ye-logo.v1.2

Проплачена акція чи провокація: як у Хмельницькому протестували проти Новачка

Політика 5077
Деякі протестувальники написали з помилками прізвище Василя Новачка
Деякі протестувальники написали з помилками прізвище Василя Новачка. Фото: автора

Деякі її учасники мали конкретні зауваження до влади, а інші — не могли пояснити, чому прийшли.

Сьогодні, 9 липня, у Хмельницькому відбулася досить неоднозначна акція протесту проти заступника міського голови Василя Новачка, який також очолює департамент інфраструктури. Учасників було відносно небагато — приблизно двадцять людей. Частина з них мали неохайний вигляд і не могли чітко пояснити, чому зібралися під стінами міської ради. Дехто навіть говорив про обіцяні їм «200 гривень»...

Нещодавно комунальники відремонтували місцевий майдан Незалежність. Щоб залатати тріщини, вони вирішили використати струменевий метод. Опісля частина хмельничан почала висловлювати своє невдоволення зовнішнім виглядом головної площі міста та гравієм, який відлітає від залитої суміші. «Підлило олії у вогонь» відео розповсюджене у соціальних мережах. У ньому Василь Новачок каже про вигляд майдану: «А нам нормально». Хоча він пояснював, що ці слова вирвані з контексту, ситуацію це не виправило.

Вчора, 6 липня, місцеві групи у фейсбуці поширили заклики вийти на нинішню акцію протесту. Зазначалося, що її організатори обурені станом головної площі міста та висловлюваннями Василя Новачка. Тому вони вимагають звільнити його з посади директора департаменту інфраструктури, привести майдан Незалежності у нормальний вигляд і відмовитися від струменевого методу ремонту доріг. Хто ж ці «організатори», не було вказано. Лише у коментарях дехто посилався на «Дмитра» або «Діму».

«Геть Новача» та «200 гривень»: про що говорили учасники акції протесту

Акція протесту мала проходити на майдані Незалежності, проте люди підійшли під стіни міської ради. Частина протестувальників мала неохайний вигляд, від них було чути спиртним. У руках вони тримали плакати з написами «Геть Новака» та «Ганьба Новачу». Чітко пояснити свої вимоги вони не могли. Натомість казали, що вийшли на акцію протесту, бо «Новачку все нормально, а нам не нормально».

Група учасників акції не могла пояснити свої вимоги

Група учасників акції не могла пояснити свої вимоги

«Навіть біля лавочки немає смітника, немає куди викинути. Біля кожної лавочки має бути смітник, — каже пані Олеся. — А туалети? В мене маленька дитина. Куди я її маю повести».

Молодий чоловік, який представився «Петром», каже, що прийшов, бо «його Дімон попросив і пообіцяв заплатити після акції 200 гривень». Каже, що іншим учасникам теж мають заплатити. Проте ті заявляють, що це брехня.

Від деяких з них було чути запах спиртного

Від деяких з них було чути запах спиртного

Хотів поговорити з Новачком: позиція інших учасників

Втім, була й інша група учасників цієї акції. Хмельничанин Вадим Лукаш розповів, що трішки запізнився й не уявляє, хто ті люди. За його словами, є противником струменевого методу ремонту доріг.

«Я користуюся власним автотранспортом і переживаю, що він скоро поламається. Камінці зі залитої суміші забивають всі механізмі автомобіля. Тому моє прохання до влади — відмовитися від струменевого методу. Я не вимагаю звільняти з посади Василя Новачка. Лише хочу, щоб він адекватно підходив до розв’язання конкретних питань, а не казав «а нам добре, бо так роблять всі», — пояснив Вадим Лукаш.

Що сказав людям Василь Новачок

Василь Пилипович здебільшого спілкувався зі журналістами. Також він говорив з учасниками акції протесту, які були налаштовані на конструктивний діалог. За його словами, струменевий метод ремонту доріг використовували й у минулі роки. Наприклад, під час ремонту частин вулиць Козацької та Бандери.

«Він має свої переваги та недоліки. Наприклад, він дешевший за «клаптиковий» ремонт. Також можна задути сумішшю тріщини, щоб уникнути їх розширення до повноцінних ям. Однак найбільшою проблемою цієї технології є гравій, який відскакує від залитої суміші та може приносити незручності пішоходам», — зазначив Василь Новачок.

За словами Василя Новачка, струменевий метод ремонту доріг має свої переваги та недоліки

За словами Василя Новачка, струменевий метод ремонту доріг має свої переваги та недоліки

Він каже, що гравій орієнтовно через тиждень утрамбовується на автошляхах. Натомість на майдані Незалежності через відсутність автомобільного руху цей процес займе дещо більше часу.

«У 2017 році ми працювали над концепцією реконструкції майдану й ми реалізуємо цей проєкт, але точно не наступного року. Навіть капітальний ремонт його покриття вимагає десятків мільйонів гривень витрат. Тому були вимушені провести лише поточний ремонт. А якщо, я когось з хмельничан образив своїми словами — прошу мене за це вибачити», — заявив заступник міського голови.

Організатор акції протесту каже про можливу провокацію

До речі, не всі учасники акції зібралася під стінами міської ради. Частина залишилася стояти на майдані Незалежності. Серед них був і організатор — Дмитро Прудивус, який представив себе як члена громадської організації «Демократична сокира». Він підозрює, що виведення на акцію «незрозумілих людей» могло бути провокацією.

«Ці люди були у стані алкогольного сп’яніння. Коли вони проходили повз мене, вони не знали, хто я. Лише показали мені нецензурний жест, — пояснює Дмитро Прудивус. — Ми хотіли звернутися до Василя Новачка. Проте, коли побачили цих людей, вирішили не підходити, щоб нас не дискредитували».

Дмитро Прудивус переконує, що не знає учасників акції, від яких було чути спиртним

Дмитро Прудивус переконує, що не знає учасників акції, від яких було чути спиртним

Він додає, що вимоги до Василя Новачка привести майдан Незалежності у нормальний вигляд і відмовитися від струменевого методу ремонту доріг залишаються в силі. Тому у майбутньому планують з ним їх обговорити. 

До теми: У Хмельницькому капітально відремонтують міст на Кам’янецькій

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую