ye-logo.v1.2

«На український народ чекає перспектива гірша, ніж індійців у США»

Політика 3335

Хмельницькі політики та громадські діячі виступили проти введення ринку землі

Громадські організації та політичні партії Хмельницької області, представники яких зібралися на засіданні круглого столу з питань реформування аграрного сектора економіки та земельних відносин в Україні, виступили проти запровадження ринку землі.
Для обговорення цього украй важливого питання зібралися представники влади, громадських організацій, 16 партій і політсил і, зокрема, два народних депутати.
Позбувшись землі, українська держава сходить з історичної арени, а на український народ чекає перспектива гірша ніж, індійців у США, вважає один із співорганізатор круглого столу, представник Української республіканської партії Левка Лук’яненка Кузьма Матвіюк.
«Поспішність, з якою нинішня влада хоче приступити до продажу землі, наводить на думку, що все це частина одного ланцюга проекту розорення села і обезземелення корінних жителів України, - вважає Кузьма Іванович. - Нам кажуть: «От, приймемо закон про ринок землі, а там як візьмемося до роботи …». Але ж в Україні абсолютно не готова законодавча нормативна база про земельні відносини. Тому ми й зібралися, аби з’ясувати, наскільки ми усвідомлюємо загрозу, і спільно вирішити, як її відвернути.
Адже сьогодні один ветеран-колгоспник захоче будь-що продати землю, бо йому потрібні гроші на ліки й опалення. А другий захоче все пропити... Деморалізація селянства нині знаходиться в такій критичній точці, що землю в нього можна відібрати за копійки. І головне - все буде законно».
В розвинутих країнах земля знаходиться в державній власності, і ми теж не маємо права запускати повноцінний ринок землі, вважає заступник першого секретаря обкому соціалістичної партії України у Хмельницькій області Володимир Співачук.
За його словами, у нас 6,8 мільйонів селян є власниками майнових і земельних паїв. Дві треті з них - пенсіонери, які не можуть обробляти землю. І зрозуміло, що за ці паї вони намагатимуться вирішити свої проблеми. Тому ми пропонуємо: земля може продаватися, але у виняткових випадках, і покупець може бути один - держава.
Інакше на нас чекатиме доля мешканців одного із болгарський сіл, про що розповів фермер із Гвардійська, кандидат економічних наук Віктор Тіней. «Мені часто доводилося бути в Болгарії, де в одному селі землі розкупили чотири держави. Кожна з них на власній території виставила свій державний прапор і привезла туди своїх працівників. І тепер болгари ходять між тими прапорами: і без роботи, і без землі».
… Приємно було те, що всупереч твердженням, нібито наші партії розрізнені, у такому життєво важливому питанні, як - чиєю вже дуже скоро може стати українська земля, вони здатні об’єднатися. Адже, коли горить спільний дім, уже не до розбірок. І рятувати його потрібно усім разом.
На жаль, влада дослухатися до голосу народу не забажала. Три її представники покинули залу, не дочекавшись закінчення дискусій.

Коментарі:

Муля 22.07.2011 22:43

Я  не проти продажу землі, давно час  оновити законодавство. Але я знаю Кузьму Івановича Матвіюка не перший рік. Знаю як він вболіває за Україну, як він любить нашу українську землю. За яку не один рік "відсидів" зі Стусом, Чорноволом...на Колимі.  Кузьма Матвіюк мудріший до таких стратегічних питань як народна земля....Цікаво і корисно було почитати його аргументи що до не вчасності такої земельної реформи. Його приклади повністю перекреслили моє бажання, мою мовчазну згоду по підтримці  земельної реформи.  НЕ ЧАС! 

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую