ye-logo.v1.2

Рада 2012: перезавантаження

Політика 2978

Наступного року парламент обиратимемо по-новому. Або, фактично, по-старому. Нові-старі правила «гри» підтримали 366 депутатів

Верховна Рада України ухвалила напрацьований тимчасовою спеціальною комісією парламенту Закон «Про вибори народних депутатів України». Виборчу систему змінили з пропорційної на змішану - 225 депутатів обиратимуться в загальнодержавному багатомандатному окрузі за виборчими списками від політичних партій, а 225 - за мажоритарною системою. Добре це чи погано? Які ще «ноу-хау» очікують на нас у жовтні наступного року, коли обиратимемо новий парламент? Думки експертів збирав кореспондент «Є Поділля».

«Фіфті-фіфті»

50 на 50 - це не лише відсотковий розподіл кількості депутатів наступного парламенту, обраних за партійними списками та мажоритарною системою. Це й, фактично, відображення того, як голосували за нові правила хмельницькі обранці. «За» свої голоси віддали «бютівець» Василь Кравчук, «литвинівець» Василь Шпак та «реформатор» Олександр Буджерак. А ось «бютівець», який лише нещодавно став парламентарієм, Юрій Ганущак натиснув на кнопку «утримався», а його колега по фракції Олег Лукашук не голосував. Ще один опозиціонер з БЮТ Лев Бірюк взагалі був відсутній. Хоча, як сам зауважив, якби не лікарняний, натиснув би на кнопку «за».

«Головне, що в новому законі забрали статті, які давали можливість зняти з виборчих перегонів будь-якого депутата після двох зауважень окружної виборчої комісії, - каже Лев Васильович. – Ми зробили все, щоб той проект, який хотіли прийняти регіонали, не пройшов. Нам теж не подобається, що 50 відсотків депутатів будуть обрані за мажоритарною системою. Але ми обрали компромісний варіант, щоб новий закон на 75 відсотків був нормальним. Потрібно ж розуміти, що в нас немає більшості в парламенті, щоб диктувати умови. А нам закидають те, що голосували разом із Партією регіонів. То я скажу, що ми не тільки разом з ними голосували, а ще дихаємо із ними одним повітрям!»

А ось у Комітеті виборців України новий закон критикують. «Майже всі наші зауваження не були враховані, - каже Юрій Ануфрієв, голова Хмельницького обласного осередку КВУ. – Найголовніше та найнегативніше те, що ми повернулися до закону, який був у 2002 році. Змішана система дає можливість сформувати парламентську більшість, яка не відповідатиме реальному вибору українців. Адже мажоритарники, потрапивши до Верховної Ради, можуть увійти до будь-якої фракції. В прийнятому законі бачимо й можливість для фальсифікацій. Але чи будуть вони – поки зарано говорити».

Парламентські оглядачі пам’ятають часи, коли, не ставши переможцем виборів за партійним списком, «партія влади» (Народно-демократична, яку нині мало хто пам’ятає), завдяки одномандатникам сформувала найбільшу парламентську фракцію, причому частина «незалежних» депутатів йшли до фракції під тиском і примусом. «У 1998 році за рахунок мажоритарних округів вдалося зламати тенденцію, коли перемагала опозиція із розгромним результатом за списками. Тоді «партія влади» набрала близько 9%. Але більшість була прокучмівська. У 2002 році «партія влади» мала близько 18-ти відсотків голосів, і більшість знову за рахунок мажоритарних округів стала прокучмівською. Зараз буде подібна ситуація – Партія регіонів набере, звісно, більше 18%, але все одно це не дозволило б їй мати більшість, а тому мажоритарні округи їй дуже потрібні», - вважає директор центру «Демократичні ініціативи», соціолог Ірина Бекешкіна.

Пройдуть не всі

Окрім зміни формату обрання Ради, змінили й прохідний бар’єрдля політичних партій. Для того, щоб потрапити до парламенту, в жовтні наступного року партіям доведеться набрати щонайменше п'ять відсотків голосів українців, замість трьох, які діяли до цього часу. Це, на думку нардепа Бірюка, дасть можливість націонал-демократичним партіям об'єднатися в парламенті наступного скликання. «Як можна говорити про об'єднання, якщо, зменшивши прохідний бар'єр, до парламенту увійшли б 14 партій? Це ж нереально, - вважає Лев Бірюк. – Звісно, проти п'ятивідсоткового бар'єру виступають ті, хто його не подолає. То нехай вступають до лав «Батьківщини». Потрібно укріплювати найсильніших. І не можна говорити про те, що «Батьківщина» «розтоптала» чиїсь сподівання на те, що їхня партія стане парламентською. Та що то за партія, якщо вона не може набрати п'яти відсотків на виборах?»

Натомість комуністи підвищення прохідного бар'єру не бояться. Але теж критикують нові правила. «Повернення до змішаної системи виборів – крок назад, - каже секретар обласного комітету Комуністичної партії України Ігор Корнійчук. – На останніх виборах ми набрали більше п'яти відсотків і, вважаю, у 2012 році наберемо ще більше. Хоча, як на мене, виборцям все одно, як обиратимуть парламент. Головне, що саме депутати зроблять для країни, які закони прийматимуть тощо. Але, якщо мислити з позиції державності, то ми через новий закон багато чого втрачаємо». «За умови скасування виборчих блоків на парламентських виборах 2012 року та за умов відсутності законодавства, яке б дозволяло об’єднання політичних партій, норма збільшення прохідного бар’єру є дещо дискримінаційною, - вважає заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера. - Але це був продукт компромісу».
Не на руку опозиції може зіграти і той факт, що на майбутніх виборах не буде графи «Проти всіх». Саме на її скасуванні звертав увагу Президент України Віктор Янукович. На соціолога Ірини Бекешкіної, скасування цієї графи вигідне Партії регіонів. «Партія влади зможе додати собі якийсь відсоток голосів на виборах. Особливо це стосується Східної України, - вважає експерт. - Там вже розчарування людей триває, але у Партії регіонів серйозної альтернативи на сході країни немає. Люди у нас звикли, в основному, підтримувати представників влади, щоб у разі потреби було до кого звернутися. Не до опозиції ж їм звертатися…»
Хто з ким

Виборча кампанія розпочнеться за три місяці до останньої неділі жовтня 2012 року. Натомість нині вже чимало політологів обговорюють можливі варіанти об’єднань політичних партій на виборах. Оскільки блоки створювати «зась», припускають, що боротимуться «узгоджено» в мажоритарних округах. Зокрема, партії «Фронт змін» і «Батьківщина» мають намір сформувати спільний список кандидатів на мажоритарні округи. Принаймні, про це заявив лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк.

Є думка й про те, що «Наша Україна» та Українська народна партія теж підуть разом на вибори. Як? Час покаже.

Але чимало експертів стверджує, що «найцікавіші» об’єднання відбудуться після виборів, коли переможці одномандатних округів покажуть своє справжнє обличчя. Адже підуть на вибори як безпартійні, а вже потім приєднаються до якоїсь політичної партії.

Коментарі:

cepik 24.11.2011 18:04

Прийняття нового закону «Про вибори народних депутатів України» спрямоване на консервацію чинного режиму Партії регіонів та її сателітів. Це прямий шлях до тотального контролю над законодавчою владою за допомогою прокуратури, судів, міліції та криміналітету.

Єдиний позитивний момент цього закону – він показує, хто є хто, і змушує об’єднуватися непарламентські партії, які не залучені в цю змову.

Досвід місцевих виборів за змішаною пропорційно-мажоритарною системою показав, що в регіонах, де ПР має рейтинг 15-20 відсотків, вона отримала 80 відсотків депутатського корпусу в місцевих радах. При цьому опозиція сформувалася, хоч і маленька, але за рахунок того, маленькі партії, наприклад «Україна Майбутнього» змогла подолати 3 % бар'єр, наприклад, у Дніпропетровську. Тепер цю помилку виправили і поставили 5-відсотковий бар’єр, щоб не пройшов ніхто випадковий.

Вибори на округах у центральній і східній Україні повністю контрольовані адмінресурсом. Тобто, за тієї ж пропорції в наступному скликанні парламенту ПР отримає понад 300 депутатів, що означає тотальний контроль і можливість змінювати Конституцію, а отже і прийняти щось на зразок приєднання до Євразійського союзу Путіна.

І це при тому, що реальний рейтинг Партії регіонів вже сьогодні менше 15 відсотків по країні. Таким чином, їхня влада не представляє населення. Можна провести пряму аналогію з тим, як Путін призначив президентом Медведєва і навпаки.

Новий закон був повністю підготований ПР, але всю відповідальність за нього взяв на себе Яценюк, тому що робочу групу офіційно очолював Князевич – представник Фронту Змін. Це – остаточний доказ того, що Яценюк є призначеною Банковою опозицією – в рамках того ж сценарію, що і Тимошенко в тюрмі.

БЮТ, на мою думку, за цей закон голосував за двома можливими причинами: одна – це таємні обіцянки про звільнення Тимошенко, які, природно, ніхто виконувати не збирається. Друга – це повний контроль з боку Банкової нинішнього керівництва БЮТ – це можливо, тому що станом на сьогодні більше не порушується жодна справа на колишніх членів уряду, крім Тимошенко.

Тут важливо нагадати, що сама Тимошенко завжди виступала категорично проти мажоритарної системи виборів, бо, по-перше, сама свого часу була призначена на округ в Кіровограді, до якого не мала жодного стосунку, і сама бачила, як усе це робилося ще тоді. А по-друге, вона прекрасно розуміла, що мажоритарник – це найбільш продажна людина. Виходячи з цього, можна припустити, що сама Тимошенко не знала про це голосування. А це доводить, що Банкова має повний контроль над залишками БЮТ.  

poma 23.11.2011 18:38

А с кем  делать новую революцию- с теми кого вы кинули. забыли и забили на них? одному активному участнику который за помарачевые идеалы просидел год в тюрьме ,ломали  там ему руки и разбивали голову -луценко лично знавший обо всём и цинично при личной встрече которую этот бедолага добивался полгода после выхода из тюрьмы  -дал ему 100 баксов на лечение зубов ,посоветовав искать себе работу самому !!Это маленький эпизод характерезующий отношение лидеров к быдлу т.е к народу Развести -отнять всё и кинуть С тебя выпьют всю кровь а потом ты отработанный материал И вы, кто скачали с бюджета миллиарды, хотите что б кто то ещё и пошёл за вами? эти разжиревшие депутаты не пойдут никуда - им то есть что терять могут то и забрать всё что наворовали за 5 лет Поэтому даже при наличии очень больших денег не будет успеха ни в одной акции.студенты постоят да и разбегутся т.к. могут попереть и с ВУЗа ,работяги -работают им наплевали в душу в прошлый раз ,предприниматели заняты выживанием,их так же кинули и забыли а пенсионеры отстояли 2-4 раза в неделю и всё-лечиться на полученные деньги им тоже по х...А за бабло надо отчитываться и отвечать результатом А если в ментовку попадёт народ агитатор -его то точно никто спасать не будет-шахиню то не спасли!! а тут какой то петро с куринёвки которого будут волтузить и прессовать в ментуре Введи в поисковик гугл название статьиЗакон на нашей стороне.. Статья ((( Как получить с "ментов" за то что получил от них )))

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую