ye-logo.v1.2

"Бліцкриг провалився. Очевидно, що Путіна це дратує", - Spiegel

Політика 3219
Увесь цивілізований світ закликає РФ зупинити агресію та піти з України, але російські окупанти продовжують вести війну з нашою країною
Увесь цивілізований світ закликає РФ зупинити агресію та піти з України, але російські окупанти продовжують вести війну з нашою країною. Фото: unsplash/markusspiske

Німецьке видання Spiegel проаналізувало найгостріші, на свій погляд, питання щодо вторгнення РФ в Україну

Німецьке видання Spiegel проаналізувало найгостріші, на свій погляд, питання щодо вторгнення РФ в Україну, якими задавалися станом на вечір п'ятниці 11 березня. Зокрема, видання аналізує, наскільки боєздатною є російська армія, а також чому Німеччина досі залишається раєм для олігархів. Про це пише Юлія Москаленко на «ZN.UA»

«Загадкова» військова слабкість Росії

Армія президента РФ Владіміра Путіна виявилася набагато слабшою, ніж очікувалося? Зокрема, на півночі України російська кампанія точиться не так, як планувалося. Великі міста, як і раніше, в руках українців. У соціальних мережах циркулюють відео кинутих російських танків, ракетних установок та зенітних знарядь. Приватна британська розвідка, яка, мабуть, прослуховувала телефонні розмови російських солдатів, говорить про солдатський плач, хаос і образи. За оцінками, російські збройні сили, можливо, вже втратили понад 9000 солдатів.

Як відомо, перша жертва війни – це правда. Тому до інформації з фронту слід ставитись з обережністю. Можливо, бажання Путіна «сфабрикувати» невдачу та дати можливість українській армії розслабитись — ось що змушує нас переоцінювати відео, на яких російські танки буксирують українські трактори.

Кореспондент Spiegel Фріц Шаап попросив міжнародних військових експертів оцінити ситуацію. Насправді, багатьох із них дивує загадкова військова слабкість Росії.

Філліпс О'Брайен, професор військової стратегії Сент-Ендрюського університету у Великій Британії, каже, що дивно, що в руки України потрапило так багато працюючої техніки. Він вважає це ознакою поганого морального духу з боку росіян.

"У таких випадках війська, очевидно, просто хочуть піти", - заявив експерт.

Джон Спенсер, директор нью-йоркського Медісонського політичного форуму, каже: «Російські солдати, мабуть, навмисне пробивають паливні баки своїх машин — імовірно, щоб не їхати на фронт. Тепер ми побачимо випадки, коли деморалізовані солдати навмисне стріляють собі в ногу».

Читайте також: Застосунок «Повітряна тривога»: довший сигнал і по окремих громадах

І, нарешті, Майкл Кофман, директор програми російських досліджень Центру військово-морського аналізу, дослідницької організації ВМС США, каже, що некомпетентність російських збройних сил дивує: «Російська армія бореться так, начебто вона з 1980-х років. Багато чого у цій кампанії зовсім дивно».

«Є дві основні причини поганого настрою в путінських військах, - пише Фріц Шаап: - По-перше, переважна більшість солдатів, швидше за все, не знали, що їх посилають на війну. З іншого боку, вони, певне, думали, що українці будуть їм раді. Тепер вони мають зрозуміти, що ніхто в Україні не хоче «звільнятися».

Слабкість Росії – хороша новина? На жаль - ні. О'Брайен із Сент-Ендрюського університету вважає ймовірним, що путінські генерали навмисно утримують багато ресурсів для подальшого використання у можливій війні проти НАТО.

Невдачі у війні можуть розізлити Путіна, і будуть нові атаки на цивільні об'єкти, облоги, авіаудари. Як у чеченську війну, наприкінці якої багато міст лежали в руїнах. Глава ЦРУ Вільям Бернс каже: «Путін, ймовірно, зробить ще один крок і намагатиметься поламати українську армію, не звертаючи уваги на жертви серед цивільного населення».

Наслідки бомбардування приавтного сектору 10 жовтня в Житомирі. Фото Терещенко Олег / УНІАН.

Кореспондент Spiegel Крістіан Неф, який багато років спостерігає за Путіним, вважає неможливим, щоб правитель Кремля здався: «Бліцкриг провалився. Очевидно, що Путіна це дратує. Однак, як показали останні два десятиліття, він став більш агресивним через свої невдачі в останні роки. Не виключено, що найближчими днями путінська військова машина завдасть потужного удару, наприклад, по Києву. Про повернення армії до Росії без перемоги не може бути і мови».

Чому півсвіту ганяється за путінськими поплічниками, а Німеччина залишається олігархічним раєм?

У порту Гамбурга, в сухому доці Ельба 17 чекає техобслуговування, одна з найбільших яхт у світі: 156 метрів у довжину, басейн, два посадочні майданчики для гелікоптерів. Плавучий замок, вартість якого становить приблизно 600 мільйонів доларів, приписують російському олігарху Алішеру Усманову. Оскільки він близький до правителя Кремля Путіна, ЄС вирішив заморозити його активи.

Проте досі судно не конфісковано, і невідомо, чи це станеться будь-коли. Кому точно воно належить, встановити складно, слід губиться на Кайманових островах. Усманов уявляє себе «орендодавцем» корабля, і тому все начальство тепер безпорадно розводить руками. Економічна влада Гамбурга апелює до федерального уряду, міністерство економіки каже, що не несе відповідальності.

Півсвіту ганяється за путінськими поплічниками, а Німеччина залишається олігархічним раєм. Команда Spiegel досліджувала, чому прокуратура зазнає невдачі: суперечки про компетенцію, хаос у відповідальності, погане регулювання. Хоча про санкції проти Росії говорили вже кілька місяців, ніхто в уряді ФРН не підготувався до цього. «Ніби нас покликали на стадіон на стометрівку, — каже високопосадовець, — але ми надто запізнилися, і, на жаль, ніхто не знає, де стартує». Насамперед, у Канцелярії має бути створена нова оперативна група.

Італія показує, які реальні заходи можна вжити. Як тільки санкції були офіційно опубліковані ЄС, італійська влада вжила заходів і заморозила російські активи на суму понад 140 мільйонів євро, у тому числі й Алішера Усманова. В даний час італійська держава має кілька вілл Усманова на березі затоки Певеро.

Читайте також: Ворог деморалізований, - Генштаб ЗСУ

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую