ye-logo.v1.2

Гарантії безпеки Україні та статус Криму: підсумки нового раунду переговорів з окупантами

Політика 5705
Українська делегація передала свої ключові пропозиції російській стороні
Українська делегація передала свої ключові пропозиції російській стороні. Фото: з твіттеру Михайла Подоляка

Давид Арахамія заявив, що вже напрацьовано достатньо матеріалів, щоб зробити можливою зустріч президентів України та росії.

Сьогодні, 29 березня, у Стамбулі пройшов черговий раунд переговорів між Україною та росією. Переміщення місця перемовин з Білорусі в Туреччину нардеп Давид Арахамія назвав першою перемогою. Туреччина вже показала себе другом і партнером України. Крім того, її розглядають як одного з основних гарантів безпеки нашої держави. Власне це питання стало одним з ключових на нинішніх переговорах. Які ж пропозиції були напрацьовані, представники української делегації розповіли на брифінгу.

«Позиції України не змінюється. Ми визнаємо лише ті кордони, які були станом на 1991 рік, — пояснює Давид Арахамія. — Тут немає жодних компромісів. Звісно, у росії може бути своя версія цих подій, але українська позиція — чітка та постійна».

Він заявив, що українська делегація взагалі нічого не підписує. Вона лише доносить свої пропозиції російській стороні. Остаточні договори підписуватимуть лише президенти обох держав. Наразі вже напрацьовано достатньо матеріалів, щоб зробити можливою їх зустріч.

Про гарантії безпеки та позаблоковий статус України

За словами Давида Арахамії, наша делегація напрацювала нову систему гарантій безпеки України. Це буде міжнародний договір, ратифікований країнами-гарантами. Це унеможливить повторення ситуації з Будапештським меморандумом, який виявився звичайним папірцем. Попередньо гарантами безпеки України мають стати Велика Британія, Китай, США, Франція, Туреччина, Німеччина, Канада, Польща та Ізраїль.

Член української делегації Олександр Чалий пояснив, що новий формат гарантій безпеки буде схожим на п’яту статтю Статуту НАТО. Якщо Україна буде об’єктом будь-якої військової агресії чи нападу, вона має право протягом трьох днів вимагати негайних консультацій. Якщо за їх підсумком проблема не буде розв’язана дипломатичним шляхом, гаранти мають надати нам військову допомогу та озброєння. Зокрема, повне закриття повітряного простору.

«Якщо нам вдасться закріпити ці ключові положення, то Україна зможе фактично зафіксувати свій сьогоднішній статус позаблокової та без’ядерної держави у формі постійного нейтралітету. Це історично зафіксовано у нашій декларації про суверенітет, яку було прийнято 16 липня 1990 року. Тоді, як це вимагає Конституція України, ми не будемо розміщувати на своїй території іноземні військові бази та контингенти», — зазначив Олександр Чалий.

Він додав, що наразі під ці гарантії безпеки не підпадають тимчасово окуповані території Криму, Луганської та Донецької областей. Інакше — жодна з держав не зможе надати їх.

«Найближчі два тижні триватимуть переговори з російською федерацією. Також вже стартували консультації з усіма державами-гарантами. Думаю, що через два тижні зможемо запросити держав-гарантів до участі у багатосторонніх переговорах. До цього часу повинно відбутися погодження найбільш принципових позицій на найвищому політичному рівні», — зазначив Олександр Чалий.

Статус Криму та тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей

За словами радника керівника Офісу президента Михайла Подоляка, запропоновано впродовж 15 років розв’язати питання Криму та Севастополя виключно шляхом двосторонніх переговорів між Україною та росією. Впродовж цього часу сторони не повинні використовувати ніякі військові чи збройні сили для розв’язання проблеми.

Натомість тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей винесені в окремий блок, який вже обговорюватиметься президентами України та росії.

Читайте також: Російські літаки і гелікоптери стають брухтом: втрати ворога станом на ранок 29 березня

Коментарі:

Віталій Українець 30.03.2022 09:04

Подоляк зрадник.Які 15 років?

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую