ye-logo.v1.2

Україна підписала заявку на пришвидшений вступ до НАТО: як відреагували в Альянсі

Політика 2666
Україна сподівається на пришвидшену інтеграцію з НАТО
Україна сподівається на пришвидшену інтеграцію з НАТО. Фото: Офісу президента

Цьогоріч пришвидшену інтеграцію розпочали Фінляндія та Швеція.

Вчора, 30 вересня, президент Володимир Зеленський спільно з головою Верховної Ради Русланом Стефанчуком і прем’єр-міністром Денисом Шмигалем підписали заявку на вступ України до НАТО. Вони сподіваються на пришвидшену інтеграцію нашої країни з Північноатлантичним альянсом. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив про підтримку України. Однак для її вступу необхідне погодження усіх 30 країн-членів.

Президент 30 вересня провів засідання Ставки Верховного Головнокомандувача та Ради національної безпеки і оборони. За їх підсумками було прийнято кілька важливих рішень. Зокрема, про підписання заявки на пришвидшений вступ до НАТО.

За словами Володимира Зеленського, Україна та НАТО фактично вже стали союзниками. Альянс допомагає нашій країні захищатися від російських окупантів, а ми стримуємо їх від нападу на інші держави. Зокрема, під ударом можуть опинитися країни Балтії, Польща, Молдова, Грузія, Казахстан… Тепер цей союз необхідно закріпити юридично, у пришвидшеному порядку.

«Ми знаємо, що це можливо. Ми бачили, як цьогоріч Фінляндія та Швеція розпочали приєднання до Альянсу без Плану дій щодо членства. Це — справедливо. Справедливо і для України. Це закріплення на рівні договору того, що і так вже досягнуто в житті та що є нашими цінностями», — заявив Володимир Зеленський.

Він розуміє, що для вступу України до НАТО необхідний консенсус усіх членів Північноатлантичного альянсу. І цей консенсус потрібно знайти, щоб забезпечити безпеку усієї Європи.

Це вже прокоментував Єнс Столтенберг. За його словами, Члени НАТО на саміті в Мадриді чітко заявили про підтримку права України обирати власний шлях. Для її вступу до Північноатлантичного альянсу позитивне рішення повинні прийняти усі 30 країн-учасників.

«Нині ми зосереджені на наданні негайної підтримки Україні, щоб допомогти їй захиститися від російського жорстокого вторгнення. На цьому зосереджена головна увага й зусилля союзників по НАТО», — зазначив Єнс Столтенберг.
Також він засудив спробу путіна анексувати тимчасово окуповані регіони України, що є найбільшою спробою силової анексії європейської території з часів Другої світової війни.

«Фіктивні «референдуми» були спроєктовані в Москві й нав’язані Україні з повним порушенням міжнародного права. Це захоплення землі є незаконним і нелегітимним. Члени НАТО не визнають і не визнають цю територію частиною росії. Ми закликаємо всі держави відкинути відверті спроби росії захопити територію. Донецьк — це Україна. Луганськ — це Україна. Херсон — це Україна. Запоріжжя — це Україна. Як і Крим — це Україна», — наголосив Єнс Столтенберг.

Читайте також: ЗСУ продовжують нищити окупантів: втрати ворога на ранок 1 жовтня

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую