ye-logo.v1.2

Краще моря може бути тільки ... рідний край

Спорт 12376

Кореспонденти «Є Поділля» спробували визначити п’ятірку найпривабливіших для «зеленого» відпочинку місць

Літо у розпалі. Й кожен мріє про відпочинок. Навіть якщо ти тільки-но приїхав з морських курортів, все одно хочеться вихідні провести з користю…

За здоров’ям, енергією та гарним настроєм – до Сатанова
Усе необхідне для хорошого відпочинку можна знайти у Сатанові Городоцького району та його околицях. Найперше, що тут заворожує, це природа. Подільські Товтри відкриваються в усій своїй красі. Хочеться одразу приткнути десь валізу з речами й гайнути кудись за Збруч, у гори…
Крім прогулянки у гори, обов’язково варто побачити залишки фортеці, побудованої у ХIV-XVI століттях, в’їзну браму 1724 року побудови, стародавню синагогу ХV століття, пам’ятник «Скорботний Ісус». Окремий день виділіть на відвідини Свято-Троїцького монастиря ХІІ століття, який розташований за два кілометри від Сатанова. У давнину монастир мав оборонне значення, його стіни мають товщину до двох метрів, а висота – до шести.
До Сатанова усі їдуть, здебільшого, за здоров’ям. Мінеральна вода типу «Нафтуся» успішно лікує урологічні та кишково-шлункові захворювання. Тому якщо маєте проблеми зі здоров’ям, довіртеся професіоналам.

Зупинитися з комфортом у Сатанові можна в санаторіях. Наводимо їхні координати і ціни.
Оздоровчий комплекс «Жива вода». Ціна номера – від 400 гривень (напівлюкс) до 620 гривень (трикімнатний люкс). На вересень місця ще є, а от на серпень залишилися лише найдорожчі номери. Контакти: (8067)505-58-10.

Санаторно-лікувальний комплекс «Перлина Поділля». Нещодавно він набув статусу санаторію-музею. Ціна номера – від 200 до 500 гривень, харчування – 95 гривень, лікування – 75 гривень. Контакти: (803851) 9-23-54. На серпень вільних місць залишилося небагато.

Санаторій «Збруч». Ціна за людину (проживання, харчування, лікування) – від 204 гривень (напівлюкс) до 294 (одномісний номер). Вільні місця є, починаючи з середини серпня. Контакти: (803851) 5-10-36.

Санаторій «Товтри». Ціна за людину (проживання, харчування, лікування) – 185 гривень. Вільні місця є на серпень та вересень. Контакти: (803851) 5-10-23, 4-22-08,
9-23-24.

Оздоровчий комплекс «Поділля». Ціна за людину (проживання, харчування, лікування) – 287 гривень. Вільні місця є на серпень та вересень. Контакти: (803851) 9-23-73.

У сусідньому селі Кринцилів нещодавно почала діяти зелена садиба «Загублений рай». Доба перебування (харчування, проживання) тут коштує від 200 гривень. Відпочинок «Клуб вихідного дня» на три дні обійдеться в 500 гривень. Крім харчування, до його ціни входять екскурсії. До послуг відпочиваючих – музей під відкритим небом, басейн, лазня, дитячий майданчик, автостоянка. Відпочиваючих зустрічають на автостанції в Сатанові. Контакти: (8067) 621-51-79, (8067) 621-16-33.
Як доїхати? До курорту з Хмельницького автовокзалу №1 щодня курсують автобуси. Години відправки: 6.15, 8.30, 10.30, 10.50, 11.25 (крім середи), 12.50, 14.30, 17.00.

Головчинці – радість під боком
За менш ніж 40 кілометрів від обласного центру знаходиться райський куточок із блакитними водами та зеленими травами – село Головчинці.
Головна принада Головчинець – заповнений водою невеличкий кар’єр – ідеальне місце для відпочинку на вихідних, тому що близько (для хмельничан, не плутати з дитячими таборами) і тому, що неймовірно чиста вода. Тож власникам авто – сам Бог велів, якщо ж авто немає, можете запросто дістатися сюди попутками, або рейсовими автобусами, що прямують в бік Летичева, або ж просто велосипедом! Ті, кому буде мало водно-сонячних процедур, можуть по дорозі завернути у історичний заповідник Меджибіж, від якого до Головчинець якихось кілька кілометрів. У самому селі знаходиться жіночий монастир.
Пиво і щось міцніше можна із собою не брати, точка із продажу прохолоджувальних напоїв – просто на березі водойми, щось міцніше – у сільському магазині неподалік. Ціни терпимі. Щодо мінусів. Головчинецька водойма – заповнений водою закинутий гранітний кар’єр. Зі всіма витікаючими... Скелясті береги місцями дуже круті, а глибина у більшості місць починається раптово вже за півметра від берега і сягає невідомих величин.
Риба у Головчинцях є, але порибалити тут навряд чи вдасться. І не лише тому, що на обліпленому відпочиваючими березі немає де закинути вудки... На попереджувальних табличках, якими всіяний весь берег, поруч із „купатися заборонено” красується „ловити рибу заборонено”. Озерце у оренді – і охорона пильнує, щоб риби, після вихідних, у ньому не поменшало. 
І ще, неможливо без сліз дивитися на городян, які опівдні „намотують кола” навколо озера у пошуках заповітного клаптика бережка для свого рушничка... Приїздіть сюди якомога раніше, адже найкращі місця біля блакитної водички Головчинецького кар’єру займають ще в п’ятницю ввечері.

Блакитна тиша “Блакитних озер”
Якщо ж ви хочете залишитися сам на сам з природою, подалі від великого скупчення людей й насолодитися настояними на хвої та цілющому різнотрав’ї плесі подільських водойм – тоді вам до “Блакитних озер”, що у Славутському районі.
Як зазначають місцеві мешканці, найкращі умови для відпочинку – поблизу села Стригани, що на північному заході від Славути. Тут, посеред соснового лісу, розташоване найгарніше “Блакитне озеро” – з незвично блакитним кольором  води, гармонійно вписаного у довершену картину краєвиду лісового масиву.
Щоправда, туристичних баз чи будинків відпочинку тут ви не знайдете. Проте, якщо ви не любите відпочинок в наметах, місцеві мешканці з задоволенням здадуть вам кімнату чи частину будинку (від двадцяти до тридцяти гривень з людини на добу). А у Стриганах, на вулиці Одухи, 78 розташована агрооселя “Любава” (контакти: 8-050-771-61-06). Її господиня, Любов Лохманюк, пропонує до послуг туристів одну тримісну та дві двомісні кімнати, їдальню. Без харчування доба проживання у агрооселі коштує 35 гривень з людини. Втім, якщо ви захочете скуштувати страв, приготованих господинею – із цим проблем не виникне. За додаткову плату Любов Павлівна порадує туристів своїми кулінарними шедеврами: сніданок коштуватиме 15 гривень, обід – 25, вечеря – 20 гривень.
На жаль, прямого транспорту з Хмельницького до Стриган немає. Тому доведеться їхати до Славути, а далі – на таксі чи маршрутці. Або рейсовим автобусом, що прямує до Рівного, Острога чи Нетішина, до зупинки Крупець. А звідти до Стриган – три кілометри.

Маліївці – Дунаєвецьке диво
Село Малiївці, що на Дунаєвеччині, справжня казка для відпочиваючих! Однією з його прикрас є садиба XVIII-XIX століть – палац графів Орловських, який називають куточком Франції на Поділлі. Сад, парк, огорожа з ворітьми, водонапірна вежа стилізована під вежу середньовічної фортеці, міст... – усе це повертає нас у далеке минуле.
Вважається, що палац був побудований за проектом французького архітектора Домініка Мерліньє, і відображає кращі досягнення архітектури того часу. Так ліпнина його виконана у стилі Людовика XVI (рококо), а на стінах головної зали збереглися сюжети в рамках у вигляді підвішених на стрічках з бантами музичних інструментів, обвитих вишуканими стеблами рослин. Стіни інших зал покриті кольоровим мармуром.
Вражають і парк, і печера Кармалюка із штучним водоспадом. Зайшовши сюди, здається, потрапляєш в інший час, в іншу реальність...
Над невеличкою річкою Ушиця розкинувся старовинний ландшафтний парк, в якому переважають дерева віком 100 і більше років! А поряд розташоване джерело «Іванова криниця», де на Івана Хрестителя освячують воду, якою зцілюються хворі.
Справжній шок викликає дерев’яний стовп у вигляді фалоса, п’ять років тому поставлений характерниками. Стовп обкладений камінцями, біля яких моляться і проводять обряди, тому кожен з них має цілющу силу.
Якщо ви маєте бажання не лише відвідати пам’ятки, в селі легко можна знайти і житло, і харчі.
На відпочинок – на Дністер!
Бажаючим відпочити на березі Дністра, можемо запропонувати зелений туризм, який успішно розвивається у Новоушицькому районі. Так у селі Рудківці вам запропонують помешкання, розташоване всього за 3 кілометри від Дністра.
Телефон: (8-038-47) 2-55-54.

Поблизу села, на самому березі Дністра, розташовані будиночки, в яких можна поселитися з сім’єю. Вартість проживання 30-35 гривень за добу з людини. З харчуванням, звичайно, буде дорожче, але при бажанні – можна готувати самим.
Телефони: (8-038-47) 2-55-35,
(8-097) 77-29-007. (8-097) 98-55-162.

Якщо ж у вас виникне бажання поїхати на екскурсію (а тут можна відвідати відреставрований у минулому році маєток князя Мархоцького, що в селі Отроків, старовинний костел у селі Зелені Курилівці, куди з’їжджаються люди зі всієї України), покататися на конях, телефонуйте за номером: (8-096) 33-00-840.
Крім того, від Рудковець (та Куражинець) на інший бік Дністра курсують катери, і таким чином можна відвідати ще й Непоротівський діючий чоловічий монастир.
Кам’янеччина, як завжди, здивує нас чудовою природою та історичними пам’ятками. В Бакоті, поблизу Старої Ушиці, знаходиться печерний монастир, де правиться лише на Маковея, та зруйновані замки у Чорнокозинцях та Панівцях.
Якщо ж ви вирішили відпочити на Дністрі впродовж кількох днів, до ваших послуг міні-готель «Дністровська рів’єра», що в селі Велика Слобідка, подвір’я якого виходить на Дністер. З харчуванням, рестораном і власним теплоходом. Добиратися сюди можна і автобусом, і залізницею.
Вартість проживання – 250 гривень на добу без харчування. Телефон: (8-097) 374-12-55.

Готельний комплекс «Ксенія» запрошує на відпочинок у живописне село Врубівці, що на самому березі Дністра. Тут знаходиться скеля, по якій завдяки розрізу силурійських порід можна вивчити вік землі, і до якої з’їжджаються геологи зі всього світу.
Телефон: (8-067) 382-85-24.

Вартість проживання на базі відпочинку на березі Дністра в селі Устя – 50-75 гривень без харчування і зручностей. Зі зручностями – 110. До послуг відпочиваючих – теплохід.
Телефон: (8-097) 942-48-11.

В садибі «Туристський притулок», що в смт Стара Ушиця, можна не лише гарно відпочити. Тут до ваших послуг – усі зручності, стоянка для автотранспорту, човни, катамарани.
Телефон: (8-096) 599-94-14.

А от в садибі «Веселка», що в селі Сокіл, кухня настільки смачна, що сюди приїжджають, аби просто поїсти. Причому, все свіже, з власного городу. Садиба розміщена за кілометр від Дністра, до якого веде рівна польова дорога.
Вартість проживання – 160 гривень з триразовим харчуванням. До того ж, тут ще й можна покататися на конях.
Телефон: (8-03849) 7-83-22.

Садиба «Зелена миля», що в селі Сокіл, розташована просто біля води. Плесо Дністра, унікальний мікроклімат щоліта приваблюють сотні відпочиваючих! Власники садиби викупили будинки з меблями, яким більше 100 років! Так що поспати, при бажанні, тут можна не лише на старовинних ліжках, а й на п’єцу.
Телефон: (8-097) 264-03-32.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую