ye-logo.v1.2

Купив, обдурив, не вернувся: як троє колишніх народних депутатів втекли з України по системі «Шлях»

Політика 1552
Серед чоловіків, які після початку повномасштабного вторгнення виїхали з України і більше не повернулися, троє колишніх депутатів Верховної Ради України
Серед чоловіків, які після початку повномасштабного вторгнення виїхали з України і більше не повернулися, троє колишніх депутатів Верховної Ради України. Фото: колаж з фото з соцмереж

Хтось банально купив підроблені документи, а дехто обдурив реальних волонтерів.

Про чоловіків, які після початку повномасштабного вторгнення виїхали з України і більше не повернулися. Серед них вдалося виявити трьох колишніх депутатів Верховної Ради України. Про цей йдеться в рослідуванні NGL.media.

Усіх їх об'єднує те, що вони змогли перетнути кордон по системі «Шлях» під виглядом волонтерів, які їдуть по гуманітарну допомогу. Але способи отримати необхідні для виїзду документи у кожного були різними – хтось банально купив підроблені, а дехто обдурив реальних волонтерів.

Волонтер преміум-класу

У середу 6 липня 2022 року пункт пропуску «Угринів» на українсько-польському кордоні перетнув новенький Mercedes-Benz GLE 350D з номерними знаками КІ 0001 РІ. Таку прикметну комбінацію цифр 0001 можна назвати «фамільними номерами» родини Кацуб – як мінімум останні десять років вона красується на всіх автомобілях сім'ї.

Це прізвище було доволі відомим у часи Януковича – брати Сергій та Олександр Кацуби по черзі обіймали керівні посади у ГК «Нафтогаз України», а Сергій Кацуба також обирався народним депутатом від забороненої нині Партії регіонів. Після Революції Гідності обидва брати стали фігурантами численних кримінальних справ про розкрадання у Нафтогазі, зокрема – через сумнозвісну схему з «вишками Бойка».

Тієї середи на Mercedes-Benz GLE 350D з України виїхав старший брат Сергій Кацуба. На батьківщину, за даними NGL.media, він так і не повернувся. Виїхати 44-річному екснардепу вдалося завдяки тому, що двома тижнями раніше Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури внесло його персональні дані до системи «Шлях» як водія-перевізника гуманітарних вантажів.

Цікаво, що згідно з відповіддю Мінінфраструктури на запит NGL.media, надати дозвіл на виїзд Сергія Кацуби клопотав зовсім не благодійний фонд чи громадська організація, як це зазвичай буває, а приватна комерційна компанія – київське ТОВ «Мікс Тревел Групп ЛТД». За даними YouControl, основним видом діяльності цієї компанії є надання інформаційних послуг, проте суть її роботи була в іншому. У липні 2023 року директора «Мікс Тревел Групп ЛТД» Сергія Бойка засудили до 5 років умовно за участь у схемі незаконного виїзду ухилянтів за кордон. За даними реєстру судових рішень, клієнтів зловмисники підшуковували як особисто, так і через інтернет, публікуючи оголошення про «надання консультацій та юридичного супроводу для отримання офіційного дозволу на виїзд».

Цими «офіційними дозволами» і було внесення усіх охочих до системи «Шлях» як волонтерів. Після отримання грошей Сергій Бойко готував і підписував листи від ТОВ «Мікс Тревел Групп ЛТД» до Мінінфраструктури з проханнями надати чоловікам право на виїзд як перевізникам гуманітарних вантажів. А після їх схвалення пересилав клієнтам документи у месенджери. Коштували такі «послуги» від 1 500 до понад 4 000 доларів.

Зараз вирок Сергію Бойку з невідомих причин видалений з публічної частини державного реєстру судових рішень, але зберігся в аналітичній платформі YouControl. Засуджений до умовного терміну Сергій Бойко відмовився говорити з NGL.media про його участь у втечі з країни Сергія Кацуби. Але, як розповіла на умовах анонімності людина, дотична до цієї схеми, насправді Бойко був не головним її організатором, а лише маленьким гвинтиком. Він знав імена тільки невеликої кількості втікачів, яких знайшов особисто. Більшу ж частину звернень до Мінінфраструктури готували та підписували замість нього, проте хто саме – нашому співрозмовнику невідомо.

Підтверджується це і матеріалами справи – слідчим вдалося довести причетність Бойка до організації виїзду лише семи чоловіків, але свої дії він узгоджував через посередника з іншими «невстановленими особами». Їм же він передавав і левову частку грошей, залишаючи собі та своїй спільниці всього по 200-500 доларів. Розслідування по цьому кримінальному провадженню ще триває – СБУ все ще шукає як головних організаторів, так і перевіряє кілька громадських організацій та благодійних фондів.

Нинішнє місце перебування Сергія Кацуби встановити не вдалося. Раніше він любив хизуватися в Інстаграмі фотографіями закордонного відпочинку з родиною, але впродовж останніх двох років там інформаційна тиша. На надіслане через месенджер наше прохання прокоментувати обставини свого виїзду з країни Сергій Кацуба не відповів.

«Немає сенсу у розмові»

Натомість ще один колишній депутат парламенту – 53-річний Олександр Третьяков – досі активний у Фейсбуці. Раніше Третьяков чотири рази обирався до Верховної Ради від «Нашої України» та «Блоку Петра Порошенка», але на останніх парламентських виборах у 2019 році програв «слузі народу» Миколі Тищенку.

Ще у березні-квітні минулого року Третьяков звітував, що завозить з-за кордону автомобілі для ЗСУ, передає Захисникам бронежилети, шоломи та рації. Але уже за кілька тижнів його публікації змінилися на репости новин, привітання зі святами та мантру «дякуємо ЗСУ!». З цих дописів важко було зрозуміти, чим він займається і де перебуває, аж доки восени журналіст «Української правди» Михайло Ткач не опублікував фото Третьякова з Парижа.
За даними нашого джерела у Державній прикордонній службі, Олександр Третьяков покинув Україну ще 19 квітня 2022 року. У відповідь на запит Укртрансбезпека повідомила, що до системи «Шлях» його внесла Львівська обласна військова адміністрація. Проте у самій адміністрації протягом цього року нам цей факт двічі заперечували і знайшли необхідні документи лише з третьої спроби. Якщо ж бути вкрай точними, то перші два місяці війни Львівська обласна військова адміністрація (ЛОВА) отримувала звернення від громадських організацій, а потім надсилала запити на перетин водіями кордону у Держприкордонслужбу. Тільки з травня в адміністрації почали оформлювати дозволи на виїзд окремими наказами і безпосередньо вносити людей у систему «Шлях».

Як виявилось, посприяти Третьякову в перетині кордону ЛОВА попросила «Народна самооборона Львівщини» – досить відома громадська організація, яка допомагає військовим ще з 2014 року. За словами її голови Артема Хмиза, Олександр Третьяков сам звернувся до них і попросив допомогти йому привезти вантаж для ЗСУ. «Він сказав, що має контакти, завезе засоби захисту, які будуть передані нашим військовослужбовцям. Попросив, що треба допомогти йому з тим виїздом. Ну, звичайно, що ми дивимося на ситуацію людей», – каже Артем Хмиз.

Але Олександр Третьяков, за словами Хмиза, в результаті банально обдурив львівських волонтерів і не повернувся. «Я з ним спілкувався. Я йому пояснив, що він створив проблеми цим своїм виїздом і нашій організації, яка раніше не мала таких проблем, і що його статус не дозволяв би йому такого робити. На що він мені відповів, що і далі робить хороші речі, просто згідно з певними обставинами сімейного характеру та проблемами зі здоров'ям йому саме зараз необхідно бути за кордоном. Але він обов'язково повернеться і готовий пояснити свою позицію і журналістам, і органам влади, і всім», – розповів Артем Хмиз.

Проте за понад півтора року свої проблеми Олександр Третьяков вирішити, схоже, так і не встиг. Не пояснив він свою позицію і NGL.media. Нам вдалося зв'язатися з ним через Ватсап, але почувши запитання, він послався на зайнятість і попросив перетелефонувати ввечері. Але слухавки більше не брав і лише відписав, що «немає сенсу у розмові».
Пізніше Третьяков все ж уточнив письмово, що насправді він не жив в Україні ще задовго до початку війни, проте повернувся в березні і знову виїхав у квітні, і що «допомагав, допомагаю і допомагатиму далі Україні незалежно від того, де живу». Але жодного прикладу своєї допомоги після 19 квітня 2022 року колишній багаторічний народний депутат так і не навів.

Настільний теніс понад усе

Після вторгнення росіян нібито подався у волонтери ще один колишній нардеп-регіонал - Олександр Зац. У червні 2022 року Херсонська обласна військова адміністрація двічі вносила його до системи «Шлях» як волонтера, хоч повторний дозвіл йому і не знадобився – 27 червня Олександр Зац виїхав з країни через пункт пропуску «Лужанка» на кордоні з Угорщиною і більше не повертався. У колишнього нардепа, а нині голови Федерації настільного тенісу України (ФНТУ), знайшлися важливіші справи, ніж доставка гуманітарки. Вже 20 серпня він брав участь у конгресі Європейського союзу настільного тенісу, який того року проходив у німецькому Мюнхені.

Хоча у соцмережах сам Олександр Зац малоактивний, його пересування по Європі можна відстежувати повідомленнями очолюваної ним досі федерації та його заступників. У березні 2023 року він підтримував українських тенісистів на змаганнях у Берліні, в червні – у Кракові. У коментарях підписники вже навіть обурюються, чи пам'ятає голова ФНТУ, коли взагалі востаннє був на батьківщині?

Допомогла виїхати 47-річному Олександру Зацу громадська організація «Українська націонал-патріотична молодь» зі Львова. Саме ця організація двічі надсилала Херсонській ОВА звернення з проханням надати йому дозвіл на перетин кордону. В телефонних розмовах з NGL.media її голова Петро Рапіта згадав про співпрацю з Зацом лише з другої спроби. За його словами, той справді виїхав від них, але нібито повертався і привозив якісь тактичні речі для військових.

Петро Рапіта пообіцяв підготувати письмовий коментар і надати копії митних декларацій. Але в обумовлений день так нічого й не надіслав, пояснивши, що в юридичному відділі «багато захворіли на ковід». На подальші спроби отримати коментар керівник «Української націонал-патріотичної молоді» вже не відповів. Не відповів на телефонні дзвінки і повідомлення у месенджерах і сам Олександр Зац.

Антон СТОЛЯРОВ, розслідувач NGL.media

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую