіть дратувала, коли ми запитували про конкретні терміни тієї чи іншої роботи. Наприкінці розмови, уже не під запис, він і взагалі «видав», що іноді «хочеться взяти задушити окремих журналістів», на що ми віджартувалися, мовляв нам теж іноді «хочеться взяти і задушити окремих чиновників». Особливо коли останні вважають себе центром землі.

 

 Отож. Під час призначення Олександр Корнійчук заявляв, що буде розвивати економіку, але «в економіку не лізе, каже «я менеджер, а не економіст». Хмельниччина, за його словами, займає одне з останніх місць за рейтингом показників, але «обезглавлювати управління не буде, бо так не можна». До речі, щодо кадрової політики, то голова ОДА каже, підбирав виключно фахівців. А те, що попризначав усіх заступників в переддень, як вступив у дію закон про конкурсний відбір на держслужбу, то лише тому, що «прийшов працювати, не було куди тягнути».

Про перші сто днів

- Сто днів минули. Що зрозуміли, дізналися…

- Перші два місяці я тут сидів, з кабінету не виходив і вислуховував «ходильщиків, жалобщиків». Я займався дурнею, бо є проекти, повно роботи, а я сиджу і всіх вислуховую, бо той того привів, той того… Жива черга була.

- Чого вони від вас хотіли?

- Знайомилися, просили роботу, лобіювали якісь інтереси. Ми всіх вислуховували і робили висновки. Дуже багато з Ради Майдану було, які приводили своїх знайомих, кому щось потрібно, чи на роботу влаштувати. Дуже добре, що я не можу нікого брати на роботу без конкурсу. Бо це біда була б. На громадську раду ходимо. Їх цікавлять питання звільнення колишніх регіоналів, продовження люстрації і кадрові зміни.

- Тобто приходили ті ж самі люди, які під час призначення озвучували свої вимоги?

- Це заказ був! Усі розуміють чий це був заказ і що робилося.

Голова облдержадміністрації каже, своїх грошей ми не маємо, а приватному капіталу не повинні заважати

Про економіку

- Під час представлення, одним із пріоритетів у роботі Ви визначили економічний розвиток області, на що робите акцент і що мали на увазі?

- Перш ніж до чогось братися, потрібно зробити аналіз області, якусь ревізію, що і як у нас є. Я запросив одного професора, який зараз з нашими департаментами вивчає ситуацію, він у вересні нам все розкаже: що потрібно робити, в який бік рухатися, які є плюси, які мінуси потрібно підтягнути.

- Тобто, до вересня економічний напрямок Ви тільки вивчаєте?

- Так, бо я не економіст. Я – менеджер. Я не можу лізти в економіку, тому й залучив фахівця.

- А зараз чим Ви займаєтеся?

- Я виїжджаю на основні (стратегічні) підприємства області. Знайомлюся. Вважаю, що в області основна інвестиційна платформа – це Хмельницька атомна станція. Поїхали подивилися на недобудовані третій та четвертий блоки і тепер можемо з інвесторами розмовляти. Ми туди можемо залучити мінімум п’ять мільярдів доларів. І тоді, я вважаю, область буде однією з перших.

- А що це дасть для пересічного мешканця області?

- В першу чергу - робочі місця. Атомна станція віддає 1% від свого заробітку на інфраструктуру області. Тобто, якщо, наприклад, 2 мільярди заробляє (ХАЕС – авт.), то 1%, а це 20 мільйонів гривень, віддає нам, і це все ділиться на 30-ти кілометрову зону і обласний бюджет.

- Крім ХАЕС, які ще ви бачите основні інвестиційні майданчики?

- Санаторій «Арден Палац» у Сатанові. Я їздив дивитися і був приємно вражений.

- Але ж це приватний бізнес…

- Ну… в адміністрації немає своїх коштів. Тому для (залученняавт.) приватних інвестицій в область, ми, принаймні, не маємо їм заважати. От наприклад свердловина, до якої має стосунок еколог Гуменюк. Є багато думок, чи оформляти її, чи ні. Я вважаю, що якщо все ж буде прецедент і ми її оформимо, усі захочуть собі такі ж. Та свердловина у нього в такому місці, де річка розливається, значить річка піде на ту свердловину. А найцінніше у Сатанові що? Вода! Якщо ми її заразимо, нічого вже не допоможе… Я вважаю, має бути підприємство, яке й займатиметься мінеральною водою.

"В обласній раді, як у парламенті, - зі знанням справи каже голова, - хто кого перекричить"

- Про таке комунальне підприємство ми чуємо уже, як мінімум років сім, але про нього всі тільки говорять, ніхто нічого не зробив…

- Депутати, я бачу, тільки говорять. Після останньої сесії вони не хочуть займатися ні Сатановом, ні аеропортом. Ну, в принципі, все як у Верховній Раді – хто кого перекричить. А все навпаки має бути, тихенько. Якщо ж ми піднімаємо питання по тому Сатанову, то хто до нас приїде? Який інвестор прийде на аеропорт, якщо в нас таке от в обласній раді робиться? Я особисто вже 5 разів був у аеропорту і привозив двох інвесторів. А вони (депутати - авт.) мене запитують: «Хто Вам дав право їх туди везти?». Та біжіть самі їх туди везіть! На це потрібно витратити свій час, нерви і все інше. По-іншому, жоден інвестор туди не дійде.

- А як у Вас взагалі складається співпраця з обласною радою? Ви з ними не контактуєте? Навіть згадане вами питання аеропорту…

- Я це (аеропорт – авт.) поставив собі в пріоритет і цим займаюся. А те, що окремі депутати собі щось думають, то їхня справа. Я знаю, що є якась комісія, але там від адміністрації Олег Гуменний, ми його туди вже ввели. То може самі депутати чогось не знають?

- Тобто, над питанням аеропорту Ви працюєте паралельно з обласною радою?

- Ні. Ну може ми щось там і не допрацювали. Я ж маю за все думати, за все беруся, і часом щось можу й упустити. А з обласною радою у нас все нормально.

Корнійчук: "З обласною радою у нас все нормально"

Про ліси і перевізників

- Зараз Ви активно зайнялися темою лісів. Причому одночасно з декількома іншими областями. Це була якась вказівка зверху, чи справді проблема?

- Ні. Я собі поставив це в пріоритет також. Мені дійсно боляче як вивозять і крадуть ліс. Державний ліс офіційно може вирубувати лише «Лісгосп». Тут справа в тому, що цією «темною групкою» вирубується суцільна площа, вони нічого не жаліють. Лісгосп, якщо вирубує якусь ділянку, то потім її засаджує. Вони за цим дивляться. А комунальні ліси, я скільки бачив, жодного нормального насадження.

- Частина з них, все ж таки, працює офіційно. То де найбільша проблема?

- Усі вони працюють неофіційно.

- А як же дозволи видані, ліцензії…?

- У 2002 році усі комунальні ліси були роздержавлені і передані на баланс місцевим радам. І за той час ніхто не виготовив на них державних актів. Окрім, здається, 10 відсотків рад. Тобто, усі ці ліси «зависли». Ми зараз хочемо з усім цим розібратися. Я підписав розпорядження головам райдержадміністрацій, щоб вони у себе по районах зробили ревізію лісів. Ми повернемо їх назад, у державну власність. І тоді була б людина, яка б за ними дивилася, і з якої можна було б запитувати за роботу і стан лісів. 

- За скільки часу це реально зробити?

- Постараємося в найближчі терміни. Вже на вересень голови адміністрацій мають дати звіт про стан лісів, бо тема дуже болюча і потребує якнайшвидшого вирішення. Потім це питання винесеться на колегію. Я ще хочу написати відкритий лист до Президента, щоб він усі ліси зробив державними.

Щоб повернути ліси державі доведеться звертатися до Президента

- Крім лісів, яка ще є серйозна проблема в області?

- Перевізники і дороги. Ми зайнялися перевізниками…

- Ваш заступник, якого ви, як кажете, вибрали як фахівця, Гуменний… Саме він протягом останніх років займався питаннями боротьби з нелегальними перевізниками, але проблема як була колись, такою й залишається зараз. І ви знову кажете, що зайнялися нелегалами…

- Має бути політична воля керівництва. В мене є така воля. Є людина, яка за це відповідає, і я з нього просто "не злізу". Ми хабарі не беремо. Принципово не берем і не будемо брати. От ви на початку запитували, чим я займався протягом цього часу… До мене приходили ті самі перевізники нелегальні, легальні, ми отут сідали (показує на стіл для нарад поряд у кабінеті авт.) і я кажу легальним: я не можу без вас приструнити нелегальних, допоможіть. А вони мені: боїмося, у нас автобуси, нам ще їх спалять. Бо ж всі на одному ринку послуг працюємо.

Про адміністративно-територіальну реформу

- У зв’язку з територіальною реформою, частина адміністративних функцій від адміністрації перейшла до об’єднаних територіальних громад (ОТГ)…

- Всі належать до адміністрації. Зміни до Конституції ще не внесли. От коли вони вже відбудуться, і буде повноцінна адміністративна реформа, тоді так. Бо зараз багато голів територіальних громад вже думають, що вони нікому не підпорядковуються. Це неправильно. Зараз, що голова сільської ради, що голова ОТГ – все те саме. Потім вони вже будуть самі по собі, а зараз воно є, як є. Не може державна машина працювати в різнобій.

- Тобто, поки що, ви не відпускаєте їх від себе?

- А як ми їх відпустимо? Це буде біда. Є звісно ще такі голови, які не хочуть підпорядковуватися адміністрації…

- Маєте на них якісь важелі впливу?

- Ми чекаємо. Нехай освоять гроші. Вони ж, по-любому, якоїсь біди нароблять. І тоді будемо дивитися. З цією реформою все дуже складно. Наша область і сусідня Тернопільська – першопроходці в цих питаннях. Тому розібратися дуже важко. Але нічого, ми розібралися: підняли документи, проводили наради, розказували, хто вони, що вони, які в них повноваження, які в нас повноваження. Зараз ми вже голів ОТГ не кличемо на колегії, а лише голів РДА.

Про землю для учасників АТО

- Тема землі для учасників АТО вже тривалий час не сходить з порядку денного, усі служби декларують, що землі виділяються, а насправді час від часу учасники приходять під стіни адміністрації з питаннями землі

- По землі до мене не приходили. А якщо вірити керівнику Держгеокадастру, то у нас в області відсотків 90 учасників АТО землю отримали.

- До речі, стосовно землі і інформації, яка нещодавно з’явилася у ЗМІ про ніби-то ділянки, які виділені вашій родині на «мертві душі». Це правда?

- Це дешевий популізм. Ми надали відповідь, що за даною громадянкою взагалі жодних земель не числиться. Знаєте, після того, як я розворушив багато «мурашників» і «осиних гнізд», ви ще будете чути і чути про мене.

- А хто зараз, коли ви перейшли на державну службу, веде Ваш бізнес?

- Батьки і дружина. Розумієте, я в політиці з 2010 року, депутат з 2012 року. Опозиційний депутат. Я під мікроскопом ходив. За мною ходили, дивилися. І невже Ви думаєте, що десь в мене щось буде не так? Я ж не дурна людина!

- Як думаєте, чому саме вас призначали на цю посаду?

- На посаду я не просився. Мені пропонували, але я відмовлявся. В мене не було більшості в Раді (в обласній радіавт.). Рада не моя, я її не формував. Куди мені було йти? Зараз я вже маю більшість. До того ж, я був народним депутатом, активним учасником Майдану. Фінансував його і все робив там. Але на Майдані, на відміну від деяких нардепів, не піарився ні в соцмережах, ні в ЗМІ.

До речі, Олександр Корнійчук зізнався, що й досі не знає, яка у нього зарплата. Каже, вона падає йому на карточку і він звідти лише заправляється.

Коментарі:

Микола 12.08.2016 17:23

Думав втримаюся, але не можу, піду в порядку запитань. Як голова адміністрації може не займатися економікою? Яка практична користь з того, що він їздить по підприємствах, які працюють незалежно від того, є голова адмін. чи нема? Попити? Він справді вірить, що поки його не було депутати обласні нічо не робили? Чи як сприймати його слова, що депутати тільки й вміють говорити? В адміністрації немає юристів, які читали усі документи по терреформі? Що меле їхній шеф? Невже не можна пояснити людині! Він же менеджер, а не юрист, поясніть який статус мають голови громад. Ну хоть те, що вони прирівняні до обласного значення міст.

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую