ye-logo.v1.2

Армія, гранти і зміни в депутатському складі: які рішення ухвалили на позачерговій сесії Хмельницької міськради

Політика 825
Депутати розглянули 48 питань
Депутати розглянули 48 питань. Фото: з архіву редакції

На засіданні затвердили звіт про виконання бюджету громади за 2023 рік та скоригували поточний.

Вчора, 13 березня, відбулась 38-ма позачергова сесія Хмельницької міської ради. Під час неї депутати розглянули 48 питань. Вони, зокрема, стосувались додаткової підтримки Сил Оборони, облаштування укриттів, розподілення вільного залишку з бюджету минулого року, розпорядження комунальною нерухомістю тощо.

Скоригували поточний бюджет, аби внести зміни до низки програм для військових, які допомагають підтримувати Сили Оборони. Додатково виділили кошти на ремонт захисних споруд. Також затвердили низку рішень, що стосуються благоустрою, утримання тарифів на комунальні послуги і не тільки. 

Допомога захисникам

Під час сесії додатково виділили 220 мільйонів гривень для Сил Оборони.

«220 мільйонів – пряме фінансування військових частин. 61 мільйон гривень з цієї суми ми виділяємо на виконком для придбання дронів, квадрокоптерів та антидронового захисту. Відтак, на придбання у нас вже передбачено майже 127 мільйонів гривень і вже близько 60 мільйонів використано. Придбано і передано вже 1160 fpv-дронів і 119 квадрокоптерів», – зазначив у коментарі МТРК «Місто» міський голова Хмельницького Олександр Симчишин.

Ще майже на 40 мільйонів гривень передали комунального майна військовим частинам. Підтримали рішення, про одноразову допомогу в розмірі 60 тисяч гривень для 28 сімей родин військовополонених та безвісти зниклих захисників. На медобладнання для лікування поранених передбачили 7,3 мільйона гривень. Також з 20 до 26 мільйонів гривень збільшили суму на житло для військових.

Додали кошти й на матеріальну допомогу захисникам, пораненим, родинам загиблих. Створили комунальну установу «Ветеранський простір».

З наступного тижня у Хмельницькому почне діяти програма підтримки інноваційних проєктів для підвищення обороноздатності. На реалізацію ідей під час сесії проголосували за виділення з бюджету громади 6 мільйонів гривень.

«Програма унікальна і має стимулювати нові розробки за трьома напрямками: програмове забезпечення, електромеханічні засоби та інше спецобладнання, засоби індивідуального захисту військового. Проєкти можна буде подавати з наступного тижня. У складі конкурсної комісії – військові», – зазначив Олександр Симчишин.

Звіт про бюджет громади за 2023 рік: куди спрямували залишки коштів

На сесії затвердили звіт про виконання бюджету громади за 2023 рік. Як повідомив начальник фінансового управління Сергій Ямчук, з минулого року є залишки коштів. Їх розподілили за кількома напрямками.

«Після затвердження річного звіту бюджету за 2023 рік, маємо вільні залишки – це майже 360 мільйонів гривень. Понад 60 відсотків від ресурсу передбачається на обороноздатність. Крім того, передбачаємо кошти на зменшення дефіциту по заробітній платі у бюджетній сфері. Йдеться в основному про галузь освіти (виділили 95 мільйонів гривень - авт.). Також передбачаються кошти на покриття різниці в тарифах наших двох комунальних підприємств. Це «Теплокомуненерго» та «Хмельницькводоканал». Для того, щоб не підвищувати тарифи для населення», – розповів Сергій Ямчук.

Благоустрій, укриття і зміни в депутатському складі

Депутати погодили грантову угоду з ЄС на розробку Плану зі сталої мобільності міста. Європейський банк реконструкції й розвитку виділив на це 230 тисяч безповоротних коштів. Крім того, на сесії відвели під сквери 5 земельних ділянок площею понад 2 гектари. Також перейменували вулицю Будівельників. Тепер вона називатиметься вулицею Героїв Національної гвардії України.

«Претензій до назви вулиці немає. Але буквально за кілька днів ми будемо відзначати 10 років з дня створення Національної гвардії України. У нас в Національній гвардії багато воює друзів, учасників Революції гідності. І за зверненням Національної гвардії ми вирішили, що буде справедливо, аби в місті була вулиця Героїв Нацгвардії. Це буде вулиця, яка вшановує пам'ять загиблих нацгвардійців», – пояснив Олександр Симчишин.

60 мільйонів гривень передбачили на завершення будівництва укриттів у закладах освіти. Також частину цих коштів спрямують на ремонт укриття у міському перинатальному центрі.

Відбулися зміни й в депутатському корпусі. Замість Сергія Бабія, який достроково склав повноваження, на сесії депутатське посвідчення отримала Майя Онищук.

Читайте також: Позбутись радянського: як на Хмельниччині проходить процес перейменування сіл

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую