ye-logo.v1.2

Експерт пояснив скільки районів має бути створено на Хмельниччині

Політика 25011
Анатолій Ткачук: Щоб зрозуміти скільки у Хмельницькій області має бути районів, достатньо просто подивитися на карту
Анатолій Ткачук: Щоб зрозуміти скільки у Хмельницькій області має бути районів, достатньо просто подивитися на карту. Фото: автора

Зараз на Хмельниччині сформовані 20 адміністративних районів, однак другий етап реформи децентралізації передбачає створення нових.

За різними даними їх має бути три: Кам’янець-Подільський, Хмельницький та Шепетівський. Або ж чотири – до вищеперерахованих додають ще Городоцький, який, ніби то, лобіюють окремі народні депутати. Але поки офіційних повідомлень не було і у парламенті зареєстровані лише декілька законопроектів, які визначають процедуру створення нових районів, залишається слухати версії і погоджуватися, або не погоджуватися із ними.

Одну із них днями, в ефірі Суспільного телеканалу «Поділля Центр», озвучив Директор інституту громадянського суспільства, експерт Центрального офісу реформ при Мінрегіоні Анатолій Ткачук. За його словами, центром новоствореного району має бути місто, яке є домінуючим по відношенню до інших, щоб «ні в кого не виникало сумнівів, що це столиця».

«Щоб зрозуміти скільки у Хмельницькій області має бути районів, достатньо просто подивитися на карту. Тут є три домінуючих центри – Кам’янець-Подільський, Хмельницький і Шепетівка. Інших центрів немає. Можна намагатися різними схемами, чи лобізмом, змінити їх кількість, але це буде схема, яка не буде життєздатною і за деякий час, її доведеться «відкрутити» назад», – пояснює Анатолій Ткачук.

Він каже, із районами ситуація така ж, як і з громадами, коли від початку їх створення були визначені певні правила, але згодом їх почали ігнорувати. З часом, окремі діячі почали придумувати громади «під себе». Пройшло два роки і ті громади, які створені не за правилами, показали, що не можуть себе забезпечувати.

Також Анатолій Ткачук пояснив, що немає об’єднання районів, а є створення нових.

«Тому що райони – це державний рівень управління. Не є, до прикладу Шепетівський район, районом, до якого приєднаються інші. Може бути місто Шепетівка, як центр нового великого району», – зазначив експерт.

Він також нагадав, що при будь-якій конфігурації районів, населені пункти не втрачають свого статусу: якщо зараз місто, то після створення нового району воно так і залишиться містом. Що ж до того, чи вплине це якось на звичайних жителів, Анатолій Ткачук пояснив, що не вплине, адже «визначення «район» не для людей, а для чиновників».
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую